Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Büyükşehir Belediyesi ve pek çok hayırsever kurum kuruluş ve kişilerin destekleriyle Antakya Kuzeytepe Mahallesi’nde yapılan Örnek Evler Yaşam Köyü’nün açılış törenine katıldı.
HATAY (İGFA) – Hatay’da doğa ile uyumlu, afet ve sonrasına dayanıklı olan Örnek Evler Projesi; tarım ve hayvancılık alanları, yağmur suyu toplama sistemleri, yenilenebilir enerji sistemleri ve sosyal tesisleri ile ihtiyaç sahiplerinin hizmetine girdi.
66 dönümlük arazi üzerinde 100 adet Tiny House’dan (küçük ev) oluşan, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından altyapı ve üstyapı hizmetleri sağlanan projede 4 binden fazla gönüllü de görev aldı.
Proje sorumluluğunu yürüten Ayşe Zülal Çakıcı ve Hamide Göksan nezdinde sürece katkı sağlayan tüm işletme ve gönüllülere teşekkürlerini ileten Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Depremlerde çok insanımızı kaybettik ama hayırsever arkadaşlarımız sayesinde dünyada ve ülkemizde insanlığın da ölmediğini anladık. Ülkemizin farklı yerlerinden gelip projeyi yürüten arkadaşlarımız; zor zamanlarda, kısıtlı koşullarda ve dar imkânlarla Hatay’ın desteğine koştular. Bir insana daha nasıl yardımcı olabiliriz gayretiyle çalışan gönüllerimiz, birbirimize sahip çıkmayı hatırlattı. Projenin hayata geçmesi için tüm birimlerimizi devreye soktuk. Biz de bu projede yer almaktan manevi anlamda çok haz duyduk, mutlu olduk. Türkiye’mizin ve Ata’mızın emanetine sahip çıkan tüm bağışçılarımıza ve emek veren herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
Başkan Savaş, vatandaşların barış içinde yaşayabilecekleri Yaşam Köyü’nün içerisinde sadece barınma ihtiyacını karşılamadığını ayrıca tarımsal faaliyetlerin yapılabileceğini ve küçük ticari işletmelerin de hizmetler verebileceğini aktardı.
Örnek Evler Projesi’yle Hatay’a daha fazla farkındalık oluşturmak istediklerini kaydeden Ayşe Zülal Çakıcı ise, tamamen yalıtımlı, ihtiyaç duyulan eşyalarla döşenen küçük de olsa depremzedeler için ekolojik ve sürdürülebilir bir köy olarak projelerini hayata geçirdiklerini belirterek, “İstiyoruz ki burada yaşayanlar, yaşamlarını yeniden kurarken üreterek, ekerek, biçerek, çalışarak daha kolay ayağa kalksın. Doğayla iç içe bu alanda doğanın iyileştirici gücüyle çok daha hızlı iyileşsinler. Umuyoruz bu niyetimiz, bu hayalimiz gerçek olur” dedi.