Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da şehir içi ve transit trafiği rahatlatacak 20 kilometre uzunluğundaki Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun temel atma törenine katıldı.
Temel atma töreninde konuşan Bakan Uraloğlu, yolun 11 kilometrelik kısmını 20 Temmuz 2021 tarihinde trafiğe açtıklarını hatırlatarak, “Şimdi de projemizin 4,6 kilometrelik ikinci kesiminin temelini atıyoruz. Platform genişliği 23 metre olacak yol bünyesinde 2 adet modern dönel kavşağın yanı sıra yolu Girne – Lefkoşa Yolu’na bağlayacak 48 metre açıklıklı Girne Köprülü Kavşağı’nı da inşa edeceğiz. Kuzey Çevre Yolu ile; transit trafiği şehir dışına alarak, Lefkoşa’nın şehir içi ve çevre yerleşkelerle ulaşımını rahatlatıyoruz.” diye konuştu.
Bakan Uraloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 2024 yılı itibarıyla toplam proje bedeli 4,5 milyar lira olan 378 kilometre uzunluğunda 6 yol yapım projesinin sürdüğünü vurguladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak KKTC’de yürüttükleri projelerle Ada’nın ulaşım altyapısını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Uraloğlu, “198 kilometre bölünmüş yol ve 435 kilometre tek yol olmak üzere toplam 633 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı anayol yapımı gerçekleştirdik. Bu yolların yapım ve proje çalışmaları için ülkemiz tarafından sağlanan finansman tutarı güncel fiyatlar ile yaklaşık 14 milyar liradır.” dedi.
Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu ile Trafik Akışı Hızlanacak
Bakan Uraloğlu, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun tamamlandığında, Lefkoşa-Gazimağusa Yolu’ndaki dur-kalk beklemelerini ortadan kaldırarak, şehrin ulaşım standardını yükselteceğini belirtti: “Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun tamamını hizmete aldığımızda; 21 dakika süren seyahat süresini 9 dakikaya düşüreceğiz. Böylece bu yolumuz ile zamandan 1,3 milyar lira, akaryakıttan 70 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 1 milyar 371 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 5 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.”
Kıbrıs Adası’nın stratejik ve jeopolitik önemine vurgu yapan Uraloğlu, “Tarih boyunca kültür ve medeniyetlerin kesişim noktası olan Doğu Akdeniz, günümüzde de dinamizmini korumaktadır. Kıbrıs Adası ise coğrafi konumu, stratejik ve jeopolitik önemi ile Doğu Akdeniz’in kalbi konumundadır. Karadeniz’den boğazlar vasıtasıyla Akdeniz’e, Süveyş Kanalı yoluyla Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’na, Cebelitarık Boğazı üzerinden Atlas Okyanusu’na açılan yolların üzerinde bulunmaktadır.” dedi.
“12 milyon yolcu kapasiteye yükseltilebilecek şekilde tasarladık”
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin, Kıbrıs Adası’nda kapsamlı bir çözümün sağlanmasına yönelik hedefi paralelinde, KKTC’nin gelişimine büyük önem verdiklerini belirtti. Yeni Ercan Havalimanı’nın açılışı gibi önemli yatırımlarla KKTC’nin bölgedeki çekim merkezi haline getirildiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Yeni terminal binasını 6 kat büyütülerek 10 milyon yolcu kapasitesine çıkarmıştık. Ayrıca burayı ilerde gerek duyulduğunda 12 milyon yolcu kapasiteye yükseltilebilecek şekilde tasarladık. Çok yakın bir zaman önce; Mersin-Gazimağusa, Taşucu-Girne, Mersin-Girne, Taşucu-Gazimağusa Ro-ro hatlarının ardından ülkemizin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yolcu ve araç taşımacılığı yapılmasına imkân sağlayan; en kısa deniz mesafesine sahip 5. Kapısı; Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelemizin açılışını yaptık.” diye konuştu.
“Anamur-Girne Arasında 46 Seferde Yaklaşık 11 Bin Yolcu Taşındı”
Anamur-Girne rotası ile 2 saatten daha az bir süreyle Türkiye ile KKTC arasındaki en kısa mesafeli deniz rotası olduğunu anımsatan Uraloğlu, “Söz konusu iskelemizden Girne Limanı’na yolcu seferleri başlamıştır.12 Haziran 2024 tarihinden bu yana düzenlenen 46 seferde yaklaşık 11 bin yolcu taşınmıştır.” dedi. KKTC’de kurulacak olan Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi’ni de başlattıklarını anımsatarak, projeyi 2026 yılında tamamlamayı planladıklarını belirtti. Projenin tamamlanmasının ardından hem Türkiye’nin hem de KKTC’nin Mavi Vatan’daki hakimiyetini önemli ölçüde arttıracaklarının altını çizen Bakan Uraloğlu, “Kuzey Kıbrıs’taki kamu kurumlarının hizmetlerinin verimliliğini ve kalitesini artırmak, dijital dönüşüm ekosisteminin hayata geçiş sürecini kolaylaştırmak için de çalışıyoruz. Ülkemizdeki E-devlet uygulamasının bir benzerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’e-Devlet Kapısı ile burada da hayata geçirdik. Yine bu doğrultuda; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kamu kurumlarının bilgi teknolojileri hizmet sunum altyapı ihtiyaçlarının karşılanması için KKTC Veri Merkezini de açtık. Bu veri merkezi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dijitalleşme sürecinde çok önemli bir adım olarak tarihe geçti.” ifadelerini kullandı.
“Kuzey Kıbrıs topraklarının kalkınması mücadelesini vermeye devam edeceğiz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin huzur, refah, kalkınma ve güvenliğinin sağlanması için, üzerlerine düşeni yapmayı, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sürdüreceklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kıbrıs Türkü’nün istiklali için omuz omuza savaşmış Mehmetçiklerimiz gibi bizler de omuz omuza, Kuzey Kıbrıs topraklarının kalkınması mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin geleceğe güvenle bakması için kararlı duruşumuzu, desteğimizi ve çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu düşüncelerle Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu projesinin bu aşamaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Mevkidaşım Sayın Erhan Arıklı’yı ve ekip arkadaşlarını da yaptıkları çalışmalar, gösterdikleri gayretler ve iş birliği için ayrıca gönülden tebrik ediyorum. Başladığımız bu işi bitirmeyi Rabbim bizlere nasip etsin. Emeği geçen ve geçecek olanlara şimdiden teşekkür ediyorum.”