1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi

Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi

featured
service

Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Türkiye’de şarj edilebilir hibrit araçlara uygulanan ÖTV oranında indirim yapılmasını öngören düzenleme yürürlüğe girdi.

AklaP Hukuk Bürosu Kurucusu Av. Ahmet Volkan Akalp, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Söz konusu düzenleme yalnızca araç dışından şarj edilebilen hibrit elektrikli araçları kapsıyor. Bu düzenlemenin uygulama alanı bulabilmesi için bu tip araçlar açısından gerekli iki şartın da sağlanması gerekiyor. Uygulamaya göre araç dışından şarj edilebilen hibrit elektrikli araçların; 100 kg’daki karbondioksit emisyon oranı 25 gramın altında ve sadece elektrikli motorla alabileceği elektrik menzil oranının yani tek bir şarj ile aracın kat edebileceği yol mesafesinin 70 km ve üzerinde olması gerekiyor. Dolayısıyla işbu ÖTV düzenlemesi, araç dışından şarj edilebilen tüm hibrit araçlar bakımından değil yalnızca bu iki şartı taşıyan araç tipleri bakımından uygulama alanı bulabilecek.” dedi.

ÖTV’de Yüzde 70’e Varan İndirim Uygulanacak

Hibrit araçlarda gerçekleşecek ÖTV indirim oranları hakkında da açıklamalarda bulunan Akalp, “Karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve sadece elektrikli menzili 70 kilometre ve üzerinde olan bu araçlar için belirlenen ÖTV oranları şu şekilde belirlendi. Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar için; yüzde 30, Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşanlar için; yüzde 60 ve Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçen fakat 1800 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar için; yüzde 70 oranında indirim uygulanacak.” dedi.

Araç Fiyatlarında Güncelleme Bekleniyor

Akalp ayrıca, 26 Temmuz itibarıyla bayiler tarafından araç fiyatlarında güncellemeye gidilmesi ve araçların eski fiyatlarına nazaran daha düşük yeni fiyatları ile birlikte satışlarına başlanması gerektiğini aktardı. Akalp, “Bayiler, bu yeni düzenleme sonrasında fiyatlarını güncellediği takdirde bu modellerin yeni fiyatları net bir biçimde açıklanacak olmakla tüketiciler güncel fiyat bilgilerine bu şekilde ulaşabilecek.” dedi.

Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi
Yorum Yap