1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanlığı’ndan Yassı Çelik Ürünlerine Anti-Damping Vergisi

Ticaret Bakanlığı’ndan Yassı Çelik Ürünlerine Anti-Damping Vergisi

featured
service

Ticaret Bakanlığı, yerli üreticilerden gelen başvurular üzerine Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli “sıcak haddelenmiş yassı çelik” ürünlerine yönelik damping uygulamalarını tespit ederek anti-damping vergileri getirdi. Yapılan açıklamada, söz konusu ülkelerin Türkiye’ye dampingli satış yaptığı ve bu durumun yerli üreticileri haksız rekabete maruz bıraktığı belirtildi. Söz konusu tedbir bugünden itibaren 5 yıl boyunca yürürlükte kalacak.

Bakanlığın resmi açıklamasında şu ifadelere yer verildi:


“Türkiye’de üretim yapan üreticilerimiz tarafından yapılan damping başvurusu üzerine Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli “sıcak haddelenmiş yassı çelik” ürünü için 31 Ekim 2023 tarihinde bir damping soruşturması başlatılmıştır.

“3 yılda 2 kattan fazla artış gösterdi”

Uluslararası kurallara uygun yürütülen soruşturma sırasında yapılan incelemelerde, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli ithalatın 3 yılda 2 kattan fazla artış gösterdiği; bu ülkelerdeki ihracatçıların kapasite fazlalarının haksız rekabete neden olacak şekilde dampingli fiyatlarla ülkemize ihraç ederek ülkemiz pazarından aldıkları payı %90 oranında artırdıkları tespit edilmiştir. Bu durumun Dünya piyasalarında rekabette önemli konumda olan yerli üreticilerimizin üretim, yurt içi pazar payı, kapasite kullanımı gibi ekonomik göstergelerinde bozulmalara neden olduğu görülmüştür.

Söz konusu ülkelere yönelik olarak başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından olmak üzere damping veya sübvansiyon önlemleri alındığı ya da yeni soruşturmalar başlatıldığı da görülmektedir.

“5 yıl boyunca yürürlükte kalacak”

Soruşturma sonucunda sıcak haddelenmiş yassı çelik ürününün Çin menşeli olanlarına yönelik firma bazında %15,42 ile %43,31 arasında değişen oranlarda, Hindistan ve Rusya menşeli olanlarına yönelik firma bazında %6,1 ile %9 arasında değişen oranlarda, Japonya menşeli olanlarına ise %9 oranında dampinge karşı anti-damping vergisi yürürlüğe konulmuştur. Söz konusu tedbir bugünden itibaren 5 yıl boyunca yürürlükte kalacaktır.

Yerli üreticilerimiz, Ticaret Bakanlığımız tarafından uluslararası kurallar çerçevesinde yürütülen soruşturmalar sonucunda ithalat kaynaklı haksız rekabete karşı güçlü bir şekilde korunmaktadır. Hâlihazırda 23 ülkeye yönelik 126 adet dampinge ve sübvansiyona karşı tedbirlerimiz bulunmaktadır. Ticaret Bakanlığımızca sıcak haddelenmiş yassı çeliklerin Avrupa Birliği ve Güney Kore menşeli olanlarına yönelik olarak da 2022 yılı Temmuz ayından bu yana dampinge karşı anti-damping uygulamaktadır. 21 üründe 43 adet damping soruşturması ise halen devam etmektedir.

Dampingli ithalatın zarar gördüğünü iddia eden sektörlerimiz tarafından gerçekleştirilen başvurular üzerine, ilgili Mevzuatlar ve aranan şartların sağlanması halinde Bakanlığımızca soruşturma açılabilmekte ve gerekmesi halinde damping, zarar ve illiyet bağının tespit edilmesi durumunda tedbir alınabilmektedir.”

Ticaret Bakanlığı’ndan Yassı Çelik Ürünlerine Anti-Damping Vergisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.