1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mısır İthalatında Gümrük Vergisi Düzenlemesi

Mısır İthalatında Gümrük Vergisi Düzenlemesi

featured
service

Ticaret Bakanlığı, yem ve nişasta sektörünün ana üretim girdilerinden biri olan mısır ithalatına 2024 yılı sonuna kadar uygulanacak gümrük vergisini yeniden belirledi. Bakanlık, piyasalardaki spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi ve arz güvenliğinin sağlanması amacıyla bu düzenlemeye gittiğini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mısırda yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın sadece 1 milyon tonluk kısmı için 31 Aralık 2024 tarihine kadar kullanılmak üzere % 5 oranında gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere, Ticaret Bakanlığımız piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyatların önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması amacıyla üretici ve tüketici refahını birlikte değerlendirerek, ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak ticaret politikalarının tüm araçlarını kullanarak gerekli tedbirleri almaktadır.

Bu çerçevede, başta kanatlı hayvan yemi dolayısıyla beyaz et ve nişasta sektörü olmak üzere gıda sanayinde önemli bir üretim girdisi olan mısırın 2024 yılı rekoltesinde olumsuz iklim koşullarının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de etkisiyle gerek ülkemizde gerek dünyada önemli ölçüde düşüş beklenmekte olup konu Ticaret Bakanlığımızca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içerisinde yakından takip edilmektedir.

Bu itibarla, iç piyasada söz konusu ürünün arzında yaşanabilecek sıkıntının gıda fiyatlarına yansıyabilecek etkilerinin önlenebilmesini teminen, ülkemiz ihtiyacının yerli üretimle karşılanamayan kısmı için Ticaret Bakanlığımızca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da mutabakatı ile 2024 yılı sonuna kadar geçerli yeni bir düzenleme yapılmıştır.

Anılan düzenleme ile mısır üreticisi çiftçimizin zarar görmeyeceği, mısırda arz-talep dengesini sağlayacak ve gıda sektöründe oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı tüketiciyi koruyacak şekilde, mısırda yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın sadece 1 milyon tonluk kısmı için 31 Aralık 2024 tarihine kadar kullanılmak üzere % 5 oranında gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştır. Anılan dönemde 1 milyon tonun üzerindeki ithalatta uygulanacak ithalatta gümrük vergisi %30 oranında uygulanmaya devam edecektir.

Ticaret Bakanlığımız, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlar ile iştişare halinde, piyasada oluşan arz, talep ve fiyat düzenini yakından takip ederek gerekli düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeye devam edecektir.”

Mısır İthalatında Gümrük Vergisi Düzenlemesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.