1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Merinos’un İsim Hakkı Satışına Tepki: “Merinos Bursa’ya Ait Olmalıdır”

Merinos’un İsim Hakkı Satışına Tepki: “Merinos Bursa’ya Ait Olmalıdır”

featured
service

Bursa’da, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla faaliyete geçen ve sanayileşmenin simgesi haline gelen Merinos’un isim hakkının, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından satışa çıkarılmasına kent bileşenleri büyük tepki gösterdi. Bursa Kent Konseyi’nin düzenlediği basın toplantısında konuşan Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kemal Menemen, “Merinos, ismi ile yerinde yaşamaya devam etmektedir. Satışa çıkarılan markalarının sahipliği, Bursa’ya ve Bursalılara ait olacak biçimde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmelidir” diyerek tepkisini dile getirdi.

Merinos’un İsim Hakkı Satışına Tepki: “Merinos Bursa’ya Ait Olmalıdır” 1

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye ve Bursa sanayisinin gelişiminde önemli bir yere sahip olan Merinos’un isim hakkının satışa çıkarılması, Bursa’da geniş yankı buldu. Bursa Kent Konseyi, isim hakkı satışına ilişkin Merinos Parkı Güney Kapısı’nda basın açıklaması yaptı. Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy’un önderliğindeki açıklamaya Merinos Çalışma Grubu, Merinos Emeklileri Derneği üyeleri, Merinos Spor Kulübü ve basın mensupları katıldı.

“Merinos, Cumhuriyet Dönemi Sanayi Mirasıdır”

Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kemal Menemen, yaptığı konuşmada, Merinos’un Cumhuriyet dönemi sanayi mirası olduğunu vurguladı. Menemen, açılışı bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirilen Sümerbank Yünlü Sanayi Müessesesi’nin tarihi önemine dikkat çekti. Menemen, “Bursa ile özdeşleşmiş ‘Merinos’ adı, Merinos Parkı, Merinos Fuar Alanı, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Merinos Enerji Müzesi ve Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yeniden hayat bulmuştur. Sümer Holding’e ait ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ ve ‘Merinos’ markaları ihale ile satışa çıkarıldı. Bu durum Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait kültür merkezi, park ve müze gibi tesislerde kullanılan ‘Merinos’ isimleri nedeniyle ‘marka isim hakları veya kullanamama’ gibi ciddi sorunlar oluşturacaktır. ’Merinos’ ve ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ isimleri satılamaz. Merinos Fabrikasının doğuşu ve ‘Merinos’ isminin verilmesi bizzat Atatürk tarafından 1935 yılında planlanmıştır. Merinos isminin nereden ve hangi köklerden oluştuğu Atatürk tarafından Ekonomi Bakanı Celal Bayar’a yazdığı bir mektupla belirtilmiştir. Mektup örneği Merinos Tekstil Müzesinde sergilenmektedir” dedi.

Merinos’un İsim Hakkı Satışına Tepki: “Merinos Bursa’ya Ait Olmalıdır” 2

“Bursa ve Merinos’lu sanatkarların imzasını taşımaktadır”

Bursa ve Merinos isimlerinin bulunduğu patentin, Bursa ve Merinos dışında kullanılmasının, yerli, yerli ortaklı yabancı veya yabancı şirketlere satışının asla düşünülmemesi gerektiğini belirten Menemen, “Merinos logosu 1960’lı yıllarda Merinos Fabrikası teknik ressamları tarafından üretilmiş olup o günden itibaren Merinos’un tüm ürün ve yan kuruluşlarında kullanılmıştır. Bu logo öz be öz Bursa ve Merinos’lu sanatkarların imzasını taşımaktadır. 2004 yılında kapatılarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Merinos Fabrikası ve arazileri üzerinde bugün Merinos’un orijinal binalarının da bulunduğu Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi yer almaktadır. Merinos, Tekstil ve Enerji Müzeleri ile geçmişi bugüne taşımaktadır.” diye konuştu.

Menemen, konuşmasında, ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ ve ‘Merinos’ markalarının sahipliğinin, Bursa’ya ve Bursalılara ait olacak biçimde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Merinos’un İsim Hakkı Satışına Tepki: “Merinos Bursa’ya Ait Olmalıdır”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.