1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Şişecam’ın ilk 3 ayda net satışı 41 milyar TL seviyesine ulaştı

Şişecam’ın ilk 3 ayda net satışı 41 milyar TL seviyesine ulaştı

featured
service

Şişecam, 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, bu dönemde 41 milyar TL seviyesine ulaşan konsolide net satış rakamıyla dikkat çekti. Uluslararası satışlarının konsolide satışlar içindeki payı yüzde 61 olarak gerçekleşen Şişecam, bu dönemde toplam 4,3 milyar TL (136 milyon dolar) yatırım yaparken, ihracat tutarı ise 262 milyon dolar oldu.

Şişecam, ilk çeyrekte 1,3 milyon ton cam, 1,2 milyon ton soda külü ve 0,87 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi. Şirket, Türkiye, İtalya ve Bulgaristan’da toplam kapasitesi 20 milyon metrekareye yaklaşan üç yeni kaplamalı cam hattı yatırımı için 114 milyon dolar yatırım kararı aldı. Bu yatırımlarla birlikte Şişecam’ın dünya genelindeki kaplamalı cam hattı sayısı yediye yükselecek ve kaplamalı cam kapasitesi yaklaşık iki katına çıkarak 42 milyon metrekareye ulaşacak.

Dünyanın en büyük tesisi

Eskişehir’de yeni cam ambalaj fırını ve soğuk tamirini tamamladığı cam ev eşyası fırınını yılın ilk çeyreğinde devreye alan Şişecam, bu yatırımlarla tek yerleşkede dünyanın en büyük entegre cam üretim kompleksine sahip oldu. Eskişehir Cam Ambalaj Fabrikası, beş fırın ve 24 hatla dünyanın en büyük kapasiteli cam ambalaj üretim tesisi haline geldi. Şirket ayrıca, Mısır’da ortağı olduğu Saint Gobain Egypt SAE şirketinin ikinci düz cam hattı yatırımını gerçekleştirmek amacıyla yeni şirket kuruluş işlemlerini tamamladı ve Mersin Soda Külü tesisinde 175 bin ton/yıl ağır soda külü kapasite artışı yatırımını 2026 yılı içerisinde devreye almayı hedefliyor. Bu yatırımın bedeli yaklaşık 125,3 milyon dolar olarak öngörülüyor.

Rekor yenilendi

Şişecam’ın uluslararası fon ve finans kuruluşlarına yönelik gerçekleştirdiği Eurobond ihraçları, toplamda 1,1 milyar dolarlık taleple sonuçlandı. Şirket, bu ihraçlarla Cumhuriyet tarihinin en büyük şirket tahvil ihracını gerçekleştirdi. İngiltere’deki iştiraki Sisecam UK PLC üzerinden yapılan bu ihraçlar, uluslararası fon ve finans kuruluşlarından toplamda 3,5 milyar doların üzerinde talep gördü. Artan talep üzerine ihraçlar 1,5 milyar dolara yükseltildi ve toplamda 5 milyar dolara yaklaşan talep ile rekor yenilendi.

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s de Şişecam’ın notunu ülke tavanının üzerine yükseltti. Moody’s, Şişecam’ın kredi notunu “B3″ten “B2″ye yükseltip görünümü “pozitif” olarak korurken, Fitch ise Şişecam’ın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti ve görünümü “pozitif” olarak korudu.

Şişecam’ın ilk 3 ayda net satışı 41 milyar TL seviyesine ulaştı
Yorum Yap