1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir’de Deprem Riskine Karşı Çalışmalar Sürüyor

İzmir’de Deprem Riskine Karşı Çalışmalar Sürüyor

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti olası depremlere karşı daha dirençli hale getirmek amacıyla başlattığı kapsamlı çalışmalarına devam ediyor. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Türkiye’nin en geniş kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri çerçevesinde, İzmir’de açılan yaklaşık 90 hendekten alınan 140’tan fazla örnek laboratuvarlarda inceleniyor.

Uzmanlar, eski depremlerin izlerini araştırarak, olası depremler hakkında önemli bilimsel verilere ulaşmayı hedefliyor. İzmir’in 100 kilometre yarıçapında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından haritalanan diri faylar üzerinde açılan paleosismolojik hendeklerle, geçmiş depremlerin izleri üzerinden jeolojik kanıtlar toplanıyor. Denizde bulunan faylar da ODTÜ Deniz Paleosismolojisi Araştırma ekibi tarafından inceleniyor. Bu kapsamda, ODTÜ’ye ait sondaj platformuyla deniz tabanından alınan karot örnekleri, olası tsunami risklerini belirlemek için önemli bulgular sunacak.

Denizde yapılan sondaj çalışmalarında 24 farklı lokasyonda toplam 95 metre deniz içi karot örneği alındı. Buna ek olarak, kıyı bölgelerinde 29 lokasyonda tsunami izlerini gözlemlemek için araştırma çukurları açıldı. Bu çukurlardan alınan tsunami çökelleri MTA ve TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında inceleniyor. Karadaki zemin araştırmaları kapsamında ise Bornova’daki mikrobölgeleme çalışmalarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’da yaklaşık 2 bin hektarlık bir alanı kapsayacak yeni çalışmalara başladı.

İzmir’de Deprem Riskine Karşı Çalışmalar Sürüyor 1

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mikrobölgeleme çalışmalarının yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile imzaladığı protokol çerçevesinde Yapı Stoku Envanter projesini de sürdürüyor. İzmir’de talep gelmesi halinde ücretsiz olarak ruhsatlı ve projeli konut türü yapılarda ön inceleme çalışmaları da yapılıyor. Bugüne kadar 6 bin yapı için başvuru yapıldı ve incelemeler devam ediyor.

İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı Düzenlenecek

Bu kapsamlı çalışmaların yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10-11 Eylül tarihlerinde “İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı” düzenleyecek. Gaziemir’deki Fuar İzmir’de gerçekleştirilecek çalıştayda, ilgili kurumlar, sivil toplum ve meslek örgütleri ile bilim insanları bir araya gelerek İzmir’in deprem riskine karşı atılacak adımları değerlendirecek. İki gün sürecek etkinlik, yuvarlak masa toplantıları ile son bulacak ve hazırlanacak rapor, kamuoyuyla paylaşılacak.

İzmir’de Deprem Riskine Karşı Çalışmalar Sürüyor
Yorum Yap