1. Haberler
  2. Gündem
  3. NATO Karşıtı Yürüyüşte 5. Gün: Bu Memleket Bizim

NATO Karşıtı Yürüyüşte 5. Gün: Bu Memleket Bizim

featured
service

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) tarafından 15 Eylül’de İstanbul Kartal’dan başlatılan ve 28 Eylül’de Adana İncirlik NATO Üssü’nde sona erecek olan yürüyüşün beşinci durağı Ankara oldu. THTM, 19-22 Eylül tarihleri arasında başkentte düzenlenecek etkinliklerle NATO’ya karşı tepkisini dile getirecek ve 23 Eylül’de Konya’ya doğru yola çıkacak.

Bugün Eskişehir’den Ankara’ya gelen THTM yürüyüşçüleri, başkentteki ilk etkinliklerini Sincan’da gerçekleştirdi. Sincan İstasyonu önünde 19.00’da bir araya gelen THTM üyeleri ve Sincanlı yurtseverler, “Katil NATO, işbirlikçi AKP” sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

TKP Sincan İşçievi’nden Destek

Yürüyüş boyunca, güzergah üzerindeki Türkiye Komünist Partisi (TKP) Sincan İşçievi’nden açılan “NATO defol, bu memleket bizim” pankartı, yürüyüşçüler tarafından coşkuyla karşılandı. Yürüyüşçüler, “NATO’ya karşı yurtseverler saflara”, “Katil NATO, katil İsrail” ve “Filistin halkı yalnız değildir” gibi sloganlarla yürüyüşe devam etti.

Lale Meydanı’nda Basın Açıklaması

Yürüyüş, Sincan Lale Meydanı’nda son buldu. Burada, THTM Ankara üyesi emekli Astsubay Ali Berçin tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Berçin, “NATO’ya neden karşıyız?” sorusunu yöneltti ve 1949’da savunma örgütü iddiasıyla kurulan NATO’nun hiçbir zaman yalnızca bir savunma örgütü olarak faaliyet yürütmediğini vurguladı.

Berçin, NATO’nun kapitalist sistemin çıkarlarını koruduğunu ifade ederek, “NATO aynı zamanda finansal ve siyasi örgütlerle işbirliği yaparak sömürü düzenini ABD ekseninde korudu” dedi.

NATO Karşıtı Yürüyüşte 5. Gün: Bu Memleket Bizim 1

NATO egemen sınıfların çıkarlarını savunan bir aygıttır

Rusya-Ukrayna savaşını ve İsrail’in Ortadoğu’daki saldırganlığına işaret eden Berçin, “Sınıf ve sistem çıkarları bakımından NATO egemen sınıfların çıkarlarını savunan bir aygıttır. NATO’ya karşı çıkmak için başka bir sebebe ihtiyacımız yoktur” dedi.

Berçin, Türkiye’deki NATO üslerini ve konuşlandırılan silahları hatırlatarak, şöyle konuştu: 

“İşte bu yüzden Türkiye NATO’dan çıkmalıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin NATO kapsamındaki yükümlülükleri feshedilmelidir. Türkiye’deki NATO personeli sınır dışı edilmeli, üsler kapatılmalıdır. Türkiye nükleer silahlardan arındırılmalı, ülkemizdeki NATO mühimmatı imha edilmelidir. İnsanlığa karşı suçların merkezi konumundaki NATO dağıtılmalıdır.”

Türkiye’de NATO’ya karşı verilen mücadelelerden örnekler gösteren Berçin, sözlerini “Yürüyüşümüz Ankara’dan sonra İncirlik’e kadar devam edecek ve her yerde yüzlerine şu sözleri haykıracağız: Yankee go home” ifadeleriyle sonlandırdı.

Doğru zamanda, doğru yerdeyiz

Berçin’in ardından THTM Yürütme Kurulu üyesi Burçak Özoğlu söz aldı. THTM’nin15 Eylül’den beri yürüyüşüne devam ettiğini belirten Özoğlu, “Kartallı Kazım Meydanı’nda başladı yürüyüşümüz. Gebze, İzmit, Sakarya ve Eskişehir’den geçerek geldik Sincan’a” dedi. Özoğlu, THTM’nin Sincan ilçesinde buluşmasının özel bir nedeni olduğunu ifade ederek, “Emekçilerin çok yoğun olduğunu bildiğimiz Sincan’ın, NATO’ya karşı mücadelenin de merkezi olması için mücadele ediyoruz. Ülkemizdeki 8 yaşındaki küçük bir çocuğu koruyamayan bu kanlı düzenin, gericiliğin, ülkemizdeki yoksulluğun, açlığın, geleceksizliğin nedeni bu emperyalist sistem, NATO ve onun işbirlikçileri değil mi? Türkiye halkının, yurtseverlerinin, bağımsızlıkçıların gündemi budur.” dedi.

NATO’ya Karşı Sergi Ankara’da Açılacak

THTM’nin Ankara planına dair de bilgilendirmede bulunan Özoğlu THTM’nin kampanya kapsamında yaptığı “NATO’ya ve savaşa karşı kaleminle, boyanla, fırçanla ses ver” çağrısına yanıt veren sanatçıların eserlerinin yer aldığı serginin 20 Eylül Cuma günü saat 19.00’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacağını duyurdu. Sergi’ye Türkiye’den sanatçıların yanı sıra Rusya, Çin ve Kıbrıs’tan da sanatçılar katılmıştı.

Natoyolu Bağımsızlık Yolu Olacak

THTM, Ankara Mamak’ta yer alan Natoyolu Caddesi’nin adının, verilecek mücadeleyle “Bağımsızlık Yolu Caddesi” olarak değiştirileceği ilan etmişti. Konuya dair başlatılan imza kampanyasının yanı sıra Cumartesi günü yapılacak yürüyüşü hatırlatan Özoğlu, “Cumartesi günü Mamak’ta NATO adıyla kirlenmiş o yolda  buluşacağız ve inanıyoruz ki Mamak halkının da mücadelesiyle Natoyolu caddesinin ismini temizleyeceğiz ve Bağımsızlık yolu yapacağız.” dedi

Özoğlu, THTM heyetinin, Pazar günü Kavaklıdere’de gerçekleştirilecek olan yürüyüşün ardından Konya’ya geçeceğini ifade etti ve “28 Eylül’de NATO’nun kapısına dayanacak ve İncirlik’te olacağız. Mücadelemiz devam edecek ve mutlaka kazanacağız” diyerek konuşmasını noktaladı.

Yürüyüş nasıl devam edecek?

İstanbul’dan başlayan NATO’ya ve emperyalizme karşı yürüyüş, Ankara’nın ardından Konya, Niğde Ulukışla ve Mersin’den geçerek Adana İncirlik Üssü’nde sona erecek.

Yürüyüş boyunca birçok buluşma ve etkinlik yapılacak. İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde açılan sergi aynı zamanda birçok il ve ilçede yurttaşlarla buluşacak.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ilan ettiği NATO’ya ve emperyalist savaşa karşı kampanyası yürüyüş ve etkinliklerin ardından 3 Kasım’da İstanbul Kartal’da düzenlenecek kitlesel bir mitingle sona erecek.

NATO Karşıtı Yürüyüşte 5. Gün: Bu Memleket Bizim
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.