1. Haberler
  2. Yerel
  3. Konya’da Lavanta Hasadı Başladı

Konya’da Lavanta Hasadı Başladı

featured
service

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Güneysınır ilçesinde susuz tarım yöntemiyle ekilen lavantaların hasadı başladı. Kurak alanların değerlendirilmesi amacıyla yürütülen bu projede, 1.3 milyon metrekare alana 2 milyon lavanta fidesi dikildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kırsalda yaşayan vatandaşların gelirlerini artırmak için tarımsal desteklerin sürdüğünü vurguladı. Başkan Altay, “Güneysınır ilçemizde kurak alanların değerlendirilmesi için toplamda 1.3 milyon metrekare alanda 2 milyon adet lavanta fidesi dikimi yapıldı. Verdiğimiz fide desteğiyle hem bölge turizmine hem de çiftçi kardeşlerimize katkı sağlamış olduk. Güneysınır’da kurduğumuz damıtma tesisimizde elde edilen ürünlerimizi Lavonya markasıyla piyasaya sunuyoruz. Çiftçi kardeşlerimizin emeklerini korumak, gelirlerini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Alternatif Ürünlerle Yüksek Gelir

Kırsal kesimdeki desteklemelerde yüksek gelir getiren, bakımının kolay olduğu ve işçilik giderlerinin minimum seviyede olduğu ürünlerin tercih edildiğini belirten Başkan Altay, “İklim değişikliği ve kuraklığı da dikkate alarak, yaşadığımız bölgeye uygun, az su tüketen ürünleri yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Çiftçilerimize dikim, bakım ve hasat konularında teknik ekiplerimiz tarafından desteklerimiz devam etti. Çiftçi kardeşlerimizin emeklerini korumak, gelirlerini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Lavantaların hasadının yaklaşık bir ay sürdüğünü belirten Altay, “Güneysınır’da kurduğumuz damıtma tesisimizde elde edilen ürünlerimizi Lavonya markasıyla piyasaya sunuyoruz. Böylece kooperatifimize de maddi destek sağlamış oluyoruz” dedi.

Konya'da Lavanta Hasadı Başladı 1

Boş Araziler Değerleniyor

Güneysınır Tıbbi Aromatik Bitkiler Damıtma Merkezi hakkında bilgi veren Güneysınır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kurşun, “Çiftçinin kullanmadığı, gelir elde edemediği araziler Büyükşehir’in projesiyle değerlendirildi. Bu projede emeği geçenlere, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a, ekibine, Güneysınır Belediyemize ve emek veren çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi sürekli destekliyor, destekleri ve katkıları için teşekkür ediyor, devamını diliyorum” dedi.

Kadın Çiftçinin Başarı Hikayesi

Güneysınır ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki lavanta üreticisi Rukiye Bozobalı, Büyükşehir Belediyesinin fide desteğiyle başladığı üretimden çok memnun olduğunu belirtti. Bozobalı, “Bitki kendini sevdiriyor, bıkkınlık vermiyor. Bir tane fidede bir yaprak olsun hazine bulmuş gibi seviniyoruz. Kıraç memleket olunca fide tuttu diye çok seviniyoruz. Su olmamasına rağmen yine de Allah’a şükür üretim oldu. Bundan iyisi can sağlığı. İnşallah satışı da güzel olur. Emeği geçenlerden Allah razı olsun, alternatif ürün olarak bize bunu verdiler. Biz de şansımız denedik. Yapabilene güzel bir şey. Bu desteği bize verdiği için Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Konya’da Lavanta Hasadı Başladı
Yorum Yap