1. Haberler
  2. Akyurt
  3. Akyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden “Sazan Sarmalı” Uyarısı

Akyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden “Sazan Sarmalı” Uyarısı

featured
service

Akyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları yaygın dolandırıcılık türlerine karşı bilinçlendirmek amacıyla hazırladığı bilgilendirici video ile önemli uyarılarda bulundu. Hazırlanan videoda “Sazan Sarmalı” adı verilen dolandırıcılık yönteminin aşamaları ve dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.

Sazan Sarmalı Dolandırıcılığı Aşamaları

Akyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan videoda, “Sazan Sarmalı” dolandırıcılığının araç alım-satım işlemlerinde kullanıldığı belirtilerek, dolandırıcılık yönteminin aşamaları şu şekilde sıralandı;

  1. İlk Aşama: Dolandırıcı şahıs internette araç satış ilanlarında gözüne kestirdiği aracın sahibini telefonla arayarak araca müşteri olur. Kendisini genellikle il dışında görevli kamu personeli olarak tanıtır. Yapılan pazarlık sonucu, araca bakması için bir yakınını göndereceğini söyleyerek aracı satan kişi ile anlaşır.
  2. İkinci Aşama: Dolandırıcı şahıs aynı aracı değerinden düşük fiyata satış için ilana koyar ve ilanı arayan gerçek alıcı şahıs ile araç pazarlığını yapar. Dolandırıcı şahıs kendisinin il dışında görevli olduğunu ve aracı bir yakınının getireceğini söyleyerek aracı getiren yakını ile fiyat konusunu görüşmemesini ister.
  3. Üçüncü Aşama: Gerçek alıcı aracın asıl sahibi ile buluşur, aracı almaya karar verirse gerçek zannettiği dolandırıcıyı arayarak aracı alacağını söyler. Dolandırıcı şahıs da bir yandan gerçek araç sahibini arayarak notere gitmelerini söyler. Genellikle notere gitme işlemini mesai saatinin bitmesine yakın zamana getirir.
  4. Dördüncü Aşama: Dolandırıcı şahıs gerçek satıcıdan IBAN numarasını ister ve bilgisayardan oluşturduğu sahte dekontu parayı göndermiş gibi satıcının WhatsApp uygulamasına gönderir. Paranın bankanın havuzunda olduğunu kısa zamanda hesabına geçeceğini söyleyerek satış işlemlerine başlamalarını ister. Gerçek alıcı ya da kendisine ait IBAN numarasını vererek parayı hesabına göndermesini ister. Gerçek alıcı aracı satın aldığını zannederek parayı aracın sahibi olarak bildiği dolandırıcının hesabına gönderdiğinde parası gitmiş ve dolandırılmış olur. Gerçek satıcı dolandırıcının gönderdiği WhatsApp dekontuna inanarak satış işlemini gerçekleştirirse dolandırılmış olur.
  5. Yapılması gerekenler: Araç normal fiyatının altında ise şüpheyle bakılmalı. Noterde alım-satım işlemi yaparken parayı ruhsat sahibinin veya noterden vekalet verdiği kişinin hesabına gönderilmeli. Para hesabınıza geçmeden satış işlemi gerçekleştirilmemeli.
Akyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden “Sazan Sarmalı” Uyarısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.