1. Haberler
  2. Gündem
  3. THTM: “AKP Düzeni” Anayasa Yapma Ehliyetine Sahip Değil

THTM: “AKP Düzeni” Anayasa Yapma Ehliyetine Sahip Değil

featured
service

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin (THTM) üçüncü genel kurul toplantısı, 6 Ekim Pazar günü Ankara’da yapıldı. Üçüncü oturumda yeni Anayasa gündemi değerlendirilerek, “AKP düzeni” anayasa yapma ehliyetine sahip değildir. THTM, ülkemizin Cumhuriyetçi aydınlarıyla yoğun temas içinde, bu tutumu güçlü bir imza kampanyasıyla, aşılmaz bir irade olarak ilan etmeyi karar altına alır.” görüşlerine yer verildi.

Tüm gün süren THTM genel kurulunda NATO’ya ve Emperyalist Savaşa Karşı Göreve kampanyası, yerel meclislerin mücadele süreçleri değerlendirildi ve önümüzdeki süreçte atacağı adımlar ele alındı.

THTM: “AKP Düzeni” Anayasa Yapma Ehliyetine Sahip Değil 1

BİRİNCİ OTURUM: HALKIN GÜNDEMİNİ SİYASAL ALANA TAŞIYACAĞIZ

Genel Kurul’un birinci oturumu THTM Yürütme Kurulu sözcüsü Oğuz Oyan’ın açış konuşması ile başladı. Oyan konuşmasında “THTM topluma gerçek siyasi seçeneklerin olduğunu göstermek için kuruldu. Halkın gerçek gündemini siyasal alana taşımak için, görünür kılmak için kuruldu” diyerek THTM’nin kuruluşu ve sonrasında yaptığı çalışmaları değerlendirdi.

Konuşmanın ardından Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin 15 Eylül’de Kartal’dan başlayan ve 28 Eylül’de İncirlik Üssü’nde son bulan NATO’ya ve Emperyalist Savaşa Karşı Göreve yürüyüşü sonrası hazırlanan Adım Adım Bağımsızlığa videosu gösterildi. Yürüyüşle ilgili hazırlanan video 7 Ekim Pazartesi günü itibariyle THTM youtube kanalından da izlenebilecek.

Birinci oturum THTM üyeliğine yeni isimlerin alınması önergesinin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından sona erdi.

İKİNCİ OTURUM: NATO’YA KARŞI MÜCADELE SÜRECEK

Oturumda NATO’ya karşı olmanın yalnızca tarihsel ve vicdanı bir sorumluluk olmadığı vurgulanarak ülkedeki ve bölgedeki güncel savaş tehdidine değinildi. Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi 2. Genel Kurulunda aldığı NATO ve emperyalist savaşa karşı çok yönlü bir mücadelenin yükseltilmesi kararını 3. Genel Kurulunda da yineledi.

Oturumda 2026 yılında Türkiye’de yapılacağı duyurulan NATO Zirvesi’ne karşı mücadele, Ankara Mamak’taki “Natoyolu adı bağımsızlık yolu olsun” talebiyle başlatılan çalışmaya da vurgu yapılarak Türkiye’de NATO adı verilmiş tüm cadde, sokak vb. kamusal alanların isim değişikliği için mücadele, NATO üsleri ve Türkiye’deki yabancı askerlerin varlığını takip ve faaliyetlerini deşifre etme kararları alındı. Ayrıca İsrail terörüne maruz kalan halklarla dayanışma kararı önergesi hazirunun oybirliği ile kabul edildi.

THTM: “AKP Düzeni” Anayasa Yapma Ehliyetine Sahip Değil 2

ÜÇÜNCÜ OTURUM: AYDINLANMA SEFERBERLİĞİNİ YÜKSELTİYORUZ

Genel Kurulun 3. oturumunda THTM’nin 2. genel kurulda aldığı kararlarla başlattığı Aydınlanma Seferberliği kapsamında yaptığı çalışmalara dair gözlemler ve notlar aktarıldı. Uzmanlar Bildirisi ve sonrasında başlatılan imza kampanyası, Aydınlanma Seminerleri’ne dair değerlendirmelerin yapıldığı oturumda Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi’nin gerçekleştirdiği tarikat yurdu eylemi selamlandı.

Zorunlu din dersleri ve ÇEDES eğitimlerinden çocukları korumak için öğretmenler ve velilerle koordineli çalışmalara devam edilmesi, tarikat yurtlarına karşı çalışmalar yapılması, kurumlarla ilişkilerin güçlendirilmesi karar altına alındı.

Ayrıca bu oturumda yeni Anayasa gündemi değerlendirilerek “Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi 3. Genel Kurulu, bugün açılmak istenen Anayasa tartışmasının gayrimeşru olduğunu saptamaktadır: “AKP düzeni” anayasa yapma ehliyetine sahip değildir. THTM, ülkemizin Cumhuriyetçi aydınlarıyla yoğun temas içinde, bu tutumu güçlü bir imza kampanyasıyla, aşılmaz bir irade olarak ilan etmeyi karar altına alır. Genel Kurul, Yürütme Kurulunu bu çalışmayı planlamak ve bütün THTM üye ve katkıcılarını harekete geçirmek üzere görevlendirir” değerlendirmesinin de yer aldığı önerge kabul edildi.

DÖRDÜNCÜ OTURUM: YEREL MECLİSLER GÖREVDE

Dördüncü oturumda THTM’nin yerel meclislerine dair değerlendirmelerde bulunuldu. Yerel meclislerin özellikle yerel yönetimlerin faaliyetlerinin takipçisi ve sorgulayıcısı olma görevine vurgu yapıldı. Var olan ve gerçekleşecek olan çalışmalar tartışılırken yeni açılacak yerel meclislerin yanı sıra il/bölge temsilciliklerinin oluşturulması da kararlaştırıldı.

Oturumda Çiğli, Defne, Çeşme, Halk Temsilcileri Meclislerinden temsilcilerin yanı sıra 12 Ekim’de kuruluşunu gerçekleştirecek Kartal Halk Temsilcileri Meclisinden temsilciler de söz aldı. Yerel Meclislerin yanı sıra mahallelerde devam eden çalışmalar da değerlendirildi.

Yapılan değerlendirme ve tartışmaların ardından Genel Kurul mücadele kararlılığı ile sona erdi. THTM 3. Genel Kurul Sonuç Tutanağı ve Kararlar önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

THTM: “AKP Düzeni” Anayasa Yapma Ehliyetine Sahip Değil
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.