1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yusufeli Barajı ve Yeni Ulaşım Ağı Artvin’in Çehresini Değiştiriyor

Yusufeli Barajı ve Yeni Ulaşım Ağı Artvin’in Çehresini Değiştiriyor

featured
service

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yusufeli Barajı kapsamında inşa edilen yeni bağlantı yollarının tamamlandığını ve Artvin’e son 22 yılda 85 milyar 889 milyon liralık yatırım yapıldığını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, “Yusufeli Barajı ile birlikte 69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını 22 Kasım 2022 tarihinde hizmete verdik. Yusufeli Merkez Viyadüğü’nü ise 11 Haziran’da araç trafiğine açtık. 685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik” dedi.

Yeni bağlantı yolları, baraj gölünün etrafından dolanan 16,2 kilometrelik yol kesimini merkez viyadük ile geçerek mevcutta 90,5 kilometre olan Yusufeli-Artvin merkez yolu uzunluğunu 75 kilometreye düşürdü. Bu sayede, yolculuk süresi 95 dakikadan 70 dakikaya indi. Bakan Uraloğlu, “Bu kısalma sayesinde 25 dakika kazanarak ortalama 95 dakika süren yolculuk süresini de 70 dakikaya indirdik. Böylece zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 13 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da bin 5 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“6 Bin 101 Kilometre Bölünmüş Yol Uzunluğunu, 29 Bin 434 Kilometreye Ulaştırdık”

Bakan Uraloğlu, yolun medeniyetin göstergesi olduğuna vurgu yaparak, “Su ile yol birleştiği zaman orada hayat bin bir rengiyle ortaya çıkmakta, refah ve zenginlik artmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da, ‘Yol Medeniyettir’ sözünden hareketle; 2002 yılında 6 bin 101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, yaklaşık 29 bin 434 kilometreye ulaştırdık. Ana akslarımızın tamamına yakınını bölünmüş yol haline getirdik. Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, 77’ye yükselttik” dedi.

Uraloğlu, tünel ve köprü yapım çalışmalarında da önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, “2002 yılında 311 km olan toplam köprü uzunluğunu 779 kilometreye çıkardık. Tünel yapım çalışmaları kapsamında da 50 km olan tünel uzunluğumuzu 753 kilometreye yükselttik. Başlatmış olduğumuz otoyol seferberliği çerçevesinde bin 714 km olan otoyol ağımızı ise 3 bin 726 kilometreye çıkardık. Türkiye’nin dört bir noktasında yeni yol çalışmalarıyla; ülkemizin ulaşım altyapısını güçlendirmek, modernize etmek ve vatandaşlarımıza daha konforlu bir yaşam sunmak hedefiyle önemli adımlar atıyoruz” dedi.

“Bu Projemiz Bakanlığımızın Karadeniz Bölgesindeki En Büyük Projeleri Arasında Yer Alıyor”

Yusufeli Barajı’nın yapımında sergilenen fedakarlıklara teşekkür eden Bakan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler de Yusufeli Barajı kapsamında; mevcut yerleşkesi ve karayolunun bir bölümü sular altında kalan yeni Yusufeli ilçesinin ulaşımını sağlayacak bağlantı yollarını inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. Üstelik bu projemiz Bakanlığımızın Karadeniz Bölgesindeki en büyük projeleri arasında yer alıyor. 69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını, Merkez Viyadüğü dışında 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete açmıştık. Bu projemiz ile Artvin’i Erzurum’a, Kafkasları ve Karadeniz sahil kesimini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya bağlayan kuzey-güney aksının standardını önemli ölçüde yükselttik” diye konuştu.

“Tabliyelerinin Yapımında 7 Bin 100 Ton Çelik Kullandık”

Resmi açılışı gerçekleştirilen Yusufeli Merkez Viyadüğü’nün önemine değinen Bakan Uraloğlu, “Viyadüğümüzün tamamlanmasıyla; Yusufeli Barajı’nın su tutması sonucunda su altında kalan Artvin-Yusufeli-İspir-Erzurum güzergahında yeniden bütünlük sağladık. Yolun büyük bölümünü tünel, köprü ve viyadüklerle geçerek Artvin’in yüksek turizm potansiyeline sahip eşsiz doğasını koruduk. ‘Çelik Ortotropik Köprü’ olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadüğü’nü de itme-sürme yöntemiyle hayata geçirdik. Tabliyelerinin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullandık. Fransa’nın simge yapılarından biri olan Paris’in ortasındaki Eyfel Kulesi’nde 7 bin 300 ton çelik kullanıldığını düşündüğümüzde Yusufeli’nde hayata geçen projemizin ne kadar büyük bir proje olduğu daha da iyi anlaşılıyor. Köprümüz 8 orta ayak, 2 de kenar ayak olmak üzere 10 ayaktan oluşuyor. 685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik. Trafiği güvenli hale getirerek, seyahat konforunu arttırdık. Yusufeli-Sarıgöl-Öğdem ile Yusufeli-İspir gibi yerel yol ağlarının da konforlu karayolu bağlantısını sağladık” dedi.

Yusufeli Barajı ve Yeni Ulaşım Ağı Artvin’in Çehresini Değiştiriyor
Yorum Yap