1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM’de Bu Hafta… Hangi Ürünler Vergi Kapsamına Alınıyor?

TBMM’de Bu Hafta… Hangi Ürünler Vergi Kapsamına Alınıyor?

featured
service

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 15 Ekim Salı günü çalışmalarına başlayarak yasal düzenlemeleri ele alacak. Tüketicilerin haklarının korunmasına yönelik düzenlemeler içeren yasa teklifi ve 9. Yargı Paketi, Genel Kurulun öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Haftanın yoğun gündeminde ayrıca Lübnan’daki Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına yönelik tezkere de görüşülecek.

Tüketici Haklarına Yönelik Düzenlemeler

Genel Kurulun ilk olarak ele alacağı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, tüketicilere yönelik önemli yenilikler içeriyor. Bu teklifle birlikte kredi sözleşmeleri, bilişim veya elektronik haberleşme cihazları üzerinden gerçekleştirilebilecek ve kimlik doğrulama yöntemleriyle onaylanabilecek. Doğrudan satış sistemine ilişkin yeni düzenlemeler de getirilerek, tarafların hak ve yükümlülükleri daha belirgin hale getirilecek. Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara yönelik uzlaşma müessesesi de devreye girecek.

Yurt içindeki pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılması ve yurt dışı menşeli platformlara karşı korunması amacıyla çeşitli destekleyici tedbirler alınacak. Bu kapsamda ihracatın artırılması ve istihdam seviyesinin yükseltilmesi hedefleniyor.

9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başlıyor

Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen kanun teklifi de TBMM Genel Kurulunun gündeminde olacak. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısının artırılmasını öngören paket, ayrıca hâkim ve savcı yardımcılığı mülakatlarına çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılmasını içerecek. Buluntu veya trafikten men edilen araçların yediemin otoparklarındaki satış usulleri yeniden belirlenecek.

Paketteki bir diğer dikkat çeken düzenleme ise hakaret suçu ile ilgili. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle işlenen hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak ve şikayet süresi iki yıl ile sınırlandırılacak. Ayrıca, arabuluculuk siciline kayıt olmak isteyen ve 20 yıllık mesleki kıdeme sahip olanların yazılı sınavdan muaf tutulması planlanıyor.

Yeni Vergi Düzenlemeleri ile Tüketiciyi Neler Bekliyor?

TBMM ihtisas komisyonları da bu hafta gündemdeki konuları ele almak üzere toplanacak. Plan ve Bütçe Komisyonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kaynaklarının artırılması için hazırlanan kanun teklifini görüşmeye başlayacak. Bu teklifle, bazı motorlu taşıtlar ve eğlence amaçlı kullanılan motorlu uçan oyuncaklar gibi ürünlere yönelik yeni vergi düzenlemeleri öngörülüyor. Teklife göre, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altındaki motosikletlerle motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletler, MTV kapsamında olacak.

İnsansız hava taşıtları (dron), matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri ile yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklardan ÖTV alınacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek.

Noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ise basına kapalı toplantılar düzenleyerek, Devlet İstihbarat Hizmetleri ile ilgili 2023 yılı raporunun görüşmelerini sürdürecek. Bu kapsamda MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileri dinlenecek.

AK Parti’den Yeni Kanun Teklifleri Yolda

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yeni kanun tekliflerinin hazırlıklarını sürdürüyor. Özellikle istinaftaki yargılama süreleri ve noterlik hizmetlerine yönelik düzenlemeler içeren yaklaşık 24 maddelik teklifin kısa süre içinde TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

Ayrıca namlu, tetik ve ateşleyici gibi silahların ana parçalarını satan, taşıyan veya ülkeye girişini sağlayanlara da hapis cezası verilmesini içeren teklifin de Meclis gündemine taşınması planlanıyor.

Salı ve çarşamba günleri Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.

TBMM’de Bu Hafta… Hangi Ürünler Vergi Kapsamına Alınıyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.