1. Haberler
  2. Haberler
  3. Akyurt’un Yöresel Lezzetleri Yarışacak! Başvurular Başladı

Akyurt’un Yöresel Lezzetleri Yarışacak! Başvurular Başladı

featured
service

Akyurtlular Derneği tarafından 3.’sü düzenlenen “Akyurt Yöresel Yemekleri Yarışması” için başvurular başladı. Akyurtlular Derneği, Akyurt Belediyesi ve Başkent Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği iş birliği ile düzenlenecek olan yarışmada kayıtlar 30 Ekim Çarşamba gününe kadar devam edecek. Hazırlanan yemekler ünlü şeflerin jüri üyeliği ile değerlendirilecek ve dereceye girenler altın ile ödüllendirilecek.

Akyurt yöresine ait yemek kültürünü tanıtmak, geçmişten günümüze ulaşan tarifleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 3 yıl önce başlatılan yarışma bu yıl 3 Kasım 2024 Pazar Günü Kültür Park’ta gerçekleştirilecek. Yarışma sayesinde Akyurt’un gastronomi alanında tanınırlığının artırılması ve yöre mutfağının standartlarının oluşturulması hedefleniyor.

Akyurt'un Yöresel Lezzetleri Yarışacak! Başvurular Başladı 1
Geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmadan görüntüler

Yarışmada, Akyurt yöresine ait bilinen ya da unutulmaya yüz tutmuş yemekler değerlendirmeye alınacak. Etkinlikte yarışacak yemekler, özgün tariflere sadık kalınarak hazırlanacak ve ilçeye ait olmayan yemekler değerlendirme dışında bırakılacak.

Yarışmaya Katılım Şartları

  • Yarışma, Akyurtlular Derneği üyeleri ve Akyurt’ta ikamet eden tüm hemşehrilere açık olacak.
  • Katılımcılar, en fazla 30 Ekim’e kadar dernek merkezinde kayıt yaptırabilecekler.
  • Yarışmacılar, özgün tarifleriyle yarışacak ve yemekleri önceden hazırlayıp yarışma alanında ısıtarak sunacak.
  • Seçici kurul (jüri) yemeklerin sunumunu, katılımcılar hakkında bilgi sahibi olmadan değerlendirecek.
  • Yarışmaya katılım ücretsiz olacak ve yarışmacılar kendilerini tanıttıkları yemek yapım süreçlerini videoya kaydederek jüriye sunacaklar.
Akyurt'un Yöresel Lezzetleri Yarışacak! Başvurular Başladı 2
Geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmadan görüntüler

Yarışma Kategorileri

Yarışma, beş ana kategoride gerçekleştirilecek:

  • Et Yemekleri: Akyurt Homaçası
  • Hamur İşleri: Akyurt Tandır Böreği, Akyurt Yazma Çöreği, Akyurt Ketesi
  • Hamurlu Tatlılar: Akyurt Höşmerim, Akyurt Şekerpare
  • Çorbalar: Akyurt Topak Tarhana, Soğuk Çorba, Tutmaç Aşı, Fıtı Çorba
  • Dolma: Akyurt Halep Dolması
Akyurt'un Yöresel Lezzetleri Yarışacak! Başvurular Başladı 3
Geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmadan görüntüler

Her kategorideki yemekler, sekiz kişilik jüriye yetecek miktarda sunulacak.

Yarışmaya katılım şartlarının tüm detayları Akyurtlular Derneği tarafından şu şekilde ilan edildi;

  1. Yarışmaya, yöresel olması sebebiyle, üyelerimiz, ilçemizde ikamet tüm hemşehrilerimiz katılabilir.
  2. İlçemiz geleneksel yemek kültürüne ait yarışma konusu tüm yemekler, aslına uygun olması için, özgün yöreselliği açısından verilen tarife göre yapılacaktır. Verilen tarifte yer alan malzemeler dışında yenilikçi katkı malzemesi kullanılmayacaktır. Ancak yarışmacı el beceresini sergilemek ve dereceye girmek adına aynı malzemeleri kullanmak koşuluyla, malzeme oranlarında değişiklik yapabilir.
  3. Yarışma için belirlenen tüm yemeklerin tarifleri katılımcılara, dernek merkezinde, yarışmacı kayıt esnasında verilecektir.
  4. Yarışmaya katılacaklar en geç 30 Ekim Çarşamba gününe kadar Akyurtlular Derneği merkezinde kayıt yaptıracaklardır. Kayıt yaptırmayanlar yarışmaya katılamayacaktır.
  5. Yarışmacılar kayıt esnasında kendilerine verilen sıra numara ve yaka kartı ile yarışmaya katılacaklardır.
  6. Yarışmada yer alan tüm yemekler Akyurt yöresine ait olmalıdır. Seçici Kurul (Jüri) tarafından Akyurt yöresine ait olmayan ve yarışma yemekleri dışındaki yemekleri değerlendirmeye almayacaktır.
  7. Yarışmacılar, tek yemekle katılabileceği gibi birden fazla yemekle de yarışmaya katılabilir.
  8. Yarışmacılar, seçici Kurul istediği takdirde, yemekte kullandığı malzeme oranlarını sunmak ve yapılışını anlatmak zorundadır.
  9. Katılımcılar yemeklerini hazırlayıp getireceklerdir. Yarışma yerinde katılımcılar için yemeklerini ısıtabilecekleri ve sunuma hazırlayacakları tüm malzemeler bulunacaktır.
  10. Seçici Kurul, yarışmacılara sundukları yemekle ilgili detay sorular sorabilir varsa yemeğin hikâyesi ya da geleneği (örneğin düğün, bayram, mevlit gibi cemiyetlerde yapılır olması vb.) hakkında bilgi alabilir.
  11. Seçici kurul, yarışma yemeklerini sunum öncesi belirlenen özel numaralara göre yapacaklardır. Dolasıyla yemeklerin kimlere ait olduğu seçici kurul tarafından bilinmeyecektir.
  12. Yarışmacılara, dernek tarafından kendilerine verilen mutfak önlüklerini yarışma alanında giyecektir.
  13. Yarışmacılar yarışma kurallarına ve yarışma takvimine uymak zorundadır.
  14. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
  15. Yarışmacılar, evde hazırladıkları yarışma yemeklerini, öncelikle kendilerini tanıtarak, kendilerinin yaptıkları yemeğin tüm yapım aşamalarını, kesintisiz bir şekilde cep telefonlarına video kaydı yapacaklardır. Dereceye giren yarışmacıdan bu video kaydı seçici kurul (jüri) tarafından istenilecek ve izlenecektir. Yemeğinin yapım videosu olmayan dereceye giren yarışmacı elenecektir.
  16. Yarışmacılar, yapacakları yemekleri 8 (sekiz) kişiden oluşan seçici kurul üyelerine gerekli değerlendirmeyi yapacak kadar, yeter miktarda olmalıdır. Buna göre 1. Ve 2. Kategoride yer alan hamur işleri en az 2 (iki) tepsi olmalıdır. Çorbalar kategorisi yemekler her bir seçici kurul üyesine, çorba kâsesi yeter miktarda olmalıdır. Et yemeği kategorisi için her bir seçici kurul üyesine, yemek tabağı ve içerisinde 2 (iki) adet et bulunacak şekilde yeter miktarda olmalıdır. Dolma kategorisi için her bir seçici kurul üyesine, yemek tabağı ve içerisinde 2 (iki) adet dolma bulunacak şekilde yeter miktarda olmalıdır.
  17. Seçici Kurul tarafından herhangi bir kategoride dereceye layık görülen bir yemek olmadığı takdirde, derecelendirme yapılmayıp ödül verilmeyebilecektir.
Akyurt’un Yöresel Lezzetleri Yarışacak! Başvurular Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.