1. Haberler
  2. Yerel
  3. Yeşil Hidrojenli Otobüs Dönüşümü İçin İlk Adım Atıldı

Yeşil Hidrojenli Otobüs Dönüşümü İçin İlk Adım Atıldı

featured
service

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ulaşımda karbonsuzlaşma hedefiyle yeşil hidrojenli otobüs dönüşümü için önemli bir adım attı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği’nin (H2DER) proje paydaşlığı resmiyet kazandı.

Yeşil hidrojenli otobüs dönüşümü, Türkiye’nin temiz enerji yolculuğunda büyük bir örnek teşkil ediyor. İstanbul’da düzenlenen törende İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ev sahipliği yaparken, H2DER Başkanı Yusuf Günay ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de törene katılanlar arasında yer aldı.

Yusuf Günay: “Yeşil hidrojen bu alanın en değerli ürünü olacaktır”

H2DER Başkanı Yusuf Günay, konuşmasında Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana devam eden karbonsuzlaşma sürecine dikkat çekerek, temiz enerjinin önemine vurgu yaptı. Günay, “Yeşil hidrojen bu alanın en değerli ürünü olacaktır. İçinde bulunduğumuz sürece ‘Hidrojen Çağı’ denmesinin nedeni de budur. Gaziantep Belediyesi’nin kamu taşımacılığında yeşil hidrojenli otobüslere geçişi, bu büyük dönüşümün en değerli örneği olacaktır. 251 yıllık birikimiyle, ülkemizin en güçlü yapı taşlarından birine dönüşen İTÜ, bu alandaki varlığıyla da tüm çalışmalarımızı güçlendirecektir.” ifadelerini kullandı.

Fatma Şahin: “Gaziantep caddelerine ilk yerli hidrojenli otobüsü biz çıkardık”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yeşil hidrojenli otobüs projesinin kent için taşıdığı öneme değindi. Şahin, “Yeşil şehir Gaziantep, bilimsel çalışmaları kent hayatına uyarlamaya devam edecek. Rektör hocamızın TÜBİTAK Başkanı olduğu dönemde de çok değerli işbirliği fırsatları oluşturmuş ve projeler gerçekleştirmiştik. Hidrojenli otobüsleri Almanya’da yerinde görüp incelemiştik. Köln belediyesinin 200’ü aşkın hidrojenli otobüs kullanması motivasyonumuzu yükseltti. İlk prototip yerli hidrojenli otobüsü Gaziantep caddelerine biz çıkardık. Şimdi, kamu taşımacılığında ülkemize örnek olacak bir proje gerçekleştiriyoruz. Hasan Mandal hocamıza, hayırlı olsun ziyaretimizi bu anlamlı imza ile buluşturmak, şevkimizi daha da büyütmüştür.” dedi.

İTÜ’nün Hidrojen Çalışmaları Hız Kazandı

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ’nün hidrojen alanındaki çalışmalarına dikkat çekerek, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yenilikçi vizyonunu yakinen bildiğim ve takdir ettiğim bir yapıdır. Türkiye’nin sadece bir adet hidrojen vadi projesi var ve daha çok gelişmesi gereken bir sektör. İTÜ olarak, özellikle Araştırma-Geliştirme içeriğimiz ile hem elektrolizör hem de yakıt pili (fuel cell) çalışmalarımız hızla gelişiyor. Bu projedeki işbirliği, ülkemiz geleceğine faydayı büyütecektir.” açıklamasını yaptı.

Projede iki yılı aşkın süredir yer alan İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Kocaarslan ise projenin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi konusuna değinerek, “Projenin yerlileştirilmesi, millileştirilmesi de İTÜ aracılığı ile gerçekleşecektir.” dedi.

Yeşil Hidrojenli Otobüs Projesi’nin Hedefleri

Projenin ana hedefleri arasında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi, elektroliz yöntemi ile yeşil hidrojen üretilmesi ve bu hidrojenin yakıt pilleri aracılığı ile hidrojenli otobüslerde kullanılması yer alıyor. Ayrıca, en az bir dolum istasyonunun kurulması da projede planlanan somut adımlar arasında bulunuyor.

Toplantıya katılanlar arasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Enerji A.Ş. Genel Müdürü Ayşegül Tekerekoğlu, H2DER kurucu üyeleri Sarper Cengiz, Prof. Dr. Rana Atabay Kuşçu, Win Solar Kurucu Ortağı Burak Günay, Ömer Faruk Kırbıyık ve H2DER Genel Sekreter Fatih Kuşçu da yer aldı.

Yeşil Hidrojenli Otobüs Dönüşümü İçin İlk Adım Atıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.