1. Haberler
  2. Yerel
  3. Ordu Kurul Kalesi’nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Ordu Kurul Kalesi’nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

featured
service

Ordu’da, Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde yürütülen kazılarda çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle sürdürülen kazı çalışmaları, kentin arkeolojik ve kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlıyor.

Pontus Kralı VI. Mithradates dönemine tarihlenen kale, Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Kazılarda bugüne kadar Kibele heykeli, Dionysos ve Pan figürleri, keçi biçimli heykeller ile 2.000’den fazla eser gün ışığına çıkarıldı.

Kibele, Dionysos ve Pan Figürleri Ortaya Çıktı

Kazılar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, 6 arkeolog ve 15 işçinin görev aldığı 21 kişilik ekip tarafından yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında, 2 bin 150 yıllık olduğu düşünülen Kibele heykeli, çocuk Dionysos ve Pan figürleri, keçi biçimli hayvan heykelleri ve Dionysos protomları bulundu. Kuzey teras kapısında ise bereket tanrısı Dionysos’un boynuzlu bir protomu ortaya çıkarıldı.

Kazılarda ayrıca Apollon figürini, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa ritonu, at figürü, onyx taşından kadın kolyesi, bronz kapı anahtarları, mızrak uçları, kandiller, testiler, kum taşı güller ve çeşitli sikkeler keşfedildi.

“Ordu’dan Adeta Tarih Fışkırıyor”

Kazı çalışmalarına verdikleri desteği vurgulayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, şehrin kültürel mirasına katkıda bulunduklarını belirtti. Başkan Güler, “Karadeniz’in İç Anadolu’ya ve Ege’ye göre arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi ama biz bunun tam tersi olduğunu gösteriyoruz. Buradan adeta tarih fışkırıyor” ifadelerini kullandı.

Güler, Ordu’dan çıkarılan eserlerin sergileneceği bir arkeoloji müzesi için hazırlıklara başladıklarını da belirtti. “Ordu tabiat güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik zenginliği ile de bir çekim merkezi olacak” diyen Başkan Güler, çalışmaların Karadeniz Bölgesi’nin kültürel ve turistik potansiyeline önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Ordu Kurul Kalesi’nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.