Kentsel dönüşümde taraf sayısının çok olması sebebiyle açılan davaların en az 3-5 yıl sürdüğünü, bunun da kentsel dönüşüm önündeki en büyük engellerden biri olduğunu ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “İnşaat şirketleri kentsel dönüşümde ciddi bir öz sermaye kullanıyorlar. Uzayan davlar sebebiyle de şirketler kentsel dönüşümden uzak duruyor. Yeni afetler yaşamadan seçimi beklemeden soruna el atmalıyız” dedi.
KARAR SAYISI İÇİN YÜZDE 50 ORANI YETMELİ
Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Kentsel dönüşüm hedefine göre Türkiye’deki 6 milyon 800 binadan 2 milyonunun acilen yenilenmesi gerekmektedir. Bu 20 milyona yakın konutun 7 milyonuna karşılık gelmektedir. Fakat uzayan mahkemeler, kentsel dönüşümün maliyetli olması, bazı durumlarda yıkılan her bir konuta karşılık verilememesi gibi sebeplerle şehirlerimiz yenilenememektedir. Kentsel dönüşüm hedefinden uzakta kalmaktayız. Karar alınırken kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk yerine ½ çoğunluk yetmelidir. Profesyonel arabuluculuk sistemi devreye sokulmalıdır” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSMANINA KATKI SAĞLANMALI
İnşaat şirketlerinin kentsel dönüşümde ciddi bir öz sermaye kullandığını aktaran Hamza Can, “İnşaat şirketleri proje kredilerinde faiz indirimi yoluyla teşvik edilmelidir. Hatta faizsiz kredi verilmelidir. Kredi Garanti Fonu devreye sokulmalıdır. Belediyeler kentsel dönüşümden pay almamalıdır. Belediyeler kârı düşünmemeli, sadece hizmeti düşünmelidir. Bu sayede hak sahiplerine verilecek konut sayısı artacaktır. Riskli alanları düzenleyen bir planlama yapılmalıdır” diye konuştu.
YAPI DENETİMİNİ BELEDİYELER ÜSTLENSİN
Kentsel dönüşümde yapı denetimi görevini belediyelerin üstlenmesi gerektiğinin altını çizen Can, “Yapı denetimi inşaat maliyetlerini artıran bir unsurdur. Kentsel dönüşümde maliyetlerin düşürülmesi ve projelerin hızlandırılması için yapı denetimi noktasında belediyelerin devreye girmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşümü öncelikle yerel yönetimler teşvik etmelidir ve daha fazla efor harcamalıdır” şeklinde konuştu.
SOSYAL DONATI İÇİN İMAR ARTIŞI TEŞVİKİ VERİLMELİ
Riskli binayı yıkarak depreme dayanıklı binaların sorunu çözmeye yetmediğini, bunun yanında çarpık kentleşmeye yönelik çalışmaların da yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Yeşil alan, okul, spor salonu, kültür merkezi eksikliği sorunu devam ediyor. Parsel ve ada bazında arazileri birleştirerek, yeni donatı alanı elde etmek için Devlet tarafından imar artışı teşviki verilmelidir. Bu artış kentsel dönüşümü hem hızlandıracak hem de hak sahiplerinin karar almasını kolaylaştıracaktır” dedi.