İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ, kaynaklarını daha verimli kullanmak adına önemli bir iş birliğine imza attı. İzmir Marina’ya yanaşan teknelerin deniz tabanına sabitlenmesini sağlayan tonozların yerleşimi, artık belediyenin kendi ekipleri tarafından yapılıyor. İzmir İtfaiyesi Su Altı Arama Kurtarma birimine bağlı dalgıçlar, bu zorlu görevi üstlenerek İZDENİZ’e yıllık yaklaşık 400 bin TL tasarruf sağladı.
Önceden özel firmalar tarafından yapılan bu çalışmalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı dalgıç ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. 73 tekne kapasiteli İzmir Marina’da, dalgıçlar tonozların yerlerini denizin 6 metre derinliğinde belirleyerek, teknelerin güvenli şekilde bağlanabilmesini sağlıyor. Bu hamle, hem maliyeti düşürdü hem de belediye birimleri arasındaki iş birliğini güçlendirdi.
Kapasite Artışı Hedefleniyor
İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Işıkhan Güler, iş birliğinin kurum için büyük bir katkı sunduğunu belirterek, tonozların düzenlenmesiyle daha fazla tekne bağlamayı hedeflediklerini söyledi. Güler, “Teknelerin bağlanması için deniz tabanındaki tonozlar, oldukça karmaşık şekilde konulmuş. İtfaiye ekipleri dalış yaparak bunların yerlerini belirliyor. Maksimum ve optimum tekneyi nasıl bağlarız diye bir planlama yapıyoruz. Buraya daha fazla tekne bağlamayı hedefliyoruz. Dolayısıyla tonozların yeri de önem kazanıyor” diye konuştu.
Belediyenin Kendi Kaynaklarıyla Büyük Tasarruf
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin yürüttüğü çalışmanın İZDENİZ’e büyük katkı sağladığını vurgulayan Güler, belediye birimleri arasındaki koordinasyonun önemine de değindi: “Bu çalışmayı dışarda bir firmaya yaptırdığımız zaman ciddi maliyetleri buluyordu. Ama kurum içerisindeki iş birliği sayesinde maliyet düşüyor, ayrıca belediye birimleri arasında ciddi bir koordinasyon sağlanıyor. O nedenle de çok önemli. Kendi öz kaynaklarımız ile bazı sorunları çözmek çok daha faydalı.”
Dalgıçlar Görev Başında
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma biriminde görevli Ömer Yıldırım da tonoz yerleştirme işleminin detaylarını paylaştı. Yıldırım, “Tonozların yeri değişecekse, mevcut kaldırma balonları ile yerden kaldırıp, nereye konulacaksa çekme işlemi ile tonozu olduğu yere bırakıyoruz. Tonoz ağırsa ve kaldırma balonu bunu kaldıramayacaksa, vinç yardımı ile kaldırıp, su altındaki dalgıçların çalışmasıyla konulacak yere bırakıyoruz. Teknelerin bağlanması için üzerine halatların çekilmesi işlemini de yapıyoruz” dedi.