1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Güneş sisteminin bilinen en yüksek dağı Olympus Mons nerededir?

Güneş sisteminin bilinen en yüksek dağı Olympus Mons nerededir?

featured
service

Güneş sisteminde yer alan en yüksek dağ, büyüklüğü ve boyutlarıyla dikkat çeken Olympus Mons’tur. Bu dağ, Dünya üzerindeki en büyük dağlardan kat kat büyük olup, kapladığı alan yaklaşık olarak Türkiye yüzölçümünün %40’ı kadardır. Peki, bu devasa dağ nerede yer alır? İşte ilgili soru ve seçenekler:

Kim Milyoner Olmak İster? adlı yarışmada, Kapladığı alan yaklaşık olarak Türkiye yüzölçümünün yüzde 40’ı kadar olan, Güneş sisteminin bilinen en yüksek dağı Olympus Mons nerededir?” sorusu yer aldı. Şıklar ise şu şekilde;
a: Mars
b: Venüs
c: Merkür
d: Jüpiter

Doğru cevaba ulaşmadan önce, Olympus Mons’un özelliklerine ve hangi gezegende bulunduğuna dair daha detaylı bilgi verelim.

Güneş sisteminin bilinen en yüksek dağı Olympus Mons nerededir? 1

Olympus Mons, Güneş sisteminin bilinen en büyük volkanik dağıdır. Yüksekliği yaklaşık 22 kilometreye ulaşırken, taban çapı ise 600 kilometreden fazladır. Bu yükseklik, Dünya’daki en yüksek dağ olan Everest’in yaklaşık üç katıdır. Mars yüzeyindeki bu devasa dağ, kalkan volkan olarak bilinir. Yani, lavların zaman içinde yavaşça dışarı çıkması sonucu genişleyen bir volkanik yapı oluşturmuştur.

Mars’ın ince atmosferi, bu dev volkanın oluşum sürecine etki etmiş ve milyonlarca yıl boyunca sürekli büyümesine olanak sağlamıştır. Dünya’daki volkanlar zamanla erozyonla aşınırken, Mars’ın atmosferi daha az hareketli olduğu için Olympus Mons oldukça iyi korunmuş bir yapı olarak günümüze kadar gelmiştir.

Olympus Mons Nerededir?

Olympus Mons, Mars gezegeninde yer alır. Mars, güneş sistemimizin dördüncü gezegeni olup, kızıl gezegen olarak da bilinir. Mars yüzeyindeki bu dev volkan, gezegenin yüzeyinde geçmişte gerçekleşen yoğun volkanik aktivitenin en çarpıcı kanıtlarından biridir. Bu dağ, hem bilim insanları hem de astronomi meraklıları için büyük bir ilgi odağı olmuştur.

  • Venüs: Venüs’te de volkanlar bulunmasına rağmen, Olympus Mons Venüs’te yer almaz. Venüs yüzeyi yüksek sıcaklık ve yoğun atmosferi ile dikkat çeker, ancak burada bulunan volkanlar Olympus Mons kadar büyük değildir.
  • Merkür: Merkür’de bilinen devasa bir volkanik dağ bulunmamaktadır. Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olup, volkanik aktiviteler açısından Mars kadar zengin değildir.
  • Jüpiter: Jüpiter, dev bir gaz gezegenidir ve katı yüzeyi olmadığı için üzerinde dağlar bulunmaz. Ancak uydularından biri olan Io, oldukça volkanik bir yapıya sahiptir.

Dolayısıyla, Olympus Mons‘un bulunduğu gezegen Mars’tır.

Güneş sisteminin bilinen en yüksek dağı Olympus Mons nerededir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.