1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Özgür Özel: Deli Dumrul’a Diyorum, Bu Vergiyi, Bu Parayı Alamazsın

Özgür Özel: Deli Dumrul’a Diyorum, Bu Vergiyi, Bu Parayı Alamazsın

service

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında iktidara sert eleştirilerde bulundu. Özel, iktidarın Meclis’e sunduğu yeni vergi ve katkı payları getiren yasa teklifine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. “Vergi kazanandan alınır. Kredi kartını veren banka mı kazanıyor, alan vatandaş mı kazanıyor?” diyen Özel, kredi kartı ile geçinmeye çalışan vatandaşlara getirilen vergiyi eleştirdi ve bu düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Özel, “Yapılmayan alışverişten vergi almaya kalkan Deli Dumrul’a diyorum, bu vergiyi, bu parayı alamazsın, almayacaksın” dedi.

Özel, “CHP ne söylerse kendi söyleyecek. Milliyetçiliğini ispat için Devlet Bey’den icazet almayacak, demokratik açılım yapmak için DEM’den bir çağrı beklemeyecek” ifadelerini kullandı. Özel, CHP’nin gelecek hafta Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Van’da bulunacağını belirterek, terörle mücadeleye rağmen bu bölgelere hizmet götürülmesi gerektiğini söyledi.

Özgür Özel: Deli Dumrul’a Diyorum, Bu Vergiyi, Bu Parayı Alamazsın 1

“Canları zehirlediler, hepimizi kahrettiler”

Özel, hayvan hakları konusunda da iktidarı sert bir dille eleştirdi. Cuma akşamı Gebze’de, pazar günü Ümraniye’de yüreklerin kaldıramayacağı görüntülerin yaşandığını kaydeden Özel, Hayvanları Koruma Kanunu’na getirilen değişikliklerle ilgili olarak, “Canları zehirlediler, öldürdüler, hepimizi kahrettiler. Övünç, kıvanç duyduğumuz husus şudur ki, ilk gün ben de söyledim, teker teker milletvekillerimiz de söylediler. Teker teker belediye başkanlarımız da açıkladı. Biz bu katliam yasasını uygulamadık, uygulamayacağız, asla da uygulatmayacağız. Ama kendi belediyeleri, örtülü mesajı alanlar, aynı kafada olanlar canlara kıyıyor. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“‘Tayyip Beyin bir bildiği var’ diyecekler”

Ekonomiye dair de önemli açıklamalarda bulunan Özel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni vergiler getirmeyeceklerine dair sözlerini hatırlatarak, “Daha sözlerinin haber olduğu gazetelerde mürekkepler kurumadan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne AK Parti grubu 12 maddelik bir teklif getirdi.” dedi. Özel ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ile ilgili sözlerini eleştirerek, bu söylemlerin arkasında başka bir niyet olduğunu iddia etti: “Yönetimdeki beceriksizliğini örtmek için İsrail tehlikesini ortaya atıyor” diyen Özel, “Şimdi susacak, televizyonlar bunu konuşacak, ‘Tayyip Beyin bir bildiği var’ diyecekler. Eski MİT Müsteşarı, Dışişleri Bakanı gizemli laflar edecek, Milli Savunma Bakanı, Milli Savunma Bakanlığı’nın, Genelkurmay, ordunun bütün deneyimine, birikimine, istihbaratına, imkanlarına, kahraman ordumuzun gücüne rağmen bir şey diyemeyecek. Bu korku yayıldıkça yayılacak, Tayyip Bey de bu güvenlik kaygısının konforunu yaşayacak. ‘Anketlerde birinci sorun hayat pahalılığı, iki enflasyon, üç işsizlik, peşi sıra gidiyor ya. Güvenlik kaygısı aşağıya düşmüş, Tayyip Bey bundan rahatsız ya. Buna hamle yapıyor’ dedik. Bu doğruydu. Bunu ortaya çıkarmak için bilinen bir yol vardı. Daha doğrusu Cumhuriyet Halk Partisi’nin bilip, bazılarının unuttuğu, bazılarının hiç öğrenmediği şekilde dedik ki, ‘Gelin bakalım, bunu öyle susarak, bir bildiğimiz var diyerek geçiştiremezsiniz. Ne yapacağız, oturacağız ve anlatacaksınız.’ Kapalı oturum istedik, kaçamadılar. Geldiler, kendisini çağırdık gelmedi, iki bakanını gönderdi. Tabii kural belli, kapalı oturumda ne konuşulduğunu 10 yıl söyleyemezsiniz. Ama zaten söylenmeyecek bir bilgiyi bu Meclis’e verse, bir devlet sırrını verse tüm Meclis, hepimiz bunun gereğini yaparız. Ama ‘Mış gibi yapıp, havanda su dövüp milleti kandırmalarına izin vermeyelim. Hadi bakalım kapalı oturuma gelsinler’ dedik. ‘Kapalı oturumda ne söylediğinizi açıklamayız ama söylemediğinizi ifşa ederiz’ dedik.” şeklinde konuştu.

Özgür Özel: Deli Dumrul’a Diyorum, Bu Vergiyi, Bu Parayı Alamazsın 2

“Vergi Kazanandan Alınır”

Özel, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Sayın Bahçeli siz de oradaydınız. Çıkın, bu milletin gözünün içine baka baka deyin ki, ‘Ben bakanları dinledim ve İsrail’in Türkiye’ye saldıracağına ikna oldum.’ Diyemez. Bir MHP’li bunu diyemez, bir AK Partili diyemez. O gün kapalı oturumu izlemiş, akıl ve vicdan sahibi bir milletvekili bunu demedi, diyemez, demeyecek. Ama esas niyet ‘Cambaza bak’ derken milleti oyalamak sanıyorduk. ‘Cambaza bak’ derken bunun yanında bir de milletin cebine el atacaklarmış, attılar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu getirdiler. Meğersem ‘Tehlike büyük İsrail Türkiye’ye saldıracak, savunma sanayiine hep beraber destek olacağız. Nasıl olacağız? Vergi beyannamelerinden 600 TL, 100 bin lira üzeri kredi kartlarından 750 TL, Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf olan elektriklisinden, küçük silindirlisinden hem MTV hem yüzde 20’si Savunma Sanayii Fonu’na, her gayrimenkul alım satımından alandan para, satandan para, birinci el arabadan 3 bin lira, ikinci el arabadan bin 500 lira, noterdeki her işlemden 75 lira her işlemden, 5 bin liranın üzerindeki kol saatlerinden para, drone uçuruyor çocuklar askeri amaçlı olmayan tüm dronelardan para, akla gelebilecek her şeyden para. Hesap kitap hızlı yapıldı. ‘70-80 milyar lira’ dediler, bugün mali müşavirler hesap yapmış, sadece beyannamelerden 75 milyar lira toplayacaklar. Ne için? ‘Efendim İsrail saldıracak, tehlike büyük. Pamuk eller cebe.’ Meğersem o gizli oturumda havanda su dövdükleri, Tayyip Beyin hesapla gizli oturumu hesap edemeyip, ‘Bir bildiğimiz var, tehlike büyük’ deyip akşam televizyonda konuştuklarının hepsi, hepimizden bu paraları almak içinmiş.”

“Onu o taslaktan öyle ya da böyle çıkaracaksın”

100 bin TL ve üzeri kredi kartı limiti olan vatandaşlardan alınacak olan vergi hakkında konuşan Özel, “Ve tüm kredi kartlarının yarısından 21 yıl sonra yepyeni bir vergi alıyorlar. Vergi neyden alınır? Kazanandan alınır. Kredi kartını veren banka mı kazanıyor, alan vatandaş mı kazanıyor? Krediyi çekecek, çekmemiş. Limit vermiş, kendi kendine artırmış. Alışveriş yapandan da değil yapma ihtimali olandan vergi almaya kalkıyor. Ama Türkiye’nin en büyük kârlarını eden bankalara değil, kredi kartıyla kendini döndürmeye muhtaç vatandaşın gırtlağına çöküyor. Buradan şunu söylüyorum, bu kredi kartlarından, bu 750 lira parayı, kaldı ki şöyle yapmış, ocak geldiğinde yüzde 40 mı enflasyon, yeniden değerleme? Yüzde 50 de artırma imkanı var, yüzde 60. 750 lira artacak, 100 bin limiti artmayacak. Herkesin kartları 1-1,5 yılda bunun üstüne çıkacak, tüm kartlardan alacaklar. Şimdi yapılmayan alışverişten vergi almaya kalkan deli dumrula diyorum, bu vergiyi, bu parayı alamazsın, almayacaksın. Onu o taslaktan öyle ya da böyle çıkaracaksın” diyerek eleştirilerini yöneltti.

“Anayasa’nın İlk Dört Maddesi Tartışmaya Kapalıdır”

Son olarak, Anayasa’nın ilk dört maddesiyle ilgili tartışmalara da değinen Özel, bu maddelerin değiştirilemez olduğunu vurguladı. “Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa’nın ilk dört maddesinin tartışmaya açık olmadığının, değiştirilemez olduğu fikrinin taş gibi yanındadır, arkasındadır” ifadelerini kullanan Özel, şunları söyledi:

“Numan Bey güya entelektüel bir tartışma yapacak. Çıkmış bir de en son şunu söylemiş; ‘Kendimizden ve ne yapmak istediğimizden çok eminiz.’ Kim? Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışmaya açmak, Meclis Başkanlığının kurumsal görüşü değilse, üzerine yemin ettiğimiz Anayasa’nın değişmez maddesini konuşmak tarafsız Meclis Başkanın işi değilse, bu çoğul laf kimin? Kimsiniz siz? Meclis Başkanı bir kişidir, tarafsızdır, hiçbir partiden, hiçbir görüşten taraf olamaz. O, Anayasa’dan taraftır. İç Tüzükten taraftır. O, eşitlikten taraftır, hakkaniyetten taraftır. Doğrusu budur. ‘Kendimiz ve yapmak istediklerimizden eminiz.’ Kimsiniz siz? Dört Hüda Parlı ile sensen beş kişisiniz en az. Senin yanında MHP var mı? Bugün gördüm ki, Devlet Bey baktı ki o gittiğin yolda mayına bastın, seni bıraktı. Tayyip Bey yanında durmadı. Şimdi, bakalım ne diyeceksin? Ama hepimiz bu oyunun farkındayız. Bu Hüda Par, gerek Hüda Par üzerinden, gerek yeniden bir kez daha seçilebilmek ümidiyle Anayasa’yı, yani her doğana değil, Erdoğan’a yapılmış anayasayı yeniden Erdoğan için değiştirmek amacıyla binbir numara ile Anayasa masasına bizleri çekebilmek, partileri çekebilmek için bin yol deniyorlar. Bir tanesi de Kurtulmuş’un seçtiği yoldur. Hiç öyle entelektüel tartışma yapıyorum havalarına girme. Net bir mevzu var. Biz orayı okuduğumuzda şunu görüyoruz. Orada yazanın ruhu şudur; ‘Türkiye Cumhuriyeti devletiyle de milletiyle de ülkesiyle de bölünmez bir bütündür.’ Tartışmaya kapalıdır. Nokta. Yok öyle yazmayalım, böyle yazalım. Sen diyorsun ki; ‘Üzerinde kalem oynatalım’. Ona gelince senin Hüda Par; bayrağa karşı, Anıtkabir’e karşı, başkente karşı, İstiklal Marşına karşı. Öbürü başkasına karşı. O yüzden Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa’nın ilk dört maddesinin tartışmaya açık olmadığının, değiştirilemez olduğu fikrinin taş gibi yanındadır, arkasındadır. Bu memlekette, bu ülkede bu konu tartışmaya kapalıdır.”

Özgür Özel: Deli Dumrul’a Diyorum, Bu Vergiyi, Bu Parayı Alamazsın
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.