Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Vali Şehmus Günaydın ile birlikte İncesu ilçesi Örenşehir Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Büyükkılıç, Kayseri’den tarih fışkırdığını belirterek, “Adeta tarih yeniden yazılıyor. Benzerlerinden farklılık gösteren mozaikli yapı çok önemli bir turizm merkezi olacak. ” dedi.
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri’nin İncesu İlçesi, Örenşehir Mahallesi, Köy İçi mevkiinde Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Kayseri Müze Müdürlüğü’nün denetiminde sürdürülen arkeolojik kazılarda çok önemli bulgulara ulaşılıyor.
İlk bulgulara göre M.S. 4. yüzyıl sonrası Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri olduğu değerlendirilen yapıda yaklaşık 300 metrekare, sağlam mozaik taban döşemeler ortaya çıkarıldı. 10’dan fazla odası açılan, halen kazı çalışmaları devam eden yapı, tespiti yapılan İç Anadolu’daki en büyük mozaikli yapı olarak dikkat çekiyor.
GREKÇE VE LATİNCE YAZILI MOZAİKLER
Geometrik süslemelerin hâkim olduğu, yaptıran şahısların isimlerinin ve bitkisel figürlerin de yer aldığı yapıda kurtarma kazıları sonucunda ortaya çıkarılan iki mozaik-yazıt görüldü. Üzerinde Latince bir yazıt bulunan mozaik, dikdörtgen planlı bir yapının tabanında yer alırken, üzerinde Grekçe bir yazıt bulunan diğer mozaik ise kısmen korunmuş olan bir duvarla çevrili bir başka binanın tabanına döşenmiş bulundu. Latince mozaikte, ‘30. yıldönümü vesilesi ile ve 40. yıla ulaşması için dualarımızla. Bu bina (fabrica), dostu (comes) Hyacinthos’un önderliğinde inşa edildi. Sen, ey bina, şimdi en görkemli düzeye ulaştın’ yazarken, Grekçe olan mozaikte ise ‘Sağlıklı olarak gir’ veya ‘Sağlıklı isen gir’ yazıyor. Ayrıca kazı çalışmaları kapsamında bu sene çıkan Uakinthos Kometos zamanında yapıldığı tahmin edilen Epi Uakithou Kometos Ktistou yazıtı da yer alıyor. Bu yapının Anadolu’da Antakya, Zeugma ve Maraş’ta örnek benzerleri olduğu da biliniyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Vali Şehmus Günaydın ile birlikte İncesu İlçesi, Örenşehir Mahallesi bölgesindeki arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Günaydın ile Başkan Büyükkılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun ve arkeologlardan yapılan kazı çalışmalarında gelinen son durum ve mozaikler hakkında bilgiler aldılar. Vali Günaydın ile Başkan Büyükkılıç’a kazı incelemelerinde İncesu Kaymakamı Aydın Göçer, İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman da eşlik etti.
ADETA TARİH FIŞKIRIYOR
Burada açıklamalarda bulunan Başkan Büyükkılıç, amaçlarının Kayseri’yi daha iyi konum ve duruma taşımak olduğunu vurgulayarak, “Üniversiteler şehri olarak bilinen bu güzel şehrimiz endüstri ve ticaretin merkezi olarak anılırken, şehrimizde adeta tarihin fışkırdığını ve kültürel çalışmalarının en güzel örneklerinin ortaya çıkmaya başladığını da hep beraber gözlemlemekteyiz. “Kültepe-Kaniş-Karum’daki kazılarımızda, Keykubadiye kazılarımızda, Kızılköşk kazılarımızda ve tabi ki 7 milyon 500 bin yıl önceki yaşamış olan fillerin ataları olarak bilinen fosillerle ilgili çalışmalarımızda adeta ‘Kayseri’de tarih fışkırıyor’ anlayışı içerisinde kamuoyunun ve bu işin sevdalılarının bilgilerine arz etmeye, istifadesine sunmaya çalışıyoruz. Adeta tarih yeniden yazılıyor” dedi.
Vali Şehmus Günaydın ise bulunan mozaiklerin çok özellikli olduğunu ve çok fazla tahrip olmadıklarını gördüklerini ifade ederek, Büyükşehir’e teşekkür etti.
Kazı çalışmalarının ardından Örenşehir Çinkom İlkokulu’na giderek, öğrencilerle bir araya gelen Vali Günaydın ile Başkan Büyükkılıç, okul sıralarına oturarak, miniklerle derslerle ilgili samimi ve sıcak sohbet ettiler. Öğrencilere istek ve taleplerini de soran Başkan Büyükkılıç, öğrencilere Yukatel Kayserispor forması ve top hediye etti.