1. Haberler
  2. Yerel
  3. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Sıcak Hava Uyarısı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Sıcak Hava Uyarısı

featured
service

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, sıcak havanın etkisini artırdığı bugünlerde vatandaşların sağlığını korumak amacıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, sıcak havadan korunmak için alınması gereken önlemler hakkında kapsamlı açıklamalar yaptı.

Bol Sıvı Tüketimi ve Doğru Beslenme

Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, yaz aylarında su tüketiminin artırılmasının önemine dikkat çekerek, “Kişilerin yaz aylarında su tüketimini artırmaları gerekiyor. Susamasalar bile yaz dönemlerinde terleme ile beraber içtikleri su miktarında artış öneriyoruz. Eğer tuz yemelerine engel bir hastalık yoksa kişilerin tuz tüketiminin de bir miktar arttırmaları önerilir” dedi. Çat ayrıca, su ihtiyacının çay, kahve gibi içeceklerle karşılanmaması gerektiğini belirterek, “Özellikle çay, kahve içmek insanların su tüketimini azaltıyor. Kafeinli içecekler ya da alkollü içecekler tüketmek su ihtiyaçlarını daha da artırıyor. Bunları suyun yerine koymamak gerekiyor. Mineralli sular, yaz aylarında en çok tüketilmesini önerdiğimiz içecekler. Yağlı yiyeceklerden uzak durup sebze, meyve gibi daha hafif yiyecekler yenmesini öneriyoruz” diye konuştu.

Giyim ve Güneş Koruyucuların Önemi

Çat, güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılmasını önererek, “Zorunlu olarak çıkılması gerekiyorsa güneş kremleri, şapka gibi koruyucular kullanılmalı, ayrıca güneş gözlüğü mutlaka takılmalı. Olabildiğince gölgeden gitmek veya klimalı yerlerde bulunmak önemli. Geniş ve ince kıyafetler tercih edilerek güneşin zararlı etkilerinden korunulabilir” dedi. Güneşin en dik olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında denize girilmemesi gerektiğini vurgulayan Çat, “Özellikle çocuk ve yaşlıların bu saatlerde denize girmesi önerilmez. Sahilde oturuyorlarsa da mutlaka şemsiye altında gölgelik bir alanda bulunmalılar” ifadelerini kullandı.

Sıcak Çarpması ve Bayılma Durumlarında Yapılması Gerekenler

Sıcak hava kaynaklı bayılma veya güneş çarpması durumlarında yapılması gerekenleri açıklayan Çat, “Terlemeyle çok yoğun bir şekilde sıvı kaybı yaşanıyor ve vücut susuz kalıyor. Böyle bir durumda kişinin yanına yaklaşıp onu gölge bir alana çekmek, kıyafetlerini gevşetmek ve bilinci açıksa sıvı desteği vermek gerekir. Bilinci kapalıysa hemen 112’yi arayarak hastaneye gitmesini sağlamalıyız” dedi.

Son olarak, Çat, sıcaklıklara bağlı yorgunluk, bitkinlik ve kas krampları yaşayan vatandaşlara su tüketimini artırmaları gerektiğini hatırlatarak, “Kendimizi serin bir yere almalıyız. Eğer halsiz ve bitkin hissediyorsak mutlaka yardım almalıyız. Kas kramplarını masajla açmamak, sıvı alarak geçmesini beklemek gerekiyor. Mersin gibi sıcak bölgelerde, özellikle ileri yaş almış bireylerin, çocukların ve hayvanların arabalarda kilitli bırakılmamasını öneriyoruz. Bol bol su tüketin ve suyun yerine başka içecekler koymaya çalışmayın” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Sıcak Hava Uyarısı
Yorum Yap