1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yamanlar Yangını İçin Olağanüstü Toplantı

Yamanlar Yangını İçin Olağanüstü Toplantı

featured
service

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı’nda çıkan yangın sonrası, İzmir Büyükşehir Belediyesi acil olarak toplandı. Yangında mağdur olan vatandaşlara nakdi, ayni, lojistik ve beşeri yardımların sağlanması için bir komisyon kurulmasına karar verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın başkanlık edeceği bu komisyon, yangından zarar gören vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere tam yetki ile donatıldı.

“Ortada bir sorun olduğu gerçek”

Toplantıda konuşan Başkan Tugay, yaşanan sorunun ciddiyetine dikkat çekerek, “Yaşadığımız sorunun hakkıyla değerlendirilmesini, bunun için hepimizin objektif gözle sorunu görmesi gerektiğini söylemek isterim. Ama en nihayetinde bu bizim şehrimizde bizim insanlarımızı kimseden ayırt etmeden mağdur etmiş bir sorun. Ortada bir sorun olduğu gerçek. Bir seri halinde büyük bir yangın yaşadık hep beraber. Bu yangın hiçbirimizin tahmin etmediği ölçüde geniş bir alana yayıldı ve yerleşim yerlerini, hayvan damlarını, iş yerlerini etkiledi. Bunu telafi etmek, burada oluşan yaraları sarmak devletimizin pek çok kurumu kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de sorumluluk alanındadır. Bu konuyla ilgili sorumluluk almaya hazır olduğumuzu defalarca söyledik” ifadelerini kullandı.

Yangın sonrası destekler genişletilecek

Yangının ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tugay, “Yangınlar devam ederken arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalıştı. Evlerinden tahliye edilmiş vatandaşların dışarda kalmaması için onları konuk evlerine aldık ve düzenli yemek ihtiyaçları karşılandı. Acil ihtiyaç içerisinde ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık. Ziyaret ettiğimiz vatandaşlarımız hepsi Büyükşehir’in desteğinden memnun olduğunu belirtti. Evleri yanmış, hayvanları telef olmuş, damları, bahçeleri, tarlaları yanmış bir sürü vatandaşımız var. Durum netleştikçe sosyal yardımları da artıracağız” şeklinde konuştu.

“Hızlı aksiyon alınmalı”

Başkan Tugay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanan evlerin yeniden yapılacağına dair açıklamasına değinerek, “Bu yönde alınacak irade bizim için de sevindirici olacaktır. Gecikmemesi ve bir an önce insanların barınma ihtiyacının sağlanması için umarım hızlı aksiyon alınır. Biz de üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Ormanların yeniden yeşertilmesi için harekete geçiliyor

Tahrip olan ormanların yeniden yeşertilmesiyle ilgili de konuşan Başkan Tugay, “Bütün İzmir, bütün Türkiye bizden bunu bekliyor. O alanları ağaçsız bırakmaya, bahçeleri tekrar eski hale dönüştürmemeye gönlümüz razı değil. Kimsenin vicdanı bunu kabul etmiyor. Ekolojik olarak buna ihtiyacımız var. Yamanlar Dağı İzmir’in kuzeydeki akciğerlerinden biriydi. Yaşadığımız her afetle daha kötüye giden bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Yaşadıklarımız yüksek sıcaklık ve kuraklık sonucudur. Eğer bu alanları yeşertmezsek bu tablo şehrimiz için daha ağırlaşacak. Akılla, bilimle bu alanları yeşillendirmemiz gerekiyor. Daha önce Efemçukuru gibi yangınlarda kaybettiğimiz bitki dokusu yerine gelmedi. Fidan dikme kampanyası yapıldı ama bu fidanlar yeşermedi. Yeni bir çalışma yapmak zorundayız. Türkiye’de orman mühendisliği, ziraat mühendisliği, botanik gibi alanlarda arkadaşlarımız çalışma içinde. Bu Cuma günü orman mühendisliği hocaları, gönüllü genç mühendislerle bir eğitim alacak ve o eğitimden sonra sahaya çıkacaklar. Yanmış ağaçlarla ilgili değerlendirme yapacaklar” dedi.

“Yangınlarla mücadelede daha hazırlıklı olmalıyız”

Başkan Tugay, yangınların önlenmesi ve mücadele konusunda alınacak önlemlerle ilgili de şunları söyledi: “Bundan sonraki dönemde yanarsa yansın sonra ağaçlandırırız gibi bir şey düşünmemeliyiz. Yangınların çıkmaması için ya da çıktıktan sonra bir an önce hemen söndürülmesi için yayılmadan durdurulmaları için almamız gereken önlemler için aklımızı yormamız, çok daha hazırlıklı olmamız, güçlü olmamız gereken dönemdeyiz. Hepimizin üstüne düşen dersler çıkarması gereken bir felaket yaşadık. Bugün vatandaşlarımızın yaralarını sarmak üzere bir irade koymak için bir araya geldik. Ama göstermemiz gereken diğer önemli irade, önümüzdeki günlerde, aylarda, yıllarda olabilecek yangınlara daha güçlü önlemler almamız gerektiğidir” ifadelerini kullandı.

Yamanlar Yangını İçin Olağanüstü Toplantı
Yorum Yap