1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Nuri (Killigil) Paşa’nın vizyonu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yaşayacak 

Nuri (Killigil) Paşa’nın vizyonu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yaşayacak 

featured
service

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türk Savunma Sanayiinin öncüsü ve Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin kahramanı Nuri (Killigil) Paşa’yı vefatının 75. yılı münasebetiyle, Azerbaycan’ın bağımsızlık gününde Sütlüce’de bulunan Nuri (Killigil) Paşa Anıtı ve üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi’nde düzenlenen anma ve çalıştay programı ile andı.

Nuri Paşa’nın şehit olduğu Sütlüce’deki silah fabrikasının bulunduğu noktada yer alan Nuri (Killigil) Paşa Anıtı önünde gerçekleştirilen törende, katılımcılar anıta karanfil bıraktı. Anma programının ardından, Sütlüce Yerleşkesi Senato Salonu’nda bir çalıştay düzenlendi.

Anma programında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, “Nuri Paşa ile Azerbaycan halk Cumhuriyeti birbirini ile ayrılmaz bir bütündür. Nuri Paşanın Azerbaycan’da bulunması Azerbaycan Cumhuriyetin kuruluşunun temelini hazırlamıştır. Nuri Paşa’nın Sütlüce’de şehit edilmesinin sebebi ise milli silah sanayi kurma teşebbüsü ve bu teşebbüste gösterdiği başarıdır. Bu vesile ile Nuri Paşa’yı ve ağabeyi Enver Paşa’yı rahmetle anıyoruz” dedi.

Nuri (Killigil) Paşa’nın vizyonu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yaşayacak  1

Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. İsrafil Kuralay ise 2017 yılında parkın açılışında bulunduğunu belirterek, “Nuri Paşa Türk İslam tarihinde önemli bir kişidir. Şehittir, kahramandır. Bulunduğumuz noktada Türkiye’nin harp sanayisi için çok önemli mühimmatlar üretirken, bugün hala tartışma konusu olan bir patlamayla yanında çalışan 27 kişiyle birlikte şehit olmuştur. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” dedi.  

Nuri Paşa’nın misyonu ve Türk savunma sanayiine öncülük eden vizyoner mirası için İstanbul Ticaret Üniversitesi nezdinde çalışmalar yapılması için prensip kararı alındı.  İstanbul Ticaret Üniversitesi, vefatının 75. yılı sebebiyle 2024 yılı sonuna kadar bir dizi etkinlikle Nuri Paşa’nın üstlendiği öncü rolün başta üniversite öğrencilerince anlaşılmasını ve bu misyonun yaşatılmasını amaçlıyor. Türk Savunma Sanayii’nin öncüsü Nuri (Killigil) Paşa 2 Mart 1949’da Sütlüce’de bulunan ve Türkiye’nin ilk yerli silah fabrikalarından biri olan silah fabrikasının patlaması sonrası 27 arkadaşıyla birlikte şehit olmuştu.

Çalıştay, Rektör Prof. Dr. Avşar ve Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Kuralay’ın katılımcılara teşekkür sertifikası takdimi ile sona erdi.

Nuri (Killigil) Paşa’nın vizyonu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yaşayacak 
Yorum Yap