1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de 2 Milyon 700 Bin Hasta Kalp Yetersizliğiyle Mücadele Ediyor

Türkiye’de 2 Milyon 700 Bin Hasta Kalp Yetersizliğiyle Mücadele Ediyor

featured
service

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Kalp Yetersizliği Farkındalık Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon 700 bin hastanın kalp yetersizliği ile mücadele ettiğini ve hastaların yaş ortalamasının 68 olduğunu belirtti. Erkeklerde kalp damar hastalıkları, kadınlarda ise hipertansiyon, tiroid hastalıkları ve obezite kalp yetersizliğine sebep oluyor.

Kalp yetersizliği, kalp kaslarının zayıflaması veya sertleşmesi sonucunda ortaya çıkan ve yeterince kan pompalanamaması durumudur. Bu durum, vücudun diğer organlarının yeterince oksijen ve besin maddesi alamamasına neden olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kalp yetersizliği yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir ve hatta ölümcül olabilir.

TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk, yaptığı açıklamada kalp yetersizliğinin Türkiye’de önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve kalp yetersizliğinin erişkin nüfusta görülme sıklığının %2.9 olduğunu, bu da yaklaşık 2 milyon 700 bin hastaya tekabül ettiğini söyledi. Yıldırımtürk, kalp yetersizliği hastalarının yaş ortalamasının 68 olduğunu ve erkeklerin kadınlara göre daha erken yaşlarda kalp yetersizliğiyle karşı karşıya kaldıklarını da belirtti.

Yıldırımtürk, kalp yetersizliğiyle mücadelede en önemli adımlardan birinin toplumda farkındalık oluşturmak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Toplumu kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek, risk faktörlerini tanıtmak ve en önemlisi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını teşvik etmek, kalp yetersizliği vakalarını azaltmada kilit rol oynuyor. Sağlık kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve medyanın kalp yetersizliği farkındalığını artırmak için hayata geçirecekleri iş birlikleri bu noktada oldukça önem taşıyor.”

Yıldırımtürk, Türkiye’de sağlık sisteminin kalp yetersizliği ve diğer kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede güçlendirilmesinin önemini de vurgulayarak şunları ekledi:

“Sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve kalp sağlığıyla ilgili hizmetlerin geliştirilmesi, kalp yetersizliği vakalarının yönetiminde ve tedavisinde oldukça önemli. Ayrıca, sağlık personelinin bu konuda düzenli olarak eğitilmesinin ve kalp yetersizliği konusunda uzmanlaşmış merkezlerin çoğalmasının da ülkemizde vakaların azalmasında etkili olacağına inanıyorum. Türk Kardiyoloji Derneği olarak düzenlediğimiz eğitim programlarıyla ülkemizde kalp yetersizliği konusunda uzman kardiyologların sayısını artırmayı amaçlıyoruz.”

Kalp Yetmezliğinde Erken Teşhis ve Tedavi Önemli

Kalp yetersizliği, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Düzenli sağlık kontrolleri ve kalp sağlığıyla ilgili testler, kalp yetersizliğinde erken teşhisi sağlar. Erken teşhis ve tedavi ile hastalığın ilerlemesi önlenebilir ve yaşam süresi uzatılabilir.

Kalp Yetmezliğinden Korunmak için Neler Yapılabilir?

  • Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyin.
  • Yürüyüş gibi basit egzersizler yapın.
  • Dengeli beslenin.
  • Sigara içmeyin ve alkol tüketimini sınırlayın.
  • Düzenli sağlık kontrolleri ve kalp sağlığıyla ilgili testler yaptırın.

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Ayaklarda ve bacaklarda şişlik
  • Kilo alımı
  • Göğüs ağrısı
  • Gece öksürüğü
  • Sık idrara çıkma

Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, bir doktora görünmeniz önemlidir.

Türkiye’de 2 Milyon 700 Bin Hasta Kalp Yetersizliğiyle Mücadele Ediyor
Yorum Yap