1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kahve Tutkunlarına Uyarı: Sağlığınıza Dikkat!

Kahve Tutkunlarına Uyarı: Sağlığınıza Dikkat!

featured
service

Günümüzde kahve, birçok kişinin günlük rutininin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Kimileri ‘güne zinde başlamak’, kimileri ‘sosyalleşmek’, kimileri ‘işe konsantrasyon sağlamak’, kimileri de ‘yorgunluk atmak’ için kahveye sarılıyor. Bu nedenle, son yıllarda 7’den 70’e hemen her kesimde kahve tüketimi hızla artıyor. Ancak dikkat! Günümüzde hem türleri hem de hazırlanma biçimleri ile sayısız şekilde karşımıza çıkan kahve, bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığa fayda yerine ciddi zararlar verebiliyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, kahvenin içeriğindeki kafeinin fazla tüketilmesinin olumsuz etkilerine dikkat çekiyor: “Kahveyi ölçüsüz tüketilebilecek masum bir içecek olarak görmemek gerekir. Çünkü içeriğindeki kafeinin fazlası; anksiyete, yorgunluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselme gibi olumsuz etkilere neden olabilirken, bir de kahveye eklenen aromalı, şekerli şuruplar, kremalar ve süt tozları da kahveyi sağlığa çok zararlı olabilecek bir içecek haline getirebiliyor. Bu içerikler yüksek kalori değerleri ile de kilo artışına hatta diyabet ya da obezite ile ilişkili hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle kahve tüketirken dikkatli olmak gerekir” diyor.

Kahve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Bağımlılık Oluşturabiliyor:

Kahve, ayılmak ve daha dinç kalmak için sıkça tercih ediliyor. Ancak kahve sürekli tüketildiğinde tolerans gelişebilir, yani aynı uyanıklık halini yakalayabilmek için daha fazla kahveye ihtiyaç duyulabilir. Bu da zamanla daha fazla kahve tüketimine ve kafeinin zararlarına maruz kalmanıza neden olabilir.

2. Fazla Kalori Alımına Yol Açabiliyor:

Kahveden fazla kalori alınabileceğini biliyor muydunuz? Kahve türlerinde genel olarak 100 ml yani 1 çay bardağında 2-3 kkal bulunur. Ancak, kahveye eklenen süt tozu, krema, şeker gibi eklerle kalori miktarı artar ve bu da obezite, diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.

3. 17:00’dan Sonra Kahve Tüketmeyin:

“Kafeinin uyku kaçırıcı etkisi bilinmektedir. Bu nedenle kafein tercihen gün içerisinde tüketilmelidir. Uyumadan en az 6 saat önce veya 17:00’dan önce kahve tüketiminin sonlandırılması önerilmektedir. Kahve tüketimi uyku saatine yaklaştıkça uyku kalitesini bozabilmekte, uyku süresini kısaltabilmektedir” diyor Ozman.

4. Günlük 400 mg Kafein Aşılmamalı:

Sağlıklı bir yetişkin için günlük maksimum 400 mg kafein tüketimi uygundur. Hamile veya emziren kişilerde ise bu miktar günde 200 mg’dır. Kahve dışında, çay, kakao ve diğer içeceklerden de kafein alındığı göz önünde bulundurularak toplam tüketim kontrol edilmelidir.

5. Çocuk ve Ergenler Uzak Durmalı:

Amerikan Pediatri Akademisi, çocuk ve ergenlerin kafeinden uzak durmasını öneriyor. “Yapılan çalışmalarda; çocuk ve ergenlerle ilgili güvenli dozlar belirtilmemektedir bu nedenle çocuk veya ergenlerin tercih etmemesi daha güvenli olacaktır” diyor Ozman.

6. Vücuttan Su Atımını Artırabilir:

Kahve diüretik etki göstererek vücuttan su atımını artırabilir. Bu nedenle, kahve tüketiyorsanız yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmalısınız.

7. Uyanır Uyanmaz Kahve İçilebilir mi?

“Bazı kaynaklar sabah uyanır uyanmaz kahve tüketmemeyi, tercihen uyandıktan 1-2 saat sonra kahve tüketimini önermektedir. Çünkü sabah uyandığımızda zaten yüksek olan kortizol hormonunun fazla salgılanması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak burada bir karar-zarar çalışması yaparak, kişinin ihtiyacına göre karar verilebilir” diyor Ozman.

8. Fazlası Kalp Damar Sağlığını Bozabilir:

Kahve, ılımlı düzeylerde tüketildiğinde kalp damar sağlığını koruyabilir ancak önerilen maksimum dozların üzerinde tüketildiğinde koroner kalp hastalığı riskini artırabilir.

9. Kahve Yağ Yaktırmaz:

“Kahveye yağ yakması için tereyağ, Hindistan cevizi yağı, limon, tarçın vb. eklemek yanlış uygulamalardır ve bunlar kahveyi yağ yakıcı bir ürün yapmaz. Yağ yakmak dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz ile mümkün olabilir” diyor Ozman.

Kahve tüketimi konusunda dikkatli olunmalı, ölçülü ve bilinçli tüketim sağlanmalıdır. Sağlığınız için bu önerilere kulak vermekte fayda var!

Kahve Tutkunlarına Uyarı: Sağlığınıza Dikkat!
Yorum Yap