1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir’de Hafriyat ve Moloz Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor

İzmir’de Hafriyat ve Moloz Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevreyi koruma adına önemli bir adım daha atarak hafriyat ve inşaat atıklarını geri dönüştürmeye yönelik çalışmalarına hız verdi. Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi’nde bulunan eski bir taş ocağı alanını Orman Genel Müdürlüğü’nden 5 yıllığına devralan belediye, bu alanda kuracağı tesisle atıkları geri dönüştürerek ekonomik değere dönüştürecek. 9 milyon ton kapasiteli alan dolduğunda ise ağaçlandırılarak doğaya yeniden kazandırılacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu moloz ve hafriyat atığı geri dönüşüm tesisleri, çevresel ve görsel kirliliğin önlenmesinde büyük rol oynuyor. Özellikle ormanlık alanları tehdit eden kaçak hafriyat dökümlerine karşı önlemler alan belediye, hafriyat sahalarını artırarak bu alanlarda geri dönüşüm tesisleri kuruyor. Bu tesislerde işlenen hafriyat ve molozlar, yol altı dolgu malzemesi, parke ve bordür üretiminde kullanılıyor. Doğal yapısı bozulmuş eski taş ocakları, dolum kapasitelerini doldurduktan sonra ağaçlandırılıyor.

İzmir'de Hafriyat ve Moloz Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor 1

Kemalpaşa’da Yeni Geri Kazanım Tesisi

Son olarak Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi’nde eski bir taş ocağı alanını hafriyat depolama ve inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi kurmak üzere devralan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 milyon ton hafriyat toprağı kapasiteli bu alanı hizmete açtı. İZBETON tarafından işletilecek geri kazanım tesisinin de önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesi bekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Kılıç, “Kent açısından ciddi bir sorun olan kaçak moloz dökümlerini engellemek adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Milyonlarca metreküp hafriyat toprağı, ormanlarda ve doğal alanlarda ciddi tahribata neden oluyor. Biz bunları yönetmeliklere, mevzuata ve bilimsel ilkelere uygun şekilde açtığımız sahalarda depoluyor, kurduğumuz tesislerde geri dönüşümünü sağlayarak ekonomiye kazandırıyoruz. Doğal yapısı bozulmuş eski taş ocaklarını ardından ağaçlandırarak kentimize kazandırıyoruz. Kemalpaşa Sütçüler’deki bu taş ocağı alanını da aynı şekilde rehabilite edeceğiz.” dedi. Ayrıca, İzmir Valiliği’nin 30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından bu alanı olası bir depremde enkaz atıklarının döküleceği rezerv alan olarak belirlediğini belirten Kılıç, buraya işletmelerin, belediyelerin ve inşaat firmalarının alım kriterlerine uygun şekilde atık getirebileceğini söyledi.

Çevre Dostu Tesisler

İZBETON Çevre Yönetim ve Kalite Kontrol Şube Müdürü Kübra Şaş Bıçakçı, kurulacak inşaat yıkıntı atığı geri kazanım tesisinin kapalı sistem çalışacağını belirtti. “Toz bastırma sistemleri kurularak toz olmaması için gereken önlemleri alacağız. Atıklar eleklerden geçtikten sonra boyutlandırılacak ve ilk olarak dolgu malzemesi olarak üretilecek. Alanda çalışmalar tamamlandığında üst örtü olarak 2 metre bahçe toprağı serilecek. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile sahanın ağaçlandırılması için ortak çalışma yürüteceğiz. Orman Bölge Müdürlüğü’nün izin verdiği ve kabul ettiği ağaç türleri ile ağaçlandırıldıktan sonra saha yeniden Orman Bölge Müdürlüğü’ne devredilecek. Yaptığımız çalışmalar sayesinde, kentte yeşil alanları çoğaltıyoruz. Yurttaşlarımızın nefes alacağı bölgeler yaratıyoruz. Hem şehrimizi hem de doğamızı koruyarak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

İzmir'de Hafriyat ve Moloz Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor 2

Mevcut Tesisler ve Depolama Sahaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Güzelbahçe Yelki ve Menemen Koyundere’de hafriyat depolama ve inşaat yıkıntı atığı geri kazanım tesisleri bulunuyor. Her iki tesis de İZBETON tarafından işletiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ayrıca Güzelbahçe Yelki, Menderes Küner, Menemen Koyundere, Kemalpaşa Sütçüler, Dikili Deliktaş, Menemen Yayla ve Bergama İslamsaray mahallelerinde hafriyat toprağı depolama sahaları yer alıyor.

İzmir’de Hafriyat ve Moloz Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor
Yorum Yap