1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir’de Yapay Zeka Destekli Ulaşım Dönemi Başlıyor

İzmir’de Yapay Zeka Destekli Ulaşım Dönemi Başlıyor

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent ulaşımında yeni bir çağ başlatmaya hazırlanıyor. İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ bünyesindeki Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Müdürlüğü ile Web ve Mobil Teknolojiler Müdürlüğü tarafından geliştirilen projeler, İzmirlilere daha hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşım sistemi sunmayı hedefliyor. Hizmetler, İzmirim Kart mobil uygulamasıyla kolayca erişilebilir hale gelecek.

21 Mayıs’ta kurulan Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü İzmir ulaşımında yapay zeka dönemini başlatmak için çalışmalarına başladı. Proje ile toplu ulaşım seferleri, yapay zeka desteğiyle araçların doluluk oranları, trafik yoğunluğu ve yolcuların alışkanlıklarına göre düzenlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca yapay zeka destekli Filo Takip ve Yönetim Sistemi’ni hayata geçirecek. Sistem, araç takibi, şoför ve merkezin irtibatı, bekleme süresi hesaplama ve optimizasyonu, rota dışına çıkma durumu tespiti, yakıt tüketimi ve parça bakım bilgisi gibi teknik özelliklere sahip olacak. Aynı zamanda Sefer Optimizasyonu Çalışması yazılımına veri sağlayacak.

İzmir’de Yapay Zeka Destekli Ulaşım Dönemi Başlıyor 1

Sefer Optimizasyonu Çalışması

Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sefer Optimizasyonu Çalışması, Filo Takip ve Yönetim Sistemi’nden elde edilen verilerle sefer planlamasını düzenleyecek. Bu çalışma sayesinde otobüslerin duraklara varış süreleri ve duraktan diğer durağa gitme mesafesi anlık olarak hesaplanacak. İzmirim Kart uygulaması üzerinden de erişilebilecek bu veriler, aktarma yapacak yolculara büyük kolaylık sağlayacak.

Yapay Zeka Destekli HİM Asistanı

İzmirlilerin öneri ve şikayetlerini ilettiği Hemşehri İletişim Merkezi (HİM) de yapay zeka asistanı kullanmaya başlayacak. Tasarlanan Private GPT projesi ile yapay zeka destekli HİM asistanı devreye girecek. Bu asistan, vatandaşların sorunlarını ilgili birimlere iletecek ve farklı dönemlerde tekrar eden şikayetleri takip ederek raporlama yapacak.

İzmir’de Yapay Zeka Destekli Ulaşım Dönemi Başlıyor 2

“İzmirlilerin Hayatına Dokunacak Projeler”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Emrecan Durmaz, projelerin temel motivasyonunun İzmirlilerin olumlu etkilenmesi olduğunu belirtti. Durmaz, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın talimatları doğrultusunda hayata geçireceğimiz her projede temel motivasyonumuz, kaç İzmirlinin olumlu etki göreceğidir. Ulaşımı yapay zeka ile planlamayı tasarlarken günlük 2 milyon yurttaşın bu işlerden olumlu etkileneceğini hesaplayarak bu yola girdik. İnsansız otoparklar projesini hazırlarken yüz binlerce insana olumlu etkisi olacağını görüyoruz. Görev süremiz boyunca İzmirlilerin hayatına dokunan, belki gözle göremeyecekleri ancak deneyimlerken hissedebilecekleri bir serüven yaratalım istiyoruz. Yapay zeka sistemleri, belirli bir zamanın gerektiği, bir sürecin sonunda ortaya çıkan sistemlerdir. Tüm ulaşım süreçlerinde birbiriyle çalışan, birbirini tanıyıp yönlendiren ve vatandaşlara en iyi hizmeti sunan bir sistem hazırlayacağız. ‘İzmir’in ulaşımında yapay zeka dönemi başlayacak’ diyebiliriz” dedi.

İzmir’de Yapay Zeka Destekli Ulaşım Dönemi Başlıyor
Yorum Yap