1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul’da ‘Deniz Dolmuş’ Seferlere Başlıyor

İstanbul’da ‘Deniz Dolmuş’ Seferlere Başlıyor

featured
service

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları, 569 yıllık Haliç Tersanesi’nde tasarlanan ve üretilen Deniz Dolmuş’u düzenlenen törenle suya indirdi. Deniz Dolmuşların 15 Temmuz 2024’de ilk seferine başlaması planlanıyor. Şehir Hatları normal yolcu tarifesi ile ücretlendirilecek seferler, İstinye – Küçüksu arasında olacak.

Ekrem İmamoğlu, “Deniz Dolmuşlar, yolcu yoğunluğu düşük seferlerde yüksek kapasiteli gemiler yerine kullanılacak ve böylece verimlilik ve kaynak israfı açısından büyük bir kazanç sağlanacak. Çevre dostu ve düşük emisyonlu Deniz Dolmuşları, filo optimizasyonu ve işletme maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacak. Yıllık yaklaşık 120 milyon lira tasarruftan bahsediyoruz” diye konuştu.

İstanbul'da 'Deniz Dolmuş' Seferlere Başlıyor 1

Çevre Dostu ve Yenilikçi Deniz Dolmuş Projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları, Deniz Taksilerin ardından yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. Çevre dostu, düşük emisyonlu, hareket kabiliyeti ve seyir hızı yüksek, konforlu gemilerin deniz ulaşımında yer alması amacıyla geliştirilen Deniz Dolmuş projesi, 2024 Mart ayında 7 adet aracın tasarlanmasıyla başladı. Projede 65 kişilik bir ekip görev aldı ve 3 adet deniz dolmuşunun üretimi tamamlandı. Tarihi Haliç Tersanesi’nde düzenlenen törende, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Deniz Dolmuşu kamuoyuna tanıttı ve Haliç-2 aracıyla ilk seferini yaptı.

“600 Yıla Yakın Yaşı Olan Bu Tersane Kapanacaktı”

Tarihi Haliç Tersanesi’nin devraldıkları ilk günden itibaren özel adımlarla ele aldıklarını kaydeden İmamoğlu, “Haliç Tersanesi, bir vakıfla yapılan sözleşmeyle bir bilim müzesi veya ona dönük bir eğitim alanı olarak tasarlanmıştı ve kapanacaktı. Burada üretim olmayacaktı. Buranın dünyada sadece İstanbul’da var olan böyle bir nimetin yaşaması ve yaşatılmasının çok önemli bir konu olduğunu düşündük ve bu yaşarken, yaşatılırken aynı zamanda halkla bütünleşmesini ve İstanbul’a özel mesajlar vermesini sağlayacak projeler geliştirdik” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da 'Deniz Dolmuş' Seferlere Başlıyor 2

“İstanbul’un Geleceği İçin Çok Önemli Adımlar”

İmamoğlu, “Bir nevi İstanbul’umuzun silüeti olan vapurlarımızın yaşatılması ve restore edilmesi, yeni araçların burada üretilmesi ve deniz ulaşımının sürdürülebilir stratejilerinin geliştirilmesi bizim için çok önem taşıyordu. Çevre dostu, hızlı, konforlu alternatif bir deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payını arttırmaya yönelik projeler İstanbul’un geleceği için çok önemli adımlar. İstanbul’un trafik sorununun çözülmesinde denizin daha etkin rol alması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Düşük Yoğunluklu Hatlarda Hizmete Başlayacak

“Deniz Dolmuşlar, yolcu yoğunluğu düşük seferlerde yüksek kapasiteli gemiler yerine kullanılacak ve böylece verimlilik ve kaynak israfı açısından büyük bir kazanç sağlanacak. Çevre dostu ve düşük emisyonlu Deniz Dolmuşları, filo optimizasyonu ve işletme maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacak. Yıllık yaklaşık 120 milyon lira tasarruftan bahsediyoruz” diye konuştu.

İlk Sefer 15 Temmuz’da

Deniz Dolmuşların 15 Temmuz 2024’de ilk seferine başlaması planlanıyor. Şehir Hatları normal yolcu tarifesi ile ücretlendirilecek seferler, İstinye – Küçüksu arasında olacak. Üretimi ve tasarımı tamamen Haliç Tersanesi’ne ait olan deniz dolmuşlarının inşasında toplam 65 kişilik ekip görev aldı. 3 adet deniz dolmuşunun üretimi tamamlanırken, 4’üncünün inşa çalışmaları ise son aşamaya geldi. Üretimi biten deniz dolmuşlarının, İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında sefer yapması planlanıyor.

Yıllık Yaklaşık 120 Milyon TL Tasarruf

İBB, işletme maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla üretilen 7 adet deniz dolmuşunun yolcu yoğunluğu düşük seferlerde kullanılmasıyla, Haziran 2024 verileriyle yıllık yaklaşık 120 milyon TL tasarruf yapacak ve 9 ay gibi kısa bir sürede deniz dolmuşları için yaptığı yatırımın geri dönüşünü sağlayacak.

İstanbul’da ‘Deniz Dolmuş’ Seferlere Başlıyor
Yorum Yap