1. Haberler
  2. istanbul
  3. İstanbul’da kentsel dönüşüm başlıyor. Kira destek tutarı belli oldu

İstanbul’da kentsel dönüşüm başlıyor. Kira destek tutarı belli oldu

featured
service

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı İstanbul’da gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm uygulamasının detaylarını paylaştı. Buna göre, hak sahiplerinin ödeyeceği yeniden yapım maliyetlerine İBB tarafından destek sağlanacak. Mali destek süreci ise 7 aşamadan oluşacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm proje teklifini, İBB meclisinin onayına sunulacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan teklifin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. “Gerçekten ihtiyaç sahiplerine yönelik büyük bir kampanyayı başlatmış olacağız.” diyen Akgün, “Ekonomik kriz koşullarında, yapım maliyetlerinin çok yükseldiği bu ortamda İBB olarak vatandaşımızın yanında olacak, kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandıracağız.” diye konuştu.

İstanbul'da kentsel dönüşüm başlıyor. Kira destek tutarı belli oldu 1

Yeniden Yapım Maliyetlerine DestekProje kapsamında, hak sahiplerinin yeniden yapım maliyetlerine İBB tarafından mali destek sağlanacak. Bu destekten yararlanacak yapıların, 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmesi, İstanbul Yenileniyor programı kapsamında uzlaşmaya varılmış olması ve hak sahiplerinin başka bir taşınmazının bulunmaması gerekiyor. Tarımsal vasıflı mülkiyetler taşınmaz sahipliği olarak kabul edilmeyecek.Mali Desteğin Üst Limiti ve ŞartlarıMali destek, İstanbul Yenileniyor Platformu tarafından hazırlanacak projeye esas fizibilitede belirlenen daire kat brüt alan büyüklüğü için hesaplanan toplam borçlanma bedelinin 80 m²’ye kadar olan kısmı için sağlanacak. Her bir hak sahibi mali destekten bir defaya mahsus olmak üzere, bir adet konut nitelikli bağımsız bölüm için yararlanabilecek. Mali destekten faydalanan hak sahibinin hissesi, 5 yıl süre ile KİPTAŞ uhdesinde kalacak. Böylelikle gayrimenkul spekülasyonunun önüne geçilerek barınma hakkı temelli kentsel dönüşüm hızlandırılacak.Destek Oranları ve ŞartlarMali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirli vatandaşlar ve emekliler, en yüksek destek oranından faydalanabilecek. Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara %60, bu kişiler emekliyse %65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara %40, aynı durumdaki emeklilere ise %45 oranında destek sağlanacak. İlk etapta İstanbul Yenileniyor programına başvuran ve uzlaşma sağlanan toplam 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar TL destek sağlanacak.Mali Destek SüreciMali destek süreci, yedi aşamada gerçekleşecek:
  • KİPTAŞ’ın ön sözleşme yapmasıBaşvuruların Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilmesiSosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hane içi gelir tespitiKentsel Dönüşüm Müdürlüğü mülkiyet tespitleriMali destekten yararlanacak hak sahiplerinin bilgilendirilmesiKİPTAŞ’ın inşaat ilerleme seviyelerini İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğüne (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bildirmesiİŞAT onayından sonra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nce ödeme emirlerinin düzenlenmesi
  • Yüksek Riskli Yapılara Kira YardımıYüksek risk grubunda yer alan E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerini hızlandırmak amacıyla, 6306 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı uygulama yönetmelikleri uyarınca bu binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine ise 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Acil dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62.000 bağımsız birimde yaklaşık 80 bin kiracı bu destekten faydalanacak.Bayrampaşa’da Geçici Kiralık KonutBayrampaşa’da geçici konut hizmeti devreye girecek. Yıkımı tamamlanan dönüşüm alanlarındaki KİPTAŞ’a ait stok daireler, geçici kiralık konut olarak ayrılacak. Bu imkandan yararlanmak isteyenler, yeni proje için uzlaşan, eski bağımsız biriminin yıkımına izin veren ve çoğunluğun kabul ettiği hak ediş şekline onay veren hak sahipleri olacak. Bu uygulamanın, İBB ve KİPTAŞ işbirliği ile yapımı devam eden Eyüpsultan, Sultangazi gibi ilçelerdeki rezerv konutların tamamlanması ile o bölgelerdeki kentsel dönüşümün hızlandırılması hedefleniyor.İlçe Belediyeleriyle Ortak ProtokolDepremde ağır hasar alma riski yüksek yapıların hızlı tespiti ve risk azaltma çalışmalarının bir an önce yapılabilmesi için ilçe belediyeleriyle ortak hizmet protokolü yapılacak. Bu protokolle, bina incelemelerinde koordineli ve hızlı çalışma sağlanacak, yeterli sayıda ekip ve ekipmana ulaşılacak, taleplerin daha verimli ve hızlı şekilde karşılanması ve İstanbul’un tamamındaki riskli binaların incelenmesi hedefleniyor.

    İstanbul’da kentsel dönüşüm başlıyor. Kira destek tutarı belli oldu
    Yorum Yap