HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinin önüne geçmek mümkün! LifeClub Hekimi Dr. İyigün Gedik anlattı:
“Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), dünya çapında 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bu kanserlerin %85’i düşük ya da orta gelirli ülkelerde görülürken, ülkemizde her yıl 1.500 kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor. Dünyada iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor. Bu kanser türünün başlıca nedeni, İnsan Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonudur.
Son günlerde adından sıkça söz edilen HPV aşısı, rahim ağzı kanserinin önlenmesinde en etkili yöntemlerden biri. Aşı, HPV’nin kansere yol açan tiplerine karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve enfeksiyonu büyük ölçüde önlüyor.
HPV Aşısı Bilim Dünyasının İnsanlığa Hediyesidir
HPV aşısı yaptırma konusundaki artan bilinçle birlikte, rahim ağzı kanseri görülme rakamlarında aşağı yönlü bir hareket olduğunu belirten LifeClub Sağlık Hizmetleri Aile Hekimi Uzmanı Dr. İyigün Gedik, konuyla ilgili şunları söyledi: “Cilt üzerinde yerleşen basit bir siğilden serviks kanserine kadar ilerleyebilen çok çeşitli enfeksiyonlar oluşturan HPV’nin 200’den fazla çeşidi mevcut. Cilt üzerine yerleşen siğillerin oldukça basit yöntemlerle ortadan kaldırılması mümkünken, kadınlarda rahim ağzı denen servikste ve vulvada, erkeklerde peniste kanser gelişimine neden olabilen HPV türleri için ileri tedavi yöntemleri gerekmektedir.
Dünya üzerinde kadınlarda gelişen serviks kanserlerinin %70’inden sorumlu olan HPV türleri 16 ve 18’dir. HPV tip 31,33,45,52 ve 58 ise servikal kanserlerin %20’sinden sorumlu tutulmaktadır. Günümüzde kanser tedavisinin getirmiş olduğu fiziksel ve ruhsal yükler, iş gücü kayıpları, sosyal problemler bilinirken kaynağı belli olan bir kanser türünün gelişmesini önlemek bilim dünyasının bize önemli bir hediyesi olarak kabul edilebilir.”
Ülkemizde 3 Tip HPV Aşısı Bulunuyor
Ülkemizde HPV’ye karşı geliştirilen üç tür aşı bulunduğunun altını çizen LifeClub Hekimi Dr. İyigün Gedik, “Bivalan aşıda tip 16 ve 18’e; 4 valanlı aşıda tip 16, 18, 6, 11’e karşı bağışıklık sağlanırken; 9 valanlı aşıda tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52’ye karşı koruma sağlanmaktadır. Bu da hem anogenital bölge kanserlerine hem de genital siğillere karşı bağışıklık sağlamaktadır. Kadınların yaygın olarak aşılanmasının erkeklerde genital siğil oranını dolaylı olarak düşürebileceğini kanıtlayan çalışmalar da mevcuttur. Hem kadınların hem erkeklerin aşılanmasının faydaları kabul edilmiş olup kaynaklar sınırlıysa önceliğin enfekte olmamış kadınları aşılamak olduğu belirtilmiştir” dedi.
Genç Yaştan Başlanabilir
Dr. İyigün Gedik, aşılamada yaşın da önemli olduğuna değindi: “HPV aşısı 9 yaşından itibaren uygulanabilir olup, ideal yaş 11-12 olarak kabul edilir. Aşılamada daha önce cinsel aktivitesi bulunmayan ve HPV ile hiç karşılaşmamış grubun en yüksek faydayı alacağı kabul edilir. Amerika’da HPV aşısı 45 yaşına kadar önerilmektedir. Daha öncesinde genital siğil veya HPV enfeksiyonu geçirmiş olmak HPV aşısı olmaya engel değildir. Hiç karşılaşmamış gruba göre daha az koruma sağlayacağı bilinmekle birlikte yine de aşılanma önerilir. 9-14 yaş arası önerilen 2 doz aşı olup, 15 yaş üzerinde 3 doz aşılama önerilir.
HPV aşısının infertiliteye ‘kısırlık) neden olduğuna dair iddialar bilimsel olarak ispatlanamamış olup aşının en sık yan etkisi aşı yapılan yerde hafif yanma ve kızarıklık gibi gelişen reaksiyonlardır. Günümüz bilimsel gelişmelerinin ışığında aşı ile korunabilen tek kanser türüne karşı aşılanarak en güzel önlemi almış olacağız.”