1. Haberler
  2. Siyaset
  3. “Manşetleri NATO’ya Karşı Atıyoruz” Sergisi Ankara’da Yoğun İlgi Gördü

“Manşetleri NATO’ya Karşı Atıyoruz” Sergisi Ankara’da Yoğun İlgi Gördü

featured
service

Patronların Ensesindeyiz İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı’nın düzenlediği “Kapkara Haykıran Puntolarla: Manşetleri NATO’ya Karşı Atıyoruz” başlıklı sergi, Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde açıldı. Türkiye’nin NATO üyeliği döneminden bugüne yazılı basında NATO’ya karşı çıkan manşetlerin, haberlerin ve karikatürlerin yer aldığı sergi, büyük ilgi gördü. Sergi, 13 Ekim’e kadar Ankara’da, ardından ise İstanbul’da ziyaretçilerle buluşacak.

NATO Karşıtı Mücadelenin Hafızası Canlandırılıyor

Sergi, Türkiye’nin 1952’de NATO’ya katılımından bu yana çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış NATO karşıtı içerikleri bir araya getiriyor. Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin (THTM) başlattığı NATO’ya ve Emperyalist Savaşa Karşı Göreve kampanyasına destek olarak hayata geçirilen sergi, gazetecilerin arşivlerinden derlenmiş çok sayıda materyali içeriyor. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı’nın (TÜSTAV) katkılarıyla oluşan sergi, aynı zamanda NATO’ya karşı verilen mücadelenin önemli bir hafızası niteliğinde.

"Manşetleri NATO'ya Karşı Atıyoruz" Sergisi Ankara’da Yoğun İlgi Gördü 1

“Ülkenin gençlerinin canına kıydılar”

Serginin açılışında konuşan THTM Yürütme Kurulu Sözcüsü Oğuz Oyan, şunları söyledi:
Sergi NATO’ya karşı atılan gazete manşetlerini derleyen bir arşiv çalışması niteliği taşıyor. Dolayısıyla da sürekli zenginleşebilecek bir çalışma. Bu sergi haftaya İstanbul’da daha da zenginleşmiş olacak… Bunların teşhir edilmesi gerekiyor. Bunun unutulmaması gerekiyor. İşte bu sergi buna yarıyor.

Bu sergi aynı zamanda bir hafıza sergileme sergisi. Biliyorsunuz Türkiye, NATO’ya girmek için öncesinde Kore’ye asker gönderdi. Yüzlerce evladımız orada can verdi. Onlar da gidip Korelileri öldürdüler. Ne uğruna? Türkiye’nin egemen sınıflarının, Türkiye’nin o günkü siyasi iktidarının NATO üyeliğini çabuklaştırma isteği sonucunda öldüler. Yok yere.

Muhtemelen Türkiye’yi Kore’ye asker göndermeseydi de NATO’ya üye yapacaklardı ama gözleri o kadar dönmüştü ki bu süreci hızlandırmak için bu ülkenin gençlerinin canına kıydılar. Bunların teşhir edilmesi gerekiyor. Bunun unutulmaması gerekiyor. İşte bu sergi buna yarıyor.”

“AKP’ye, NATO’ya ve sermayeye karşı mücadele birbirinden ayrılamaz”

THTM Emek Komisyonu üyesi Neslihan Eroğlu ise konuşmasında NATO’nun sadece bir askeri örgüt değil, aynı zamanda büyük bir sermaye ağı olduğuna dikkat çekti:
“NATO dünyanın dört bir yanına savaş ve ölüm götürüyor. Evet ama dahası da var. Kurduğu ekonomik ilişkilerle, şirketleriyle, ortaklıklarıyla koca bir sermaye ağına da karşılık geliyor. AKP iktidarı bu ilişkilerin teminatı niteliğinde işler yapıyor.

Bu sergi bugün burada geçmişte NATO ve onun yerli işbirlikçilerine karşı verilen mücadelenin güzel bir özeti, kıymetli bir hafızası. Ancak aynı zamanda bu hafıza bugüne de görevler yüklüyor. Bugün NATO ülkemizde varlık gösterirken şirketlerle kurduğu ilişkiler sayesinde kalıcılaşma hedefinde. Hem bunu teşhir etmek hem de buradaki emek sömürüsünü gün yüzüne çıkarmak için mücadele edeceğiz. Çünkü AKP’ye, NATO’ya ve sermayeye karşı mücadele bir bütün ve birbirinin ayrılmaz parçaları. Patronların NATO ile kurdukları ticari ilişkilerin üzerine gitmek gibi bir görevimiz var. Bunu emekçilerle birlikte var edeceğiz.”

"Manşetleri NATO'ya Karşı Atıyoruz" Sergisi Ankara’da Yoğun İlgi Gördü 2

‘Bir gün, ‘NATO def edildi, tüm emperyalist projelerden çıkıldı’ manşetini atacağız”

Patronların Ensesindeyiz İletişim Emekçileri Ağı’ndan Özkan Öztaş ise; “Gazeteciler olarak NATO’ya karşı manşetlerimizi atarken geçmişte yapılan örnekleri hatırlatmak istedik bu sergiyle. Bu aynı zamanda bugün yapmamız gerekenler için de bir görev listesi oluşturuyor. Çünkü bu ülkede yurtseverlik ve antiemperyalist mücadele hep eş zamanlı ilerlemiştir. Burada gazeteciler her zaman yerini aldı. Bugün de alacak yarın da. ‘Bu ülkedeki tüm Amerikan üsleri kapandı, NATO def edildi, tüm emperyalist projelerden çıkıldı’ manşetini atana kadar da devam edecek mücadelemiz” ifadelerini kullandı.

13 Ekim’e kadar Ankara’da sürecek olan serginin ardından, İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde de açılacağı ve burada “Filistin Köşesi”nin de sergiye ekleneceği açıklandı.

“Manşetleri NATO’ya Karşı Atıyoruz” Sergisi Ankara’da Yoğun İlgi Gördü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.