1. Haberler
  2. Gündem
  3. Zeytinyağında Hileye Dikkat: “Ayvalık Zeytinyağı” Sahteciliğine Karşı Uyarı!

Zeytinyağında Hileye Dikkat: “Ayvalık Zeytinyağı” Sahteciliğine Karşı Uyarı!

featured
service

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş ürün satan işletmeleri ifşa etmeye başlamasıyla birlikte, en çok hile yapılan gıdanın zeytinyağı olduğu ortaya çıktı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, bu konuda önemli uyarılarda bulundu: “Her ‘Ayvalık’ ibareli zeytinyağı, ‘Ayvalık Zeytinyağı’ değildir. Tüketici kandırılıp sağlığıyla oynanırken üretici de büyük zarar görüyor. Bu yüzden ‘Ayvalık zeytinyağı’ coğrafi işaretli ürünler tercih edilmeli.”

Ayvalık, yaklaşık 2 milyon zeytin ağacıyla ve bu ağaçların 300 yaşın üzerinde olan büyük kısmıyla Türkiye’nin kaliteli zeytinyağı üretiminde başı çekiyor. Zeytincilik kültürü asırlara dayanan Ayvalık, Osmanlı’dan günümüze zeytinyağının başkenti olarak kabul ediliyor. Ayvalık Ticaret Odası, Türkiye’de 2006 yılında ilk “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaretinin tescilini alan kurum olarak dikkat çekerken, 2014 yılında yine bu alanda ilk akredite zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarını kurdu. Ayvalık Zeytinyağı, Avrupa Birliği tescil süreci devam eden sınıfındaki üç üründen biri olarak öne çıkıyor.

Ancak, Bakanlığın taklit ve tağşiş ürün listeleriyle yeniden gündeme gelen bu sorun, zeytinyağı sektöründe büyük bir tehlike arz ediyor. Ali Uçar, “aklit, tağşiş ve sahtecilik tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi ‘Ayvalık Zeytinyağı’nda da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta, hasat sezonu yaklaşırken bakanlığın yapmış olduğu baskınlar ve açıklamış olduğu tağşiş listeleri, bu konuyu bir kez daha gündeme taşıdı.” dedi.

Tüketiciler Coğrafi İşaretli Ürünleri Tercih Etmeli

Ali Uçar, sahte ürünlerin daha çok merdivenaltı üretim olarak tabir edilen ortamlarda yapıldığını ve bu ürünlerin sosyal medyada veya online ticaret sitelerinde satılmadığını belirtti. “e son zamanlarda açıklanan bu ürünlerin ya markası ya şirket ismi ya da adresleri sahte. Hatta bazen hukuki boyutta cumhuriyet savcılığı üzerinden bu şirketlerin varlığının olmadığını görüyoruz. Tüketicilerimiz bilinçli olmalı. Biz Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık bölgesi olarak üzerinde Ayvalık yazan ürünün Ayvalık olmadığını belirtmek isteriz. Tüketicilerimiz öncelikle fiyat kriterini kontrol etsin, çok düşük rakamlı ürünlerin zeytinyağı olmayacağını, hatta ‘Ayvalık Zeytinyağı’ olmayacağını bilsin. Tüketicimiz muhakkak coğrafi işaretli ürünleri tercih etsin. Ayvalık Ticaret Odası Akredite Duyusal Analiz Laboratuvarıyla hem kimyasal hem de duyusal olarak Türk Gıda Kodeksine göre ‘Ayvalık Zeytinyağı’ coğrafi işaret sahibi olarak coğrafi işaretli ürünleri aşama aşama kontrol etmektedir. Bu ürünler güvenlidir. Biz bunları Ayvalık Ticaret Odası web sayfamızda ve sosyal medya hesaplarımızda duyuruyoruz” dedi.

“Pet Şişede Yağ Olmaz”

“Yine zeytinyağını tadarak almak da önemlidir. Bunun için küçük de olsa bir bilgi sahibi olmak gerekiyor. Tüketicilerimiz güvenilir, adresleri belli olan, markalaşmış, karşılarında muhatap bulabilecekleri yerlerden zeytinyağını satın almalı. Üzerinde etiketi olmayan pet şişeye konulup uygun saklama koşullarında saklanmamış, ‘organik’ adıyla pazar yerlerinde ve yol kenarlarında satılan ürünler alınmamalı. Ayvalık Ticaret Odası olarak markalarımızı tanıtmak üzere etkinlikler yapmakta, zeytin ve zeytinyağı pazarları kurmakta, tanıtım etkinlikleriyle bir zeytinyağının nasıl tadılacağını, nasıl alınacağını tüketicilere anlatmaktayız. Bu anlamda 1-3 Kasım tarihleri arasında “Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti” sloganıyla düzenleyeceğimiz 19. Uluslararası Ayvalık Zeytinyağı ve Turizm Festivali’nde açacağımız zeytin ve zeytinyağı pazarında hem Ayvalık markalarımızı tanıtacağız hem ‘Ayvalık Zeytinyağı’nın özelliklerini tüketicilerimize anlatacağız hem de 2024-2025 ilk hasat zeytinyağını tüketicilerimizle buluşturacağız. Taklit, tağşiş ve sahte ürünlerle ilgili tüketicimizi bilinçlendirmek üzere paneller düzenleyeceğiz” diyen Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, katma değerli ürün satışlarının arttırılabilmesi için yerel ve ulusalda kaliteli üretimin sağlanması amacı ile coğrafi işaretli ürün üretilme çabalarının desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Zeytinyağında Hileye Dikkat: “Ayvalık Zeytinyağı” Sahteciliğine Karşı Uyarı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.