1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Zeytinburnu’nda 10 Yıllık Kentsel Dönüşüm Sorunu Çözülüyor

Zeytinburnu’nda 10 Yıllık Kentsel Dönüşüm Sorunu Çözülüyor

featured
service

Zeytinburnu’nda 2015 yılında başlatılan ve müteahhit ile hak sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 10 yıldır durdurulan Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi’nde nihayet çözüme ulaşıldı. Zeytinburnu Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle 2. etaptaki binaların yıkımına başlandı.

10 Yıllık Bekleyiş Sonunda Bitiyor

2015 yılında hak sahipleri ve özel sektör işbirliği ile başlatılan projede 2016 yılında riskli binaların yıkımına başlanmıştı. Fakat müteahhit ile hak sahipleri arasındaki dengesiz hak dağıtımları nedeniyle proje ilerleyemedi. 2019 yılında Zeytinburnu Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün kurulması ve bakanlığın da desteği ile hak sahipleri ve müteahhit arasındaki uzlaşmazlık giderildi. 2021 yılında Zeytinburnu Belediyesi’nin sunduğu plan tadilatı teklifi bakanlık tarafından onaylandı ve projenin önü açıldı.

Zeytinburnu'nda 10 Yıllık Kentsel Dönüşüm Sorunu Çözülüyor 1

2. Etapta 185 Bağımsız Bölüm İnşa Edilecek

Çırpıcı Veliefendi Kentsel Dönüşüm 2. Etap Projesi kapsamında alanda 6 adet yeni bina inşa edilecek. Yaklaşık 26 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projede 15 bin metrekarelik alan hak sahiplerine, 11 bin metrekarelik alan ise müteahhite tahsis edilecek. Proje tamamlandığında 185 bağımsız bölüm hak sahiplerine teslim edilecek.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy: “Hedefimiz Zeytinburnu’ndaki Son Yapı Dönüşene Kadar Çalışmak”

Yıkım töreninde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, 2. Etaptaki gecikmenin müteahhit kaynaklı olduğunu ve 2019 yılında bakanlık ile birlikte sorunun çözüleceğini vadettiklerini hatırlattı. Arısoy, “Büyük emek harcadık. Hak sahipleriyle uzlaşma sağlandı. Şimdi asıl olarak 2. Etabın başlamasını engelleyen yapılar bugün itibariyle yıkılmaya başladı. 1. etapta 288 konut, 300 bağımsız birim var. Şu anda inşaat sürüyor. Bugün üzerindeki yapıları yıkmaya başladığımız 2. etapta da toplam 340 konut olacak. 185 konut 2. etaptaki hak sahiplerine teslim edilecek. Burada yaklaşık 10 yıl önce yapılması gereken yıkım işlemine bugün başladık. Mutluyuz, buradaki hak sahiplerini bir an evvel evlerine kavuşturmak için çalışmalara devam edeceğiz. 2021 yılında bir kentsel dönüşüm imar projesi çalışmıştık ve yürürlüğe girmişti. O plan notları buradaki problemi çözmemizde büyük katkısı oldu. Yine geçtiğimiz 5 yılda Zeytinburnu’nda 6 bin bağımsız birimin dönüşümünü gerçekleştirdik.” dedi.

Zeytinburnu’nda 10 Yıllık Kentsel Dönüşüm Sorunu Çözülüyor