1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yeni İlan Sistemi Emlak Ofislerini Zor Durumda Bırakır mı?

Yeni İlan Sistemi Emlak Ofislerini Zor Durumda Bırakır mı?

featured
Realtor examines houses through a magnifying glass. Review of the real estate market, search for the best offers based on the criteria of price, location, area, infrastructure. Customer preferences.
service

Hükümetin ilanlara düzen getirmek amacıyla hayata geçireceği elektronik ilan doğrulama sistemi, gayrimenkul sektöründe tartışmalara yol açtı. 15 Eylül’de başlayacak olan ve Ocak ayından itibaren zorunlu hale gelecek bu uygulama, mülk sahiplerine birden fazla emlak ofisine yetki verme hakkı tanıması nedeniyle eleştirilerin odağına yerleşti.

Ticaret Bakanlığı’nın duyurduğu “doğrulanmış ilan” sistemi, ilan sitelerinde daha güvenilir ve şeffaf bir süreç oluşturmayı hedeflerken, gayrimenkul sektöründeki bazı uzmanlar bu sistemin beklenmedik sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Özellikle, mülk sahiplerinin e-devlet üzerinden birden fazla emlakçıyı yetkilendirme hakkının, sektörün mevcut dinamiklerini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.

“Fiyatlar suni olarak tırmanacak”

Gayrimenkul şirketlerinden Gayrimenkul PR, doğrulanmış ilan yönetimi sisteminin bu haliyle uygulanmasının sektörde büyük kaos yaratacağını ifade etti. Şirket yetkilileri, “Mülk sahipleri aynı gayrimenkulü birden fazla emlak ofisine yetki vererek, sözde emlak ofisleri arasında kural dışı bir yarışa zorlayacak. İlanlardaki spekülatif artışlar bu sayede daha da artacak. Kimi emlak ofisleri, ‘ben daha yüksek fiyata satarım’ şeklinde gerçeğe aykırı ancak mülk sahibinin duymak istediği vaatlerde bulunacak ve netice fiyatlar suni olarak tırmanacak” şeklinde uyarılarda bulundu.

“Mahkemelerdeki dava yükü artar”

Gayrimenkul PR ayrıca, mülk sahibinin emlak ofisine verdiği yetkiyi dilediği zaman iptal edebilme hakkının kötü niyetli kullanımlara açık olduğunu vurguladı. “Alıcı ve satıcı taraf emlak ofisine hizmet bedeli vermemek için bu hakkı kötü niyetli olarak kullanılabilecek. Emlak ofisine verilen yetki 3 aydan az olmamalı ve bu süre zarfında yetki kesin olarak iptal edilmemeli. Aksi takdirde uyuşmazlıklara zemin hazırlanacağı için mahkemelerdeki dava yükü artar” ifadelerini kullanan şirket, bu düzenlemenin hukuki açıdan da sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti.

Yönetmelikte ayrıca, gayrimenkulün ada ve parsel numaralarının ilanlarda yayınlanma zorunluluğu da eleştiriliyor. Gayrimenkul PR, “Bu zorunluluk nedeniyle kural dışı ticari ahlaka sahip birçok kişi, ilandaki gayrimenkulün satışını tıkayabilecek” diyerek bu durumun sektördeki ticaret ahlakını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

“Gayrimenkul sektörünün deneyimleri ve talepleri dikkate alınmadan ‘doğrulanmış ilan’ yayınlama sistemine geçilmemesi gerektiğini belirten Gayrimenkul PR şirketi, ‘Ticaret Bakanlığı iyi bir şey yapayım derken, çok daha büyük sorunlara yol açacak. Hazırlanan yönetmelik uygulamaya geçmeden önce mutlaka bizlerin fikirleri alınarak değiştirilmesi gerekmektedir’ açıklamasını yaptı.

Yeni İlan Sistemi Emlak Ofislerini Zor Durumda Bırakır mı?
Yorum Yap