TBMM Genel Kurulu’nda, sokak hayvanlarının öldürülmesine ilişkin maddeleri de içeren “Hayvanları Koruma Kanunu” AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, hem komisyonlarda hem de sokakta günlerdir süren mücadelenin ardından, genel kurul görüşmelerinde de yasa teklifine neden karşı olduklarını dile getirdi.
Kış, yaptığı konuşmada, kanunun en çok yerel yönetimleri ilgilendirdiğini ancak bu süreçte yerel yönetimlerin görüşlerinin alınmadığını belirtti. “Türkiye Belediyeler Birliği’nin görüşü alınmamış, ancak tüm sorumluluk yerel yönetimlere atılmıştır. Amaç, yerel yönetimler ve halkı karşı karşıya getirmektir. Bu, sorumluluktan kaçmanın ve suçlu aramanın bir başka şeklidir” dedi.
“Düşmanlık, Kin ve Ölüm Var”
Gülcan Kış, AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen kanunun bilimsel, akılcı ve vicdani bir çözüm sunmadığını vurguladı. “İnsan olabilmenin yolu; yaratılmış her şeye sevgi ve merhamet duyabilmektir! Bu kanun teklifini hazırlayanlar merhametini ve vicdanını bir kenara bırakmıştır. Bu teklifin içinde vicdan yok, merhamet yok, sevgi yok. Ne var derseniz, düşmanlık var, kin var, ölüm var. Siz bizden merhametimizi ve vicdanımızı bir kenara koymamızı istiyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.
“Dilsiz Canlarımıza da Merhamet Göstermek Görevimizdir”
CHP Milletvekili Kış, sokak hayvanları sorununun iktidar tarafından yaratıldığını savunarak, “AKP’nin yıllardır etkili bir hayvan kontrol politikası geliştirememesi ve mevcut kanunları uygulamaması, sokaklarda kontrolsüz bir şekilde çoğalan köpeklerin sorununun büyümesine neden olmuştur. Çocuklarımızı korumak, saldırıya uğrayan ailelerin yanında olmak önceliğimizdir. Ama dilsiz canlarımıza da merhamet göstermek görevimizdir” dedi.
Kış, söz konusu yasa teklifinin kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını ancak toplumun birçok kesiminin taleplerinin ve çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını belirtti. Kış, “Bu durum, demokrasinin ve katılımcılığın en temel ilkelerine aykırıdır. Bu kanun teklifi, en çok yerel yönetimleri ilgilendirirken, yerel yönetimler bu sürece dahil edilmemiştir. Türkiye Belediyeler Birliği’nin görüşü alınmamış, ancak tüm sorumluluk yerel yönetimlere atılmıştır. Amaç, yerel yönetimler ve halkı karşı karşıya getirmektir. Bu, sorumluluktan kaçmanın ve suçlu aramanın bir başka şeklidir. Söz konusu teklifin her maddesi, milyonlarca sokak hayvanını tek kalemde katletme amacını taşımaktadır. Eğer bu kanun teklifi yasalaşırsa, AKP iktidarı tarihimizde görülmemiş bir yok oluşa neden olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Bunca Yıldır Aklınız Neredeydi?”
Gülcan Kış, muhalefet milletvekillerinin günlerdir vicdani, akılcı, bilimsel ve yaşam hakkını önceleyen bir kanun teklifi üzerinde çalıştığını, ancak AKP’nin “Ben yaptım oldu” mantığıyla tüm önerileri geri çevirdiğini belirterek, “Bu kanunun sonucu katliamdır. İktidar sıralarına sormak istiyorum. Bunca yıl aklınız neredeydi? Neden 5199 sayılı kanun uygulamadınız? Kısırlaştırmanın en uygun çözüm olduğu 2019 yılında TBMM Hayvan Hakları Komisyon Raporunda belirtilmiş. Oradaki öneriler açık ve net, ancak uygulanmamış. Bu kanun teklifi hiç kimseyi memnun etmemektedir. Görüşmeler başladığından beri tek söylediğimiz, bu kanunu geri çekin. Kanunun paydaşlarının da görüşlerini alarak, gerekli düzeltmeler ve eksiklikleri gidererek, sorunun kökten çözümüne yönelik bir kanun teklifi üzerinde çalışmalıyız” dedi.