Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, kurban satışlarında geçen yıla göre artış yaşandığını ancak pandemiden önceki yıllara göre ise satışların düştüğünü belirtti. Üreticin giderlerinin yüzde 100’e yakın arttığını vurgulayan Kılınç, vatandaşlara ithal kurbanlıklara karşı milli duruş sergilemeleri konusunda çağrıda bulundu.
ANKARA (Ankara Masası) – Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Ankara’daki kurban pazarlarında hareketlilik arttı. Anadolu’nun çeşitli illerinden getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kurban pazarlarında satışa sunuluyor. Başkent’te kurulan pazarlarda hayvanlarını müşterilerin beğenisine sunan besiciler, ağırlığı, sağlık durumu, fiyatı ve bakımı konusunda alıcılarını bilgilendiriyor.
Ankara Masası’na konuşan Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, vatandaşları kurbanlık alımlarında dikkat etmesi gereken konularda uyarırken, küçükbaş hayvan fiyatları konusunda bilgiler paylaştı.
“GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ VAR “
Bu yılki kurban satışlarında geçen yıla göre artış yaşandığını ancak satışların pandemiden önceki yıllara göre ise düşük olduğunu belirten Kılınç, “Pandemiden önceki dönemlere göre ekonomik krizin etkisi ve insanların gelirinin azalmasından dolayı satışlar daha düşük. Ama pandeminin ilk yılına göre yani geçen yıl ile kıyaslandığında ise daha fazla satışlarımız oluyor. Geçen sene kurban pazarları kurulamamıştı bu da satışları etkilemişti. Bu yıl kurban pazarları kuruldu, bunun da satışlara etkisi oldu. Satışlara bakıldığında çok iyi diyemeyiz ama geçen yıla göre biraz daha iyi” dedi.
KURBANLIKLAR 1.500 TL’DEN BAŞLIYOR
Bu seneki kurban fiyatları hakkında bilgi veren Kılınç, hayvan pazarlarında küçükbaş hayvan fiyatlarının kilosu 30-35 TL olduğunu belirterek, 40-45 kilogram altında kurbanlık olmayacağı için fiyatların 1.500 – 2.500 lira arasında değiştiğini söyledi.
KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Kılınç, kurban pazarına gitmeye hazırlanan tüketicilere ise şu uyarılarda bulundu:
“Hayvanların küpesi muhakkak olmalı ve sisteme kayıtlı olmalıdır. Vatandaşlar alacakları hayvanın küpe numarasını bakanlığın bir uygulaması var, oradaki sistemden girip kayıtlı olup olmadığını kontrol edebilirler. Küpesiz hayvan belki sağlıksız olabilir, çalıntı bir hayvan olabilir, başkasının hayvanını getirip oradan satabilirler buna ortak olmasınlar. Hayvanın topal olup olmadığına, gözleri sağlıklı mı ona bakmalılar. Hayvanı yürüttüklerinde, yüzüne baktıklarında canlı, diri duruyor mu ona baksınlar.”
Öte yandan vatandaşları yurtdışından kurban ithal edenlere karşı milli duruş sergilemeleri konusunda çağrıda bulunan Kılınç, “Yurtdışından kurbanlık ithal edip de 1.600 lira yerine 900 liraya diyenlere lütfen kimse pirim vermesin. Kendi yetiştiricilerimizi yerle bir ediyoruz. Yarın bizim için geç olabilir, yerli yetiştirici arayabiliriz. Çünkü hayvancılık zarar ettiği sürece bırakılmaya başlanacak. Bu iş bırakılırsa zor günler görebiliriz. Bu herkesin yapabileceği bir iş değil. Bu sefer tamamen ithalata bağımlı hale geleceğiz. O zaman bu fiyatlara da alamayabiliriz. Malum son 2-3 yıldır dünya genelinde gıda fiyatlarında artışlar var. Bu yüzden yerli üreticimizi kollamamız da yarar var. Sadece yarar değil bu aynı zamanda milli bir duruştur” diye konuştu.