Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ndaki restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Kentin tarihi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla sürdürülen çalışmaların, 2025 yılının Mart ayında tamamlanması hedefleniyor.
Başkan Seçer’e incelemeler sırasında, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Fen İşleri Dairesi Başkan Vekili Serdar Gökpınar ve teknik ekip eşlik etti. Seçer, bürokratlardan ve teknik ekipten çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı.
Uzun Yıllardır Atıl Durumda Olan Eser Canlanıyor
Mersin’in kent tarihinde önemli bir yere sahip olan ve sivil mimarinin en değerli örneklerinden biri olarak kabul edilen Karamancılar Konağı, yıllardır atıl durumda bekliyordu. Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu önemli yapıyı restore ederek yeniden kente kazandırmak için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Tarihi 19. yüzyıla dayanan eser, restorasyon tamamlandığında, Mersin kültürünü yaşatan bir mekân olarak halkın kullanımına sunulacak.
Akdeniz İlçesi Cami Şerif Mahallesi Uray Caddesi üzerinde bulunan Karamancılar Konağı, restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte hem Mersin’in çok katmanlı yemek kültürünü tanıtacak bir Gastronomi Müzesi hem de Kuvayi Milliye Müzesi olarak hizmet verecek. Uzun yıllar kullanılmayan bu önemli yapı, 4 Aralık 2017’de Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştı.
Başkan Seçer: “Mersin’e Gelecek Misafirlerin Hoşça Vakit Geçirebileceği Bir Yapı Olacak”
Başkan Seçer, Karamancılar Konağı’nda 2021 yılından bu yana devam eden restorasyon çalışmalarını değerlendirerek, yapının 2025 yılının Mart ayında tamamlanmasının planlandığını belirtti. Eserin iki bloktan oluştuğunu ve bir bölümünde Kuvayi Milliye Müzesi bulunacağını ifade eden Seçer, “5 Kasım 1918’de Mustafa Kemal Atatürk, Mersin’e geldiğinde bir gece burada kaldı. Bu nedenle, buranın tarihi değeri bizim için çok yüksek. Bir bölüm de Gastronomi Müzesi olarak restore ediliyor” dedi.
Eserin içerisinde mutfak sanatlarıyla ilgili kursların verileceğini ve yöresel lezzetlerin sergilendiği bir restoranın bulunacağını aktaran Seçer, “Mersin’e gelecek misafirlerin ağırlanabileceği, hoşça vakit geçirebileceği bir yapı olacak. Burada hem Kuvayi Milliye ruhunu yansıttığımız bir köşemiz hem de yöresel lezzetlerin sunulduğu bir müzemiz bulunacak. Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı 2025 yılında hizmete girmiş olacak” diye konuştu.