1. Haberler
  2. Spor
  3. Şampiyonlar Ligi’nin 2024 Sonrası Yeni Formatı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Şampiyonlar Ligi’nin 2024 Sonrası Yeni Formatı: Bilmeniz Gereken Her Şey

featured
service

Avrupa futbolunun en prestijli turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi, 2024/25 sezonunda yeni bir format ile sporseverlerin karşısına çıkacak. UEFA’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni fortmat, futbol dünyasına önemli yenilikler getiriyor. Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden takım sayısı 32’den 36’ya çıkaracak olan yeni formatın detayları haberimizde…

1955’te Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak başlayan organizasyon, yıllar içinde sürekli gelişerek bugünkü halini aldı. Ancak UEFA, futbolun dinamizmine ayak uydurmak adına bu sezon köklü bir değişikliğe gidiyor. UEFA Başkanı Aleksander Čeferin, yaptığı açıklamada, “UEFA, sporun temel değerlerine tamamen bağlı olduğumuzu ve sportif başarıya dayalı eleme sistemini savunduğumuzu gösterdi. Bu değişiklik, Avrupa futbolunun birliğini pekiştiriyor” dedi.

Yeni Format: Takım Sayısı Artıyor, Lig Sistemi Geliyor

En dikkat çekici yeniliklerin başında, turnuvanın grup aşaması formatının tamamen değişmesi geliyor. 2024/25 sezonundan itibaren, Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden takım sayısı 32’den 36’ya çıkarılıyor. Yeni sistemde kulüpler, tek bir lig formatında sekiz farklı rakiple karşılaşacak. Yeni format, takımların daha geniş bir rakip yelpazesiyle rekabet etmesine olanak tanırken, futbolseverlere üst düzey maçları daha sık izleme fırsatı sunacak.

Yeni sistemde ilk sekiz sırada yer alan takımlar, doğrudan son 16 turuna kalacak. Ligi 9. ile 24. sıralar arasında bitiren takımlar ise iki ayaklı bir eleme turu oynayarak son 16’ya kalma mücadelesi verecek. Ligi 25. sıradan aşağıda tamamlayan takımlar ise turnuvaya veda edecek.

Dört Yeni Takım Turnuvaya Dahil Olacak

UEFA, turnuvaya dört yeni takım ekleyerek daha fazla ülkenin temsil edilmesini sağlıyor. Dört ek kontenjan, UEFA ülke kulüp katsayı sıralamasına göre belirlenecek. Beşinci sıradaki ülkenin üçüncü takımı, yerli şampiyonlar yolundaki bir ek takım ve önceki sezonun en iyi performansını gösteren iki ülkenin birer takımı bu kontenjanlardan yararlanacak.

UEFA Avrupa Ligi ve Avrupa Konferans Ligi Formatı da Değişecek mi?

UEFA Avrupa Ligi ve Avrupa Konferans Ligi de benzer format değişiklikleriyle karşılaşacak. UEFA Avrupa Ligi’nde sekiz maç, UEFA Konferans Ligi’nde ise altı maç oynanacak. Her iki turnuva da 36 takımla lig aşamasında başlayacak.

Ayrıca, daha fazla takımın mücadele etmesi, farklı ülkelerden yeni ekiplerin futbol sahnesine çıkmasına olanak tanıyacak.

Şampiyonlar Ligi’nin 2024 Sonrası Yeni Formatı: Bilmeniz Gereken Her Şey
Yorum Yap