1. Haberler
  2. Haberler
  3. İthalat Geriliyor, İhracat Rekor Kırıyor: Ağustos Ayı Rakamları Açıklandı

İthalat Geriliyor, İhracat Rekor Kırıyor: Ağustos Ayı Rakamları Açıklandı

featured
service

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen Ağustos 2024 Dış Ticaret Rakamları toplantısında yaptığı konuşmada, “”Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ağustos ayı ihracatını bu ağustosta elde ettik. İhracatımız, yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

Bakan Bolat, sürdürülebilir bir dış ticaretin ekonomi politikasının temelini oluşturduğunu ifade ederken, ihracatın ağustos ayında da rekor seviyeye ulaştığını belirtti. “İthalatımızdaki azalma trendi devam ediyor. Dış ticaret açığımızda güçlü bir azalış trendi devam ediyor. Cari işlemler açığımızda da güçlü bir azalış trendi devam ediyor. Bunun anlamı Türkiye’miz için daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat ve döviz biriktirmektir.” diye konuştu.

“Dokuz ay rekorlar elde ettik”

Bolat, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatının bu yıl gerçekleştiğini belirterek, ihracatın yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolara ulaştığını söyledi. Ayrıca, son 13 ayın dokuzunda ihracatta aylık rekorlar kırıldığını vurgulayan Bakan Bolat, “Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ağustos ayı ihracatını bu ağustosta elde ettik. İhracatımız, yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılki rakamın 500 milyon dolar üzerindedir. Ve ağustos ayındaki rekorla beraber bakın son 13 ayın dokuz ayında ihracatımız aylık rekorlar kırdı. 2023 ağustos ayından başlayarak ekim, kasım, aralık ayları ve 2024’te ocak, şubat, mayıs, temmuz ve ağustos ayları olmak üzere dokuz ay rekorlar elde ettik.” şeklinde konuştu.

“Dış ticaret açığımızı 27,7 milyar dolar azaltmayı başardık”

Bakan, ithalatta yaşanan düşüşün devam ettiğini ve ağustos ayında ithalatın yüzde 10,8 gerileyerek 27 milyar dolara düştüğünü ifade etti. Dış ticaret açığının da yıllık bazda yüzde 43,4 oranında azaldığını, bu azalışın son 34 ayın en düşük seviyesi olan 4,9 milyar dolara ulaştığını dile getiren Bolat, “, “2023 yılının ilk 8 ayında dış ticaret açığı 82,6 milyar dolar idi. Böylece ilk 8 ayda dış ticaret açığımızı 27,7 milyar dolar azaltmayı başardık.” sözlerini sarf etti.

Bakanlığın, ihracatçıların yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan Bolat, “Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankamızla birlikte ihracatçılarımızı rahatlatmak için finansmana ulaşım ve finansman maliyetleri konusunda çabalarımız ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada inşallah bugüne kadar verdiğimiz imkanları daha da artırma gayreti içindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Tam 16 çeyrek üst üste büyüme var”

Bakan Bolat, bugün açıklanan büyüme verilerine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

“Aşağı yukarı son bir yıldır güçlü bir parasal sıkılaşmanın ve taleple alakalı yönlendirmenin etkisiyle 2024 yılı ikinci çeyrekte büyüme oranında bir yavaşlama olmakla beraber tam 16 çeyrek üst üste büyüme var. 16 çeyrek son dört yıl demektir, son dört yıl üst üste pozitif olumlu büyüme kaydedilmiştir. 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme oranı yüzde 2,5 olarak TÜİK tarafından açıklandı. Birinci çeyrek yüzde 5,3 olarak revize edildi ve birinci çeyrekte net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 1,6 puandı, ikinci çeyrekteki yüzde 2,5’lik ekonomik büyüme oranına net, mal ve hizmet ihracatının katkısı da 1,3 puan oldu. Bu şu demek. İkinci çeyrekteki büyümenin yarısı net mal ve hizmet ihracatından katkı olarak gelmiştir. Bu da dış ticaretteki dengeleme sürecinin olumlu sonucudur. Makro ekonomik istikrara katkıdır. Gerek finansal istikrar, gerekse enflasyonla mücadeledeki hızla aşağı doğru iniş trendini de destekleyen güçlü bir parametre olmuştur.”

İthalat Geriliyor, İhracat Rekor Kırıyor: Ağustos Ayı Rakamları Açıklandı
Yorum Yap