1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. İnternet Hızı Arttırma Yöntemleri

İnternet Hızı Arttırma Yöntemleri

featured
service

Günümüzde internet kullanımı hayatın vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. İnsanların hayatında oldukça önemli bir yer tutan internet bağlantısının hızı da son derece önemlidir. Kullanımın artmasıyla birlikte kullanıcıların yüksek hızlı internete olan taleplerinde de bir artış yaşanmıştır. Kullanıcıların internet hızının arttırmak için uygulayabilecekleri yöntemlerin bilinmesi ise oldukça önemlidir.

Dünyanın En Hızlı ve En Yavaş İnternetine Sahip Ülkeler

ExpressVPN’in internet hızı araştırmasına göre, dünyanın en hızlı internet hızına sahip ülke Monaco olurken, en yavaş internet hızına sahip ülke Küba’dır.

16 Haziran 2023’te vizyona giren Flash 2023 filmini indirmeniz Monaco’da 7 dakika civarı sürerken Küba’da neredeyse 6 saatte indirebilirsiniz.

 İnternet Bağlantınızın Hızını Kontrol Edin

 İnternette oluşan hız problemiyle ilgili çözüm yöntemlerini değerlendirmeden önce internet hızını kontrol etmekte fayda vardır. Bazı durumlarda internet kullanımında yaşanan sorunlar internet hızından değil de sitenin web sunucusundan kaynaklanabilmektedir. İnternet bağlantınızın hızını kontrol edebilmek için web üzerinde internet hız testi yapan birçok sunucu bulunmaktadır. Güvenilir bir kaynak olarak ise internet hizmetini satın aldığınız internet servis sağlayıcınızın resmi web sitesinden internet bağlantı hızı testi yapabilirsiniz.

1- Bant Genişliği Yüksek Olan Yeni Nesil Modemleri Kullanın

Kullanılan modemin eski olması ve yeni nesil modemlere güncellenmemesi durumunda teknolojiye uyumlu hale getirilmediği için hız sorunu oluşabilir. İnternet kullanıcıları genel olarak internet servis sağlayıcıları tarafından abonelik oluşturulurken verilen modemleri kullanmaktadır. Modemlerin bir süre sonra gelişmeler karşısında arka planda kalması ise internette bağlantı hızının düşmesine neden olmaktadır. Yeni nesil bir modem tercih etmeniz durumunda ise daha hızlı bir internete sahip olabilirsiniz.

2- Modeme Kablo İle Bağlanın

Günümüzde internet kullanımı hem daha pratik hem de zahmetsiz göründüğü için cihazlara Wi-Fi üzerinden bağlantı sağlanmaktadır. Ancak internet kablosuz olarak kullanıldığı durumda sinyal kaybına uğrayacağı için iletim hızı da düşmektedir. İnternetin hızının düşmemesi için imkan dahilinde modeme kablolu olarak bağlanılması hız düşmesini engelleyecektir.

3- Kablosuz Ağ Kanalını Değiştirin

Oldukça yaygın olarak kullanılmakta olan ADSL bağlantıları, kablosuz ağ olarak yayın yapmaktadır. Modemler ise standart olarak aynı kablosuz ağ kanalı üzerinden kullanılmaktadır. Modem arayüzüne girerek bu kanalı değiştirebilirsiniz. Bu şekilde yoğunluk olarak daha az bir sinyal alanına girmeniz halinde internet hızınız da artacaktır. Modem arayüzüne girebileceğiniz adresi modeminizin kullanım kılavuzundan veya internet servis sağlayıcınızdan öğrenebilirsiniz.

4- Arka Planda Çalışan Uygulamaların İnterneti Kullanmasına İzin Vermeyin

Genel olarak herkes tarafından kullanılmakta olan çoğu mesajlaşma uygulaması kullanmadığınız zamanlarda bile arka planda çalışmaya devam etmektedir. Uygulamaların arka planda çalışmaya devam etmesi ise internetin bağlantı hızını yavaşlatmaktadır. CTRL+ALT+DEL tuşlarına aynı anda basarak görev yöneticisine ulaşabilirsiniz. Böylece kullanmadığınız uygulamaları tespit ederek çalışmalarını sonlandırabilirsiniz. Arka planda çalışan uygulamaları kapatmanız halinde de internet hızınız yükselecektir.

5- Modeme Bağlanan Kabloları Kontrol Edin

Kullandığınız modeme bağlı olan kabloların uzunlukları da internet bağlantı hızını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Kullanılan kabloların uzunluğu arttıkça internet bağlantı hızınız da bir o kadar yavaşlayacaktır. Kabloları kısaltmanız durumunda ise internet hızınız artacaktır. Kabloların sahip olduğu ohm cinsi direnç, kabloların uzamasıyla birlikte yaşıma süresinin uzamasına ve internet hızının düşmesine yol açmaktadır.

6- İnternet Paketinizi Yükseltin

Kullandığınız internet paketinin kotalı internet olarak da bilinen belirli bir kullanıma ulaşılmasının ardından yavaşlayan bir paket olması durumunda da hızınız düşük olabilir. İnternet paketinizi kontrol ettikten sonra internet servis sağlayıcınızla iletişime geçerek daha yüksek hızlı bir internet paketine geçiş yapabilirsiniz.

İnternet Hızı Arttırma Yöntemleri
Yorum Yap