1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye BT Sektörü 785 Milyar TL’ye Ulaştı: İhracat 57 Milyar TL’yi Aştı

Türkiye BT Sektörü 785 Milyar TL’ye Ulaştı: İhracat 57 Milyar TL’yi Aştı

featured
service

TÜBİSAD’ın açıkladığı verilere göre Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) sektörü 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında büyüyerek 785 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün ihracatı ise 57 milyar 590 milyon TL olarak gerçekleşti. İstihdamda da önemli bir artış kaydeden sektörde çalışan kişi sayısı 237 bine yükseldi.

Bilgi Teknolojileri Sektörü İletişim Teknolojilerini Geride Bıraktı

Sektördeki alt kategoriler arasında bilgi teknolojileri (BT) ve iletişim teknolojileri (IT) yer alıyor. 2019-2023 yılları arasında daha hızlı büyüyen BT, 2023 yılında pazar büyüklüğü olarak IT’nin önüne geçti. 2019-2023 yılları arasında yüzde 60 büyüyen BT, 2023 yılında 402,2 milyar TL’ye ulaşırken; IT ise yüzde 41 büyüyerek 382,4 milyar TL’ye çıktı.

BT Yazılım İhracatı 52 Milyar TL’ye Ulaştı

Sektörün toplam ihracatı içerisinde en büyük payın ise BT Yazılım kategorisinde olduğu görüldü. BT Yazılım ihracatı yüzde 92 oranında büyüyerek 52 milyar TL tutara ulaştı. Sektörün toplam ihracatı 2018-2022 yılları arasında dolar bazında yıllık ortalama yüzde 22 büyüdü.

Sektörde 237 Bin Kişi Çalışıyor

Sektörün toplam istihdamı yüzde 11’lik büyümeyle 237 bin kişiye ulaştı. Sektörün yüzde 31’ini kadın çalışanların oluşturduğu görülürken, üniversite mezunu çalışanlar ise yüzde 63’lük bir orana sahip oldu.

Türkiye BT Sektörü 785 Milyar TL'ye Ulaştı: İhracat 57 Milyar TL'yi Aştı 1

Sektör Temsilcileri: “Büyüme Daha da İleriye Taşınacak”

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, sektörün dolar bazındaki büyüklüğünün yüzde 27’lik bir artışla 33 milyar dolara çıktığını ve bu yıl ilk defa bilgi teknolojilerinin büyümesi ve büyüklüğünün iletişim teknolojilerini geride bıraktığını söyledi. Tombalak, “Bu sadece bir dönüm noktası değil, aynı zamanda ülkemizin ve sektörümüzün potansiyelini gözler önüne seren bir gelişme. Yazılım ve servis sektöründeki bu hızlı yükseliş, yazılım ihracatımızda da bir artış yaratıyor ve geleceğe dair umutlarımızı yeşertiyor. Biz, sektör temsilcileri olarak, TÜBİSAD ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, kamu ve özel sektörün sinerjisini kullanarak bu büyümeyi daha da ileriye taşıma konusunda kararlıyız” dedi.

Yapay Zeka, 5G ve Bulut Dönüşümü Sektöre Damga Vuracak

Data Market CEO’su Murat Boyla, “Gelişimleri önemli miktarda ivme kazanmış olan yapay zekâ, 5G ve bulut dönüşümü gibi heyecan verici yeni teknolojilerin işte ve yaşamda olağanüstü yeniliklere imkân tanıyacağı bir geleceğe hazırlanıyoruz. Ekonomik ve sosyal boyutlarda pek çok fırsat barındıran böylesi bir geleceğe yol alırken ülkemizin yeniliklere uyum sağlayabilmesi açısından bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının istikrarlı ve sürdürülebilir bir performans göstermesi kritik önem taşıyor. Bu sağlıklı tablonun ülkemizdeki diğer sektörlerin gelişimi açısından da önemli olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Türkiye BT Sektörü 785 Milyar TL’ye Ulaştı: İhracat 57 Milyar TL’yi Aştı
Yorum Yap