Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen “Sera Atıklarının Toplanması” projesi, örtü altı üretimin yoğun olduğu Akdeniz ilçesinde üreticilerin hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmesini sağlarken, binlerce organik atığın dönüştürülmesine de katkı sunuyor.
Yeni üretim sezonuna hazırlık yapmak isteyen çiftçilere destek olan Büyükşehir Belediyesi, tarlalardan toplanan organik atıkları çevreye bırakmak zorunda kalan üreticilere çözüm sunuyor. Büyükşehir ekipleri tarafından tarlalardan toplanan bu atıklar, katı atık ve bertaraf tesislerine ulaştırılarak çevre felaketlerinin önüne geçiliyor. Artan girdi maliyetleri ile mücadele eden üreticiler, Büyükşehir’in sağladığı bu hizmet sayesinde işçi ve iş yükü maliyetinden de kurtuluyor.
Seçkin: “Büyükşehir olarak, daha sağlıklı bir üretim olmasını amaçlıyoruz”
Mersin’in örtü altı yetiştiriciliğinde önde gelen illerden biri olduğunu belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Aysun Seçkin, Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci bir yaklaşımla “Sera Atıklarının Toplanması” projesini hayata geçirdiğini vurguladı. Seçkin, “Örtü altı üretimde, sezon bittikten sonra arta kalan çok ciddi bir atık söz konusu. Bu atıkları üreticiler daha önce dere kenarlarına veya boş buldukları herhangi bir alana atıyor veya yakıyorlardı. Bu da çevre kirliliği ile beraber, kimyasal atıkların da oluşmasına sebep oluyordu. Bu durum hem insan, hem de çevre sağlığına çok ciddi zarar veriyor. Büyükşehir Belediyesi olarak, daha sağlıklı bir ortam ve üretim olsun istedik. Bu amaçla da bitkisel üretimde oluşan, özellikle de örtü altı yetiştiriciliğinde oluşan atıkların belli noktalardan toplanarak, bertaraf tesisimize götürülmesini ve geri dönüşüme kazandırılmasını amaç edindik” dedi.
Akdeniz ilçesinde Kazanlı, Karacailyas, Adanalıoğlu ve Abdullah Şahutoğlu mahallelerini pilot bölgeler olarak belirlediklerini ifade eden Seçkin, “Buradaki üreticilerimiz, mahallelerde belirlediğimiz atık toplama noktalarına kendi bitkisel atıklarını getiriyorlar. Biz bu atıkları topluyor ve Sarıibrahimli’de bulunan katı atık depolama ve geri dönüşüm bertaraf tesisimize götürerek elektrik enerjisi elde ediyoruz” şeklinde konuştu.
Muhtar Can: “Büyükşehir, üreticiyi önemli bir maliyetten kurtarıyor”
Adanalıoğlu Mahalle Muhtarı Kazım Can, üreticilerin Eylül ve Ekim aylarında ekim sezonuna başladıklarını, Temmuz ve Ağustos aylarında ise sezonu bitirdiklerini belirtti. Muhtar Can, sezon sonunda tarlalardan toplanan organik atıkların çevreye bırakıldığını ve bu durumun çevre kirliliğine yol açtığını dile getirdi. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin bu organik atıkları her yıl döküm sahasına götürerek hem çevreyi koruduğunu hem de üreticiyi ciddi bir maliyetten kurtardığını ifade eden Muhtar Can, “Bu sayede araziler atıl kalmıyor ve çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor” dedi.