1. Haberler
  2. Yerel
  3. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Kampanyası

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Kampanyası

featured
service

Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) virüsü kaynaklı kanser vakalarının son yıllarda artma eğilimi göstermesi üzerine, Muğla Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. 9-30 yaş aralığındaki kız çocuklarına ve kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri aşısı kampanyası başlatıldı.

Kimler Aşı Olabilir?

HPV aşısı, ilk etapta Muğla il sınırları içinde ikamet eden, ekonomik yoksunluk içinde bulunan ve sosyal yardım alan ailelerin 9-26 yaş aralığındaki kız çocuklarına ve kadınlarına, ayrıca yüzde 40 üzeri engelli raporu bulunan kız çocuklarına ve kadınlara yapılacak. Aşı için başvurular, 5 Temmuz-31 Temmuz tarihleri arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden yapılabilecek.

“HPV Aşısı, Hem Bireysel Hem de Toplum Sağlığı İçin Önemli Bir Koruyucu Tedbirdir”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı doktorlarından Ozan Ziya Sayın, HPV aşısı ile ilgili olarak şunları söyledi: “HPV aşısını neden yaptırmalıyız? HPV, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, anüs, penis, vajina, vulva ve orofaringeal (boğaz) kanserlere neden olabilir. HPV aşısı, bu kanser türlerinin büyük çoğunluğuna karşı koruma sağlar. HPV, genital siğillere de neden olabilir. Aşı, bu siğillere karşı da koruma sağlar. HPV, cinsel temas yoluyla kolayca yayılabilir. Aşı, virüsün yayılmasını engelleyerek toplum sağlığını korumaya yardımcı olur. HPV aşısı, en etkili şekilde 11-12 yaşlarında, cinsel aktivitenin başlamasından önce yapıldığında koruma sağlar. Ancak, daha ileri yaşlarda da faydalı olur. Araştırmalar, HPV aşısının güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir. Aşı, dünya genelinde milyonlarca insana uygulanmıştır ve ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. HPV aşısı, hem bireysel hem de toplum sağlığı için önemli bir koruyucu tedbirdir. HPV aşısını 9-26 yaş arasındaki kız çocuklara ve kadınlara öneriyoruz. Emziren kadınlar yaptırabilir. Bununla birlikte hamile kadınlara önermiyoruz.” dedi.

HPV Nedir?

HPV, insan papilloma virüsü olarak bilinir ve birçok farklı türü vardır. Bu virüs, deri ve mukoza zarlarında enfeksiyona neden olabilir. Bazı HPV türleri, cinsel temas yoluyla bulaşır ve genital siğillere, rahim ağzı kanseri, anüs, penis, vajina, vulva ve boğaz kanserlerine yol açabilir.

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısı, HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Bu aşı, HPV’nin neden olduğu kanser türlerinin büyük çoğunluğuna ve genital siğillere karşı etkili bir koruma sağlar. Aşı, özellikle cinsel aktivitenin başlamasından önce, 11-12 yaşlarındaki çocuklara yapılması önerilmektedir.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV, cinsel temas yoluyla yayılır. Genital temas, oral seks veya anal seks yoluyla bulaşabilir. Ayrıca, genital siğilleri olan kişilerle temas halinde de bulaşabilir. HPV enfeksiyonu, genellikle belirti vermeden ilerler, bu yüzden çoğu insan virüsü taşıdığını bilmeden yayabilir.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Kampanyası
Yorum Yap