1. Haberler
  2. ANKARA
  3. Mansur Yavaş’tan Kent Tarihi Müzesi Önerisi

Mansur Yavaş’tan Kent Tarihi Müzesi Önerisi

featured
service

Ankara’nın başkent oluşunun 101. yıl dönümü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Garnizon Komutanı Tümgeneral Ahmet Kurumahmut ve devlet erkânının katıldığı etkinlikler büyük ilgi gördü.

Başkan Yavaş ayrıca, Ankara’da bir “Kent Tarihi Müzesi” kurulması önerisinde bulunarak, kentin tarihine ışık tutacak bir müzenin Kültür Bakanlığı ve Ankara Valiliği iş birliği ile hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yavaş, sözlerini, “Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Ankara’nın Başkenti olmasında emeği geçen tüm devlet adamlarımızı kurtuluş kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, onların aziz hatıralarını yaşatmayı bir borç biliyoruz. Yaşasın Ankara, yaşasın cumhuriyet!” diyerek sonlandırdı.

Kutlamalar, Başkan Yavaş, Vali Şahin, ilçe belediye başkanları, askeri yetkililer ve devlet erkânının Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. Saygı duruşunun ardından gerçekleşen törende, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anıldı. Daha sonra heyet, tarihi Birinci Meclis’te düzenlenen programa katıldı.

Mansur Yavaş'tan Kent Tarihi Müzesi Önerisi 1

Yavaş: “Kutsal emaneti korumanın sorumluluğuyla doluyuz”

Birinci Meclis’te düzenlenen törende konuşan Mansur Yavaş, Gazi Meclis’in kürsüsünden Ankara’nın anlam ve önemine dikkat çekerek, şehrin tarihindeki önemli olayları hatırlattı. Yavaş, “Ankara, 23 Nisan 1920’de milletimizin iradesinin simgesi olarak tarih sahnesinde yerini aldı. Bu şehrin kalbinde atılan her adım, bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün nişanesi oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve cesur arkadaşları, burada, millete olan inançlarını ve bağımsızlık özlemlerini haykırdılar. Bugün bizler de onların bıraktığı mirasa sahip çıkmanın ve bu kutsal emaneti korumanın sorumluluğuyla doluyuz. Ankara, yalnızca bir başkent değil; Anadolu’nun kalbinde filizlenen umutların, dayanışmanın ve aziz bir tarihimizin kucaklaştığı yerdir. Bu topraklarda, geçmişin izlerini taşıyan her sokak, her meydan, bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bizler, bu eşsiz mirası gelecek nesillere aktarmak için canla başla çalışacağız” dedi.

“Tarihi Kent Merkezini Ayağa Kaldırma Çalışmaları Sürüyor”

Başkan Yavaş, Ankara’nın tarihi dokusunu güçlendirme ve koruma projeleriyle ilgili bilgi verirken, Cumhuriyet’in kurulduğu bölgelerde yapılan restorasyon çalışmalarına dikkat çekti. Yavaş, “Kentimizin dokusunu güçlendirmek, kültürel zenginliklerimizi yaşatmak ve doğal güzelliklerimizi geleceğe taşımak için kararlılıkla ilerliyoruz. Cumhuriyetin kurulduğu bu bölgede biz bir buçuk milyar liraya yakın para harcadık. O günkü dokunun ortaya çıkarılması ve burada Cumhuriyetin kurulduğu alanların özellikle Ankara dışından gelen turistlerin mutlaka buraları da görmesi, o günleri yaşaması adına tarihi kent merkezimizi ayağa kaldırma çalışmalarımız halen de devam ediyor. Hacı Bayram, Hıdırlık, Ankara Kalesi, Anafartalar, Postacı Caddesi’nden başlamak üzere özellikle aynı zamanda Cumhuriyet’in kurulduğu yılların özneleri olan Ulus, Ziraat Bankası, İş Bankası, Sümerbank gibi binalardan başlamak üzere Ankara Valiliği, Sağlık Bakanlığı ve oradan Türkiye Büyük Millet Meclisine kadar bir rota oluşturma peşindeyiz. Bunu aynı zamanda Hamamönü’yle de birleştirerek eski tarihi kent merkezlerini bu vesile ile ayağa kaldırmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

Mansur Yavaş'tan Kent Tarihi Müzesi Önerisi 2

Şahin: “Başkent Ankara, Demokrasimizin İlerlemesinde Öncü Rol Oynamaya Devam Edecek”

Ankara Valisi Vasip Şahin de törende yaptığı konuşmada, kentin başkent olarak seçilmesinin milli mücadelenin kazanılmasında ve Cumhuriyet’in inşasında kritik bir adım olduğunu belirtti. Şahin, “Ankara’nın Başkent olarak seçilmesi, yalnızca milli mücadelenin kazanılmasında değil, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin inşa edilmesinde de büyük bir adım olmuştur. Tüm bu özellikler Başkent Ankara’yı ekonomik, sosyal ve beşeri sermaye bakımından güçlü, kültürel değerlerin korunduğu ve tanıtıldığı bir bölge yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası araştırmalarda birçok defa Türkiye’nin en yaşanabilir kenti seçilen Başkent Ankara, bundan sonra da ülkemizin gelişmesinde, güçlenmesinde ve demokrasimizin ilerlemesinde öncü rol oynamaya devam edecektir. Ankara’mızın Başkent oluşunun 101. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını minnetle, rahmetle anıyorum.” dedi.

Birinci Meclis’teki törenlerin ardından, Ankara Oğuz Seğmenleri Derneği, Ankara Seğmen Ocağı Derneği ve Ankara Kulübü’nün Seğmen grubu, geleneksel gösterileriyle büyük beğeni topladı. Seğmenlerin gösterisi, programa katılan vatandaşlar ve devlet erkânı tarafından ilgiyle izlendi.

Hakan Altun Konseriyle Kutlamalar Sona Erdi

13 Ekim kutlamaları, Gençlik Parkı’nda düzenlenen Hakan Altun konseri ile son buldu. Başkentliler, ünlü sanatçının şarkılarına hep bir ağızdan eşlik ederek Ankara’nın başkent oluşunun 101. yıl dönümünü coşkulu bir şekilde kutladı.

Mansur Yavaş’tan Kent Tarihi Müzesi Önerisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.