1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türk Bayraklı Gemiler İçin Lübnan Limanlarında Güvenlik Önlemleri Arttırıldı

Türk Bayraklı Gemiler İçin Lübnan Limanlarında Güvenlik Önlemleri Arttırıldı

featured
service

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla Türk bayraklı gemilerin Lübnan limanları ve çevresinde seyir yaptığı bölgelerde güvenlik seviyesinin en üst düzeye çıkarıldığını duyurdu. Uraloğlu, gemilerin olası güvenlik tehditlerine karşı daha hazırlıklı olabilmesi amacıyla Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS) kapsamında alınan bu kararla, güvenlik seviyesinin 3’e yükseltildiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, Lübnan’da yaşanan son gelişmeler doğrultusunda Türk bayraklı gemilerin limanlarda bulunacakları süre boyunca gerekli tüm tedbirleri almalarının zorunlu olduğunu vurguladı. “Bu gemiler, erken safhada uyarılarak gerekli önlemleri alacak ve liman tesisleri ile iş birliği içinde güvenliği en üst düzeye çıkaracaklar” dedi.

Güvenlik Seviyesi 3: Alınacak Tedbirler

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, güvenlik seviyesi 3’ün gerektirdiği tedbirler hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda, gemiler ve mürettebatın yetkili makamlar tarafından verilen tüm talimatlara harfiyen uyması gerektiğini ifade eden Uraloğlu, “Gemi güvenlik planı kapsamında liman tesisi ile iş birliği içinde gemi tarafından güvenlik önlemleri en üst düzeyde uygulanacak” diye konuştu.

Sınırlı Alanlar ve Erişim Kısıtlamaları

Gemi kaptanlarının, gemideki sınırlandırılmış alanlar için daha sıkı güvenlik önlemleri alabileceğini belirten Uraloğlu, “Bu çerçevede, gemide güvenlik olayına veya varsayılan güvenlik tehdidine yakın olan, erişimin yasaklandığı ek sınırlı alanlar belirlenebilecek, sınırlı alanların aranması sağlanabilecek ve tüm gemiye erişim sınırlandırılabilecektir” ifadelerini kullandı.

Yükleme ve Tahliye Süreçleri Durabilir

Güvenlik seviyesi 3 çerçevesinde, gemilerdeki yükleme ve tahliye işlemlerinin geçici olarak durdurulabileceğini söyleyen Uraloğlu, “Ayrıca, gemiye malzeme, kumanya ve benzeri eşyaların teslimi esnasında malzemeler daha kapsamlı şekilde aranacak, alımları sınırlandırılabilecek veya ertelenebilecek. Gerektiğinde, malzemelerin gemiye alınması tamamen reddedilebilecek” dedi.

Gemiye Erişimde Yeni Düzenlemeler

Uraloğlu, gemiye erişimin kontrol altında tutulacağını ve sadece tek bir giriş noktasının kullanılacağını belirtti. “Girişi, sadece yetkili makamlarca izin verilen kişilere açma, gemideki personeli yönlendirme, gemiye giriş çıkışları geçici olarak durdurma işlemleri uygulanacak” diye konuştu. Ayrıca, geminin riskli alandan uzaklaştırılması, geminin terk edilmesi ve tümünün veya belirli bölümlerinin arama için hazırlanması gibi adımların da atılabileceğini ekledi.

Lübnan’daki gelişmelerin devam etmesi durumunda, Türk bayraklı gemilere yönelik ek güvenlik tedbirlerinin alınabileceği belirtilirken, gemi sahipleri ve kaptanlar konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye çağrıldı.

Türk Bayraklı Gemiler İçin Lübnan Limanlarında Güvenlik Önlemleri Arttırıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.