1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeni Vergi Paketi… Bahar, “Öncelikle vergi kaçıranlara odaklanmak gerekiyor”

Yeni Vergi Paketi… Bahar, “Öncelikle vergi kaçıranlara odaklanmak gerekiyor”

featured
service

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, ülke gündemindeki yeni vergi paketi hakkında görüşlerini dile getirdi. Bahar, “Öncelikle vergisini ödemeyenlere, kaçak çalışanlara, vergi kaçıranlara odaklanmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Başkan Ali Bahar, Türkiye’de vergi konusunda kapsamlı bir reforma ihtiyaç olduğunu belirtti. “Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek iş dünyası örgütlerinin yöneticileriyle bu konuda bir toplantı yapıyor olsa da paketin içeriğini, medya yansımaları dışında şu ana kadar net olarak öğrenmek mümkün olmadı” diyen Bahar, dolaylı vergilerin toplam vergi geliri içindeki payının ve ücretliler üzerindeki vergi yükünün çok yüksek olduğunu ifade etti.

“Yeni vergiler getirmek yerine…”

Başkan Bahar, “Yeni vergiler getirmek yerine mevcut sistemin daha etkin çalıştırılması gerekir” diyerek, vergilendirilmeyen kazançların kayıt dışılığı artırdığını ve bu durumun sanayi ve hizmet sektörlerinde haksız rekabete yol açtığını vurguladı. Bahar, “Öncelikle vergisini ödemeyenlere, kaçak çalışanlara, vergi kaçıranlara odaklanmak gerekiyor. Sayısı artırılabilecek bu örneklerin iyileştirilmesini istiyor ve umuyoruz” şeklinde konuştu.

“Vergi ödeyenleri cezalandırmayalım”

Vergi iyileştirmesi yapılmadan vergi artışının, kayıt dışı ile gerçek vergi ödeyenlerin rekabet edemeyeceğini dile getiren Başkan Bahar, “Vergi ödeyenleri cezalandırmayalım” dedi. Ayrıca, son haftalarda gündemde olan vergi paketinin detayları konusunda netlik olmamasının planlanan değişiklikler üzerinde kapsamlı tartışmalar yapılmasını engellediğini belirtti.

Başkan Bahar, mevcut vergi sisteminde köklü ve reformist bir dönüşüm gerektiğini belirterek, “Temel sorunumuz olan doğrudan-dolaylı vergi konusunun küçük manevralar ile değil stratejik bir dönüşüm ile ıslah edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sürecin tüm kesimlerin görüşleri alınarak ve yeniden revizyona ihtiyaç duyulmayacak şekilde yürütülmesi gerekiyor. Vergi değişiklikleri konusu iş dünyasını çok meşgul ediyor. Daha iki ay önce enflasyon muhasebesini konuşurken, şimdi bambaşka bir vergi gündemimiz var. İş dünyası olarak sürekli kendimizi ekonomik gelişmelere ve mevzuat değişikliklerine karşı kollayan bir durumdayız. Biz bunu istemiyoruz. Bir kere yapalım ve yıllarca bunu konuşmayalım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Maçın ortasında kural değiştiriyoruz”

Serbest bölgelerdeki şirketlerden kurumlar vergisi alınmasının gündemde olduğunu belirten Başkan Bahar, “Bu yapıya zarar vermek bir yana geliştirmemiz ve desteklememiz gerekiyor. Oysa biz maçın ortasında kural değiştiriyoruz” dedi. Teknoparklardaki ar-ge merkezlerine yönelik vergi istisnalarının kaldırılmasını ise zamanlama ve iletişim açısından yanlış bulduğunu kaydeden Bahar, “Yüksek teknolojili üretim ve ihracat artsın diye çalışıyoruz. Hal böyle iken ‘gidin bize yüksek teknolojili üretim yapın’ dediğimiz girişimcilere biz şimdi tanıdığımız istisnaları kaldırıyoruz” şeklinde eleştirilerini dile getirdi.

Yeni Vergi Paketi… Bahar, “Öncelikle vergi kaçıranlara odaklanmak gerekiyor”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.