1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Yazılım Şirketi Kurmak İçin Neler Gerekir?

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Neler Gerekir?

featured
service

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimcilerin pek çoğu eğer ki başlangıç aşamasından itibaren çok yüksek hacimli bir girişim planlamıyorlarsa şahıs şirketi kurmayı tercih etmektedir. Büyük ölçekli faaliyetlerde bulunacak, yüksek hacim beklenen bir yazılım şirketi kurulacak olduğu durumlarda ise girişimcilerin şahıs şirketi kurmak yerine limited şirket ya da anonim şirket kurmayı tercih etmesi çok daha doğru bir adım olarak kabul edilir. Bunun en önemli nedeni şahıs şirketlerinden farklı olarak anonim şirketlerde vergi oranının sabit kalmasıdır. Yüksek karlılık beklenen yazılım şirketleri genellikle beraberinde getirdiği ekonomik avantajlardan faydalanmak için bu şirket türünü tercih ederler.

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler, farklı faaliyet alanlarında hizmet verme amacıyla kurulan şirket türlerinden her birinde olduğu gibi öncelikle resmi olarak şirket kuruluş işlemlerini gerçekleştirmelidirler. Yazılım şirketi resmi kuruluş işlemleri yapılırken işletmeye ilişkin Vergi Dairesi, Ticaret Odası ve Sosyal Güvenlik Kayıtları otomatik olarak oluşturulur. Resmi kuruluş işlemleri tamamlandıktan ve vergi levhası alındıktan sonra kurulmak istenen yazılım şirketinin bağlı bulunduğu belediyeden İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı alınmalıdır. Yazılım ve web tasarımı alanında faaliyet gösterecek olan şirketler, şirketin kuruluşuna ilişkin yasal prosedürlerin tamamlanması ve gerekli izinlerin alınması sonrasında ticari faaliyetlerde bulunma hakkı kazanırlar. Kurulan yazılım ve web tasarımı şirketleri ticari faaliyetlerde bulunmaya devam ettikleri süre boyunca tıpkı diğer şirketlerde olduğu gibi aylık olarak belirli gider kalemleriyle karşı karşıya kalırlar. Söz konusu giderler; şirketin büyüklüğü, eğer iş yeri kiraysa kira durumu, kar – zarar durumu, kaç personel çalıştığı ve buna benzer bazı faktörler özelinde farklılık gösterebilir.

Yazılım şirketleri yaptıkları satışlardan tahsil ettikleri KDV tutarından, giderlere ve mal alımlarına ilişkin olarak ödedileri KDV tutarını düştükten sonra kalan tutarı her ay Katma Değer Vergisi olarak ödemekle yükümlüdürler. Şirketlerin her ay ödediği sigorta primi ile işçi gelir vergisinin hesaplaması işçilere ödenen ücretlere göre yapılır. Sigorta primleri her ay düzenli olarak ödediği takdirde SGK’nın verdiği 5 puanlık indirim yazılım şirketlerine yönelik olarak da uygulanır. BAĞ-KUR sigortalılığı şirketin kuruluşu sırasında otomatik olarak başlatılır. Şirket sahibi ya da temsilcisi devam etmekte olan bir başka iş dolayısıyla sigortalıysa BAĞ-KUR’a kayıt olması ve prim ödemesi yapması gerekmez. İş yeri kirası, alınan serbest meslek makbuzları ile işçilerden kesilen gelir vergilerinin sorumlu sıfatıyla ve stopaj adıyla vergi dairelerine ödemesi yapılır. Stopaj ödemelerinin aylık ve üç aylık olarak yapılması mümkündür.

Şirketin karı üzerinden ödenecek olan Yıllık Gelir Vergisi’nin üçer aylık dönemler şeklinde önceden beyan edilmesi yoluyla ödenen vergiye geçici vergi denilir. Ödenen geçici vergi daha sonra kurumlar vergisinden düşülür. Yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi ödeme miktarı, şirketin yıllık net karı üzerinden hesaplanır. Bunların yanı sıra şirketin aldığı muhasebe hizmetleri için aylık olarak ödeme yapması gerekliliği de vardır. İzmir SMMM yani İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak bilinen kuruluş, tüm İzmir mali müşavir hizmetleri için kriterlerin belirlenmesini sağlamaktadır. Böylece sektörde uygulanmakta olan hizmet ve ücret konularında bir denge sağlanması mümkün olmaktadır. İzmir SMMM yani İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak bilinen kuruluş, tüm İzmir mali müşavir hizmetleri için kriterlerin belirlenmesini sağladığından sektörde uygulanmakta olan hizmet ve ücret konularında bir denge sağlanması avantajı elde edilebilmektedir.

Kimler Genç Girişimci Şirketi Kurabilir?

Genç girişimci şirketi kurmak ve bunun getirdiği avantajlardan yararlanmak isteyen girişimcilerden bazı şartlara haiz olması beklenir. Bununla birlikte genç girişimci şirketinden bir sefere mahsus olarak faydalanılabilir. Genç girişimci desteğinin alınmasına neden olan faaliyet bırakıldıktan sonra yeni bir faaliyete üç yıllık süre içinde bile başlansa teşvik hakkı kaybolur. Çünkü genç girişimci teşviklerinden yararlanmak için aranan temel koşullardan biri söz konusu girişimci adına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmesidir. Yeni bir faaliyete başlanması durumunda bu koşulun yerine getirilmesi mümkün olamayacağından genç girişimci desteğinden faydalanılması mümkün değildir.

Genç girişimci şirketi kurmak ve bu kapsamda sağlanan vergi ve prim teşviklerinden yararlanmak isteyen girişimciler, kendi işlerini kurdukları tarihte 18 ila 29 yaşları arasında olmalıdır. Aranan diğer bir koşul zirai, mesleki veya ticari faaliyet dolayısıyla ilk kez gelir vergisi mükellefi olunmasıdır. Bu kapsamda 18 ila 29 yaş arasında yer alan ve ilk kez iş yeri sahibi olan genç girişimcilerin BAĞ-KUR primleri bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanır. Bu avantajlardan faydalanmak isteyen kişilerde; 01.06.2018 yılından itibaren BAĞ-KUR kapsamında ilk kez sigortalı olmanın yanı sıra serbest meslek faaliyeti ya da ticari faaliyet dolayısıyla adına ilk kez bir vergi mükellefiyeti açılmış olması şartı da aranır.

Bu koşulları yerine getiren genç girişimciler yıllık kazançlarının 75.000 TL’ye kadar olan kısmına 3 yıl boyunca vergi ödemezler. Ancak bir yıllık dönemde kazanç 75.000 TL’nin altında kalırsa yararlanılamayan tutarın bir sonraki yıla devredilmesi mümkün olmaz. Eğer genç girişimci faaliyetlerine adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurarak başladıysa bu durumda yalnızca en genç yaştaki ortağın sigorta teşvik primi avantajından yararlanması söz konusudur. Ortaklardan herhangi biri prim teşviklerinden yararlanmak için aranılan şartları taşımadığında diğer ortaklar da sigorta teşvik primlerinden yararlanamazlar.

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Neler Gerekir?
Yorum Yap