1. Haberler
  2. istanbul
  3. İstanbul’un Fethi’nin 571. Yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet Anıldı

İstanbul’un Fethi’nin 571. Yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet Anıldı

featured
service

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un Fethi’nin 571. yıldönümünde, Fatih Sultan Mehmet’i Fatih’teki türbesinde andı. İmamoğlu, İstanbul’un fethinin bir istila ya da talan hareketi olmadığını vurgulayarak, Fatih Sultan Mehmet’in entelektüel ve barışçıl liderliğini övdü.

İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen “İstanbul’un Fethi’nin 571. Yıldönümü Kutlama Programı” kapsamında, Fatih Camii haziresinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde anma töreni gerçekleştirildi. Törene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ve diğer protokol üyeleri katıldı. Resmi tören öncesinde İmamoğlu, eski İBB Başkanlarından Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın kabrine de ziyarette bulunup, dua etti.

“Fatih Sultan Mehmet Han’ı Rahmetle Anıyoruz”

Ziyaretin ardından sosyal medya hesaplarından canlı yayın yapan İmamoğlu, duygularını kamuoyu ile paylaştı. Fatih Sultan Mehmet Türbesi önünde konuşan İmamoğlu, “Bugün, devlet erkanımızla birlikte, fethin 571. yıldönümünde, hep beraber dua ettik. Fatih Sultan Mehmet Han’ı rahmetle, minnetle andık. Ruhu şad olsun” dedi. İmamoğlu, İstanbul’un fethinin derin anlamları olduğuna dikkat çekerek, “Fatih Sultan Mehmet Han, Peygamberimizin müjdelediği bir fethin kumandanı ve çağın çok ilerisinde bir komutan, devlet yöneticisi, padişah” ifadelerini kullandı.

“Fetih, Kültürlerin Korunduğu Bir Dönemi Başlattı”

İmamoğlu, fethin sadece savaşla elde edilen bir başarı olmadığını, aynı zamanda kültürlerin korunup muhafaza edildiği bir barış dönemi başlattığını belirtti. “Fatih Sultan Mehmet Han, kültürlerin kendisini muhafaza ettiği, koruduğu bir dönemin İstanbul’da var olmasıyla, barışçıl bir ortamı sağlama gayretini ortaya koyan, çok entelektüel, çok özgün bir insandı” dedi. İmamoğlu, bu mirasa layık olma çabasında olduklarını ifade etti.

“İstanbul, Kadim Bir Dünya Kentidir”

İstanbul’un kıymetli bir dünya kenti olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “İstanbul’umuz, çok kıymetli dünya kenti, kadim dünya kenti. Aynı zamanda bir benzeri, bir eşi olmayan bir şehir; coğrafyasıyla, kültürüyle, geçmişiyle, medeniyetleriyle… Üç imparatorluğa başkentlik yapmış bu şehrin varlığı, çok kıymetli” dedi. İmamoğlu, İstanbul’un işgal dönemlerini hatırlatarak, bu kentin korunmasının ve emanete sahip çıkmanın önemine değindi.

Kutlamalar Maltepe’de Devam Edecek

İmamoğlu, fethin yıldönümü kutlamalarının Maltepe’de devam edeceğini belirtti. “Fethin yıldönümünü kutluyoruz. Maltepe’de kutlamalarımız bugün devam edecek. 19.30’dan itibaren, 6 yıldır olduğu gibi, fethin yıldönümünü coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz” dedi. İmamoğlu, konuşmasını, “Fatih Sultan Mehmet Han’ın ruhu şad olsun. İstanbul’umuz, ebediyen yaşayan ve her zaman bu kadim ruhunu ve varlığını koruyan bir şehir olsun” diyerek sonlandırdı.

4o

İstanbul’un Fethi’nin 571. Yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet Anıldı
Yorum Yap